pagina de Facebook
Copilul sănătos are un echilibru în organism în ceea ce privește masa osoasă, țesutul gras, cantitatea de apă, țesutul muscular. Analizorul corporal ne ajută să privim în profunzime, dincolo de aparențe.
24-05-2023#povestidincabinet 🧬Microdeleție 11q24 3q25. Subpondere. Hipostatură. 🧒Andrei este un băiat cu sindrom rar de microdeleție și se află sub supravegherea mea de peste 3 ani, perioadă în care i-am monitorizat constant creșterea în înălțime și greutate. 👉 Acum, odată cu intrarea în pubertate, a început să recupereze pe înălțime, pentru că din păcate sindromul nu ne-a permis introducerea unui tratament cu hormoni de creștere pentru augmentarea înălțimii. Andrei, ești curajos, mergem mai departe! 🤩
23-05-2023🙌Săptămâna trecută am condus sesiunea de Tratament și Management a Obezității Copilului și Adolescentului. 🙏Sunt mândru că am reușit să reprezint România la nivel internațional în cadrul Congresului European pentru Obezitate de la Dublin.
22-05-2023🙌Am elaborat acest ghid de administrare a tratamentului cu Levotiroxină la pacienții pediatrici pentru a încerca să răspund la cât mai multe întrebări și neclarități pe care părinții le au legate de: - administrarea tratamentului - intervalele orare - alimente care pot interfera cu tratamentul - suplimentarea în anumite situații - readministrarea tratamentului 😊 Linkul ghidului în comentarii.
21-05-2023👨⚕️#povestidincabinet - Ce se poate ascunde în spatele unui puls crescut, în spatele unei tahicardii? 👉Am întâlnit zilele acestea o pacientă în vârstă de 14 ani cu puls 120-130 bătăi pe minut, scădere în greutate, insomnie, nervozitate, astenie fizică, oboseală musculară, tremur al extremităților, intoleranță la căldură, transpirații și tegumente umede . 👧Toate acestea s-au regăsit în tabloul clinic al adolescentei, pe care ea nu le-a transmis părinților. Căutând în analizele mai vechi am regăsit o funcție tiroidiană din care reiese un hipertiroidism posibil debutat cu ceva timp în urmă. 👉Pacienta a început apoi să descrie că aceste stări au început chiar în urmă cu aproximativ doi ani, dar nu le-a împărtășit. La examenul imagistic am descoperit o tiroidă ușor mărită ca volum și cu mai mulți noduli intens vascularizați. Rămâne să investigăm cauza acestui hipertiroidism, însă până atunci pacienta este sub tratament. Pubertatea este o perioadă plină de provocări, de aceea vă recomand să comunicați cât mai mult cu adolescentul dumneavoastră.
20-05-2023#povestidincabinet - Aud mereu că ”obezitatea este genetică". 👉Ghidul Societății de Endocrinologie Pediatrică recomandă testarea genetică la copiii cu obezitate extremă, cu debut precoce înainte de vârsta de 5 ani, cu hiperfagie și/sau antecedente familiale de obezitate extremă. CE presupune testarea genetică? Pacienții care prezintă caracteristicile descrise mai jos ar trebui să fie supuși secvențierii de generație următoare (NGS) a genelor postulate a fi implicate în fenotipul clinic. 👉Un număr mic de forme monogenice confirmate de obezitate au fost identificate prin studii genetice moleculare 👉Identificarea deficienței înnăscute a leptinei hormonului de sațietate derivat în principal din adipocite la copiii extrem de obezi din familii consanguine a deschis calea către prima terapie farmacologică pentru obezitate bazată pe o descoperire genetică moleculară 👉Panoul de obezitate monogenică include afecțiuni sindromice precum Sindromul Bardet-Biedl, Sindromul Cohen și Sindromul Alström, unde obezitatea este o caracteristică a tulburărilor complexe de dezvoltare. 👉Este important să se examineze cea mai optimă aplicare a NGS în diagnosticul tulburărilor genetice. Panourile genetice sunt considerate teste cu un singur nivel, deoarece implică costuri scăzute, au un timp de răspuns rapid și o rată scăzută de descoperiri nespecifice. 👉Deși este favorizat din cauza accesibilității și rezultatelor mai rapide, în special panourile genetice ratează aproximativ 10% de mutații care pot fi detectate prin secvențierea întregului exom (WES) care oferă o acoperire superioară. CÂND recomand eu o testare genetică? 👉Atunci când am un grad înalt de suspiciune și acopăr criteriile de mai sus, cum este și cazul acestui băiețel de doar 11 luni cu o greutate de peste 14 kg, născut cu greutate mai mult decât normală la termen.
19-05-2023#povestidincabinet 👅Limba fisurată (limba scrotală, lingua plicata) este o variantă normală comună a suprafeței limbii, care apare mai mult la băieți/bărbați și are o prevalență raportată de 10% până la 20% din populația generală, iar incidența crește izbitor odată cu vârsta. 👉Cauza nu este cunoscută, dar se observă o grupare familială și se presupune că are o componentă ereditară poligenică sau autosomal dominantă. 👉Afecțiunea poate fi asociată cu proteze dentare amovibile, limbă geografică, anemie pernicioasă, sindrom Sjögren, psoriazis, acromegalie, macroglosie, sindrom oral-facial-digital tip I, Sindrom Pierre Robin, Sindrom Down și Sindrom Melkersson Rosenthal. 👨⚕️Această problemă este de obicei asimptomatică, dar dacă fisurile sunt adânci, alimentele se pot bloca în ele, ducând la inflamarea limbii, senzația de arsură și halitoză.
18-05-2023🙌Congresul European despre Obezitate cu numărul 30 are loc anul acesta la Dublin!
17-05-2023✈️ În drum spre Dublin, unde voi participa la Congresul European pentru studiul Obezității! 🤩 Voi prezenta aplicația ENDOCRINOLOGIE PEDIATRICĂ la nivel internațional și ce am reușit să facem în ultimul an cu ajutorul ei.
16-05-2023Ei sunt o parte din copiii minunați care mă vizitează la cabinet. Contează mult pentru ei să fie primiți într-un mediu prietenos și colorat pentru a nu se speria de ”mersul la doctor”. 🥰
15-05-2023🌞Ce analiză trebuie să cereți pentru evaluarea nivelului de vitamina D al copilului? 👉Pentru că am văzut și erori în practica medicală, fac această postare pentru a vă ajuta să dozați corect nivelul de vitamina D din sângele copilului dumneavoastră! Ceea ce trebuie să evaluăm este nivelul de 25 hidroxivitamina D! Cu un timp de înjumătăţire prelungit (2-3 săptămâni), constituie principalul rezervor circulant şi cel mai bun indicator al statusului global al vitaminei D. Peste 95% din 25-OH vitamina D dozabilă în ser este reprezentată de 25-OH vitamina D3.
14-05-2023#povestidincabinet 🦋Am avut recent la evaluare un băiat cu hipotiroidism congenital și o evoluție foarte bună din punct de vedere clinic, pe curbele de creștere, dar și neurologice. El însă a venit pentru că de ceva vreme acuză tulburări de deglutiție. După o evaluare clinică și o ecografie tiroidiană care a infirmat prezența țesutului tiroidian la nivelul lojii tiroidiene am decis să efectuez o examinare locală, la nivelul bucal. 👅Surpriza a fost să identificăm o tiroidă linguală, astfel țesutul tiroidian situat la baza limbii determină cel mai probabil această senzație de dificultate la înghițit.
13-05-2023#povestidincabinet 🤔Care credeți că este legătura între cei doi copii, și ce credeți că face diferența de masă de țesut adipos? 👉Băieții sunt frați gemeni, însă diferența foarte mare între procentul de țesut adipos vizibil ușor la nivel abdominal este dat de prezența sau absența activității fizice din viața lor. Este foarte ușor de intuit care este fratele care face activitate fizică regulată, care practică Kempo de 3-4 ori pe săptămână, și care este fratele greu de mobilizat din fața dispozitivelor mobile. ‼️Mesaj: Combateți sedentarismul din viața copiilor dumneavoastră!
12-05-2023#povestidincabinet ❓Cât de important este examenul clinic? Ce se poate ascunde în spatele unui “gât” proeminent? 👉Am avut zilele trecute un consult interdisciplinar la o fată cu anemie importantă venită pentru evaluarea ciclului menstrual. 🦋De la intrarea pe ușă am observat o lojă anterioară a gâtului proeminentă, bombată, și după ce am făcut o anamneză amănunțită, a urmat o ecografie care m-a ajutat să depistez o tiroidă mărită de volum, cu aspect sugestiv de tiroidită autoimună. 👨⚕️Am început investigațiile pentru a vedea dacă există corelații între aspectul tiroidian și funcția tiroidiană, nivelul hormonilor tiroidieni precum și cel al anticorpilor tiroidieni. Vă țin la curent!
11-05-2023👉Am primit o întrebare foarte interesantă: ”Cum pot să influențeze machiajul și produsele cosmetice creșterea și sănătatea copiilor?” Legat de produsele de machiaj, în ultimii ani varietatea și consumul de produse cosmetice și de îngrijire personală a crescut foarte mult și în rândul copiilor și adolescenților. Deși efectele adverse pe termen lung la doze chiar mici nu sunt foarte bine studiate, există substanțe chimice utilizate în producerea lor și cu proprietăți dovedite de imitare a hormonilor sau de disruptori endocrini. Printre aceste substanțe chimice din cosmetice care perturbă sistemul endocrin (EDC) parabenii, benzofenonele, bisfenolii și ftalații sunt cele mai răspândite. 👉Disruptorii endocrini sau perturbatorii endocrini sunt substanțe care pot imita hormonii sau pot perturba sistemul hormonal și secreția de hormoni ai copilului. 👨⚕️Recomandarea mea este să limităm cât mai mult expunerea copiilor la astfel de substanțe care se găsesc inclusiv in produsele de machiaj.
10-05-2023#povestidincabinet ‼️Obezitatea lasă urme importante! Nu lăsați această boală să pună stăpânire pe copilul dumneavoastră! Nu trebuie să ne dăm bătuți dacă după o primă încercare de modificare a stilului de viață și echilibrare a greutății nu reușim! 👨⚕️Poate dura ani până să putem trata cu adevărat obezitatea! Tratamentul însă trebuie să fie unul cronic și cu rezultate pe termen lung! Ghidul pentru părinți poate constitui un prim pas și o cărămidă importantă în temelia unui stil de viață sănătos! https://endocrinologiepediatrica.ro/ghidul-parintilor-pentru-preventiaobezitatii/a39
09-05-2023#povestidincabinet 👨⚕️Putem să prelungim durata de viață a cartilajelor de creștere? 👉În anumite situații, când statura joasă produce un impact psihologic important, iar copilul nu se încadrează în criteriile de tratament cu hormoni de creștere, putem încerca augmentarea înălțimii prin alte mijloace de încetinire a maturării cartilajelor de creștere. 👉În copilărie, placa de creștere se maturizează, lățimea sa totală scade și în cele din urmă dispare la sfârșitul pubertății cu înlocuirea completă cu os când încetează creșterea longitudinală. 👉În cazul acestui băiat de 15 ani și jumătate am reușit să obținem o progresie minimă a vârstei osoase în ultimul an cu o viteză de creștere semnificativă de aproximativ 6 cm. Imaginea ilustrează radiografia de pumn inițială și la un an distanță. Vedeți vreo diferență?
08-05-2023#povestidincabinet din seria “cântarelor” și rezultatelor pozitive de săptămâna trecută: doi copii care au reușit o scădere importantă în greutate. 🥳 👉Ce înseamnă important pentru mine? O scădere în 3 luni cu aproximativ 5% a masei corporale. 👨⚕️Pentru că primesc de foarte multe ori mesaje în care apare cuvântul ”DOAR”, vreau să subliniez că în lupta cu această boală cronică nu există “scădere doar”. 👉Nu există cuvântul ”DOAR” în momentul în care copilul scade în greutate și depune eforturi susținute pentru acest lucru! Orice victorie, care pare cât de mică, este o victorie!
07-05-2023👨⚕️🤔Există alimente care pot influența absorbția Levotiroxinei? 👉Răspunsul este DA și trebuie evitate în apropierea administrării tratamentului cu Euthyrox sau Accu-Thyrox. Factori care afectează absorbția levotiroxinei: - alimente (fibre, struguri, soia, cafea) - alimente bogate în calciu, inclusiv lapte de vacă, iaurt, brânzeturi (ricotta, cottage, cheddar), înghețată și iaurt înghețat Regula se aplică și pentru laptele vegetal, cum ar fi cel din migdale, soia și orez, care este îmbogățit cu calciu. - medicamente (inhibitori ai pompei de protoni, antiacide, blocante H2) - fenitoina, carbamazepina, fenobarbitalul și rifampicina pot crește dizolvarea efectului levotiroxinei Pe lângă aceasta, o infecție pe sfera digestivă cu adenovirus, sau un Rotavirus pot determina scăderea absorbției la nivel intestinal și necesită o ajustare a dozei pe o perioadă limitată de timp.
06-05-2023#povestidincabinet 🤔👨⚕️Este necesară evaluarea endocrinologică a unui adolescent la care se depistează vitiligo? ❗️Răspunsul este: DA! 👉Această afecțiune dermatologică se poate asocia cu patologii endocrinologice autoimune si nu numai, având un vârf mai ales în timpul pubertății. 👉Concluzia este că dacă depistăm o afecțiune dermatologică de tip psoriazis sau vitiligo sunt necesare evaluarea endocrinologică și un screening autoimun, cel puțin anual. 👉În cazul pacientului meu am depistat o tiroidită autoimună care pentru moment se menține cu funcție tiroidiană normală, însă având în vedere zona pubertară în care ne aflăm vom face o monitorizare mai îndeaproape.
05-05-2023#povestidincabinet 👨⚕️Hipostatura are un puternic impact emoțional asupra copilului. Nu lăsați timpul să treacă și nu așteptați saltul de creștere mult dorit din pubertate pentru că uneori poate fi prea târziu. 👉Fac această postare pentru că în ultima săptămână am avut foarte mulți copii cu statură joasă. Mă bucură că au ajuns la timp pentru evaluare, și mai ales pentru că de cele mai multe ori inițiativa pentru consultul endocrinologic a fost făcută de părinți și nu de medicul curant pediatru sau de familie. Am avut surpriza să aud că o creștere de 3 cm pe an este una normală! ❗️FALS! O viteză de creștere sub 5 cm pe an la vârste de peste patru ani necesită o evaluare endocrinologică. Postez și un tabel cu viteza de creștere medie normală repartizată pe vârste. ‼️👉Folosiți calculatorul special dezvoltat pentru a calcula viteza de creștere a copilului dumneavoastră periodic: https://endocrinologiepediatrica.ro/viteza-de-crestere
04-05-2023🤔“Ar trebui să opresc administrarea de Vitamina D copilului înainte de testarea nivelului de vitamina D din sânge?” 👨⚕️Nu există un răspuns corect sau greșit la aceasta întrebare! Dacă administrați în prezent un supliment cu vitamina D și doriți să verificați impactul rutinei asupra nivelului de Vitamina D, atunci testul se face FĂRĂ oprirea administrării! 👉 Cu toate acestea, dacă doriți să descoperiți nivelurile de vitamina D „de bază” (numai dieta și stilul de viață), atunci vă recomand o perioadă de „spălare” de 4-6 săptămâni, deoarece aceasta intervlul de timp in care 25(OH)D (vitamina D) rămâne în organism. În general, este recomandat să continuați să luați suplimentele și medicamentele obișnuite, chiar și până la o recoltare de sânge. Cu toate acestea, în dimineața testului, cea mai bună practică este să beți numai apă înainte de a vă lua proba de sânge.
03-05-2023#povestidincabinet Unul dintre pacienții mei cu Hiperplazie Adrenală Congenitală s-a făcut mare și după ani de zile în care a plâns la examinare este prima oară când facem și poze împreună ☺️. Ce este această afecțiune? Forma severă (clasică) de hiperplazie congenitală suprarenală este o urgență medicală și se descoperă în perioada neonatală, când pot apărea următoarele probleme: 👉 scăderea producției de cortizol, un hormon care ajută la reglarea tensiunii arteriale, a metabolismului și adaptarea la stres 👉 scăderea producției de aldosteron cu scăderea tensiunii arteriale, a sodiului și valori ridicate ale potasiului 👉 producția in exces a hormonilor sexuali masculini (androgeni - cum ar fi testosteronul). Acest lucru poate duce la o înălțime redusă, pubertate precoce la băieți, dezvoltarea anormală a organelor genitale la fete și acnee severă Copiii cu HAC clasică pot dezvolta o „criză suprarenală” care produce simptome, inclusiv: -Vărsături -Deshidratare severă -Tensiune arterială scăzută -Șoc care pune viața în pericol Pacienții cu Hiperplazie Adrenală Congenitală necesită o evaluare constantă a unui medic endocrinolog pediatru cu expertiză în această patologie. 🙌Forma clasică este amenințătoare de viață, însoțită de pierdere de sare și trebuie cât mai rapid evaluată și tratată de medicul endocrinolog pediatru.
02-05-2023👉Părinții au o nouă temă asupra căreia trebuie să-și păstreze atenția. Apar tot mai mulți pacienți pediatrici cu probleme de creștere, iar acest fapt se poate datora unor afecțiuni medicale sau genetice. 🙌Din fericire, astăzi medicina românească este aliniată cu cele din țările cu sisteme de sănătate evoluate și diagnosticarea și tratarea pot fi realizate cu ușurință, la momentul potrivit.
01-05-2023👨⚕️Care este aportul zilnic necesar de Vitamina D3 pentru a asigura un nivel în limitele normalului? Aportul alimentar recomandat de vitamina D pentru pacienții cu risc de deficiență de vitamina D este următorul : 🌞La sugari și copii cu vârsta de până la 1 an - cel puțin 400 UI/zi pentru a maximiza sănătatea oaselor 🌞La copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 1 și 18 ani - cel puțin 600 UI/zi pentru a maximiza sănătatea oaselor 🌞La adulții cu vârsta între 19 și 50 de ani, cel puțin 600 UI/zi pentru a maximiza sănătatea oaselor și a funcției musculare 🌞Creșterea constantă a nivelului seric de 25(OH)D peste 30 ng/ml poate necesita un aport de vitamina D de cel puțin 1000 UI/zi 🙌În prezent, sunt studii contradictorii care demonstrează că nivelurile recomandate de aport de vitamina D pot oferi toate beneficiile potențiale pentru sănătatea non-scheletică asociate cu vitamina D.
30-04-2023🙌Vă invit să accesați și pagina mea de Instagram @drbogdanpascu, unde veți găsi niște video-uri recente în exclusivitate create despre Hipostatură în cadrul unui interviu pentru Evenimentul Zilei. Vă aștept și acolo! 😊
29-04-2023#povestidincabinet 🤔Pot antihistaminicele folosite frecvent în alergii să ducă la ginecomastie? 👉Aceasta este povestea unui băiețel de șase ani care pe o perioadă de câteva luni a luat constant antihistaminice, medicație folosită frecvent pentru rinite alergice și urticarie. El s-a prezentat la medic pentru apariția unei ginecomastii, cu creșterea sânilor la băieți cu debut recent, de aproximativ 2 săptămâni! 🙌Sigur că avem foarte multe analize și investigații de făcut pentru că ginecomastia determinată de antihistaminice la un băiețel cu o vârstă așa mică este un diagnostic de excludere. ❗️Răspunsul la întrebare este că DA, este posibil ca folosirea constantă pe o perioadă îndelungată a antihistaminicelor să determine apariția ginecomastiei.
28-04-2023#povestidincabinet 📱Așa cum v-am obișnuit în ultima perioadă, am început să fac o evaluare a timpului petrecut de către pacienții mei pe dispozitivele mobile și identific o asociere clară între numărul de ore petrecute pe dispozitivele mobile și gradul obezității. 😳De fiecare dată când cred că am găsit maximul, vine un alt copil care doboară recordul. ❗️❗️❗️11 ore pe zi petrecute pe dispozitivul mobil... jumătate din viață. Captivi în această lume digitală copiii uită de activitate fizică, somn sau o nutriție echilibrată. Este timpul sa luați măsuri!
27-04-2023🤔”Ar trebui să opresc administrarea de Vitamina D copilului înainte de testarea nivelului din sânge?”🌞 Nu există un răspuns corect sau greșit la această întrebare! Dacă administrați în prezent un supliment cu vitamina D și doriți să verificați impactul rutinei asupra nivelului de Vitamina D, atunci testul se face FĂRĂ oprirea administrării! 👉Cu toate acestea, dacă doriți să descoperiți nivelurile de vitamina D „de bază” (numai din dietă și stilul de viață), atunci vă recomand o perioadă de „spălare” de 4-6 săptămâni, deoarece aceasta intervalul de timp în care 25(OH)D (vitamina D) rămâne în organism. 👉În general, este recomandat să continuați să luați suplimentele și medicamentele obișnuite, chiar și până la o recoltare de sânge. Cu toate acestea, în dimineața testului, cea mai bună practică este să beți numai apă înainte de a vă lua proba de sânge.
26-04-2023#povestidincabinet O mamă a venit săptămâna trecută foarte îngrijorată! ”Îmi suspectez băiatul de 13 ani de pubertate întârziată. Ce pot face? Obezitatea poate fi cauza?” Poate scăderea în greutate să dezinhibe axa hormonală și să declanșeze pubertatea? 👉 În primul rând trebuie să clarific că pubertatea întârziată la băieți reprezintă absența creșterii în volum a testiculelor și progresia în pubertate după vârsta de 14 ani. Vreau să clarific această definiție pentru că am întâlnit în ultimul timp destul de multe cazuri la băieți clasificate ca pubertate întârziată la vârstele de 12-13 ani. 👉Obezitatea poate conduce la o întârziere a debutului pubertar și din multitudinea de cazuri clinice și experiența bogată în această patologie pot spune clar că scăderea în greutate poate declanșa și favoriza progresia în pubertate la fel cum este și cazul lui Ioan care după scăderea in greutate a venit cu o triplare a volumului testicular în doar 8 luni!
25-04-2023❗️Aproape 30% dintre copiii din România care suferă de Obezitate se pot încadra la chirurgie bariatrică? 🙌Ca urmare a ultimului ghid al Asociației Americane de Pediatrie care recomandă copiilor peste 13 ani încadați la diagnosticul de Obezitate Severă o evaluare și o posibilă chirurgie bariatrică, am extras incidența obezității severe sau clasificată ca severă din România care are în acest moment o recomandare de tratament medicamentos sau chirurgie bariatrică. 👉Am extras numărul copiilor suferind de Obezitate severă din România conform calculatorului de pe pagina mea: - 5,86 % din totalul de înregistrări (peste 100.000 de copii evaluați) au peste 120% din percentila 95 adică obezitate severă de gradul II - 29,09% din cei cu obezitate au obezitate severă - un număr foarte îngrijorător Dintre copiii cu obezitate severă de gradul II, 4,45% au sub 6 ani, 7,46% au între 6 și 12 ani, iar 6,08% peste 13 ani. - 1,92 % din totalul de înregistrări au peste 140% din percentila 95 - obezitate severă de gradul III (ultima scală a obezității) - 9,56% din cei cu obezitate au obezitate de gradul III Dintre copiii cu obezitate severă de gradul III, 1,66% au sub 6 ani, 2,26% au între 6 și 12 ani, iar 1,86% au peste 13 ani. 🙌Partea pozitivă este că zilnic există copii care cu ajutor, reușesc să învingă această boală!
24-04-2023🌞Este nevoie să asigurăm substituția cu vitamina D și în timpul verii? 🙌Întâlnesc această întrebare destul de frecvent și întâlnesc părinți care nu asigură suplimentarea cu vitamina D3 decât în lunile cu R.* *Lunile cu R sunt ianuarie, februarie, martie, aprilie, septembrie, octombrie și decembrie. ❗️Așadar, răspunsul meu este: DA! Trebuie să administrăm vitamina D3 copiilor și în timpul verii deoarece noi ca părinți grijulii suntem atenți la expunerea solară și protejăm copilul cu cremă solară. 👉Noi nu expunem copiii la soare complet între orele 10 și 15 când apare cea mai mare producție de Vitamina D și de aceea avem nevoie să venim cu supliment.
23-04-2023🙌Ne pregătim de o perioadă bogată în congrese naționale, internaționale și împreună cu echipa mea ne dorim să reprezentăm România cât mai bine. 😎Ne vom ridica cel mai sigur la standardele medicale europene!
22-04-2023#povestidincabinet 🥰Din colecția ”copiii demonstrează că pot” îl prezint astăzi pe Ioan care a reușit în 8 luni să învingă obezitatea, să scadă aproximativ 11 kg și peste 15% din țesutul adipos. 👉Ioan a reușit prin multă determinare, un stil de viață sănătos bazat pe o dietă echilibrată, activitate fizică zilnică și somn și mai ales cu sprijinul familiei. 🥳Felicitări Ioan! Ești un exemplu pentru noi toți!
21-04-2023🙏Am încă o serie de mulțumiri pentru dumneavoastră! 🙌Vă mulțumesc celor peste 99.999 de părinți care ați folosit calculatorul pentru monitorizarea copiilor de pe pagina pe care am creat-o și pe care o dezvolt constant 👉 https://www.endocrinologiepediatrica.ro/#calculatoare. 🙏Sigur că nu ne oprim aici și vă încurajez să vă sfătuiți și prietenii să folosească aplicațiile pentru copiii lor, deoarece au fost create special pentru aceștia. Așa cum promiteam la începutul proiectului, avem o imagine mult mai clară în acest moment despre incidența obezității în România! Din peste 100.000 de copii înregistrați, 14% sunt supraponderali și 20% sunt obezi. 😳 Această realitate(tristă) se poate vedea și în graficele pe care le-am scos astăzi din rapoarte.
20-04-2023🙌Am astăzi 5 mesaje foarte importante pentru dumneavoastră: 1️⃣ Administrați bebelușilor constant vitamina D de la naștere. 2️⃣ Nu opriți vitamina D decât la sfatul medicului specialist. 3️⃣ Ca mame care alăptează asigurați-vă un nivel optim de vitamina D. 4️⃣ Copiii au o nevoie continuă de substituție cu vitamina D pentru menținerea unui nivel corect în organism. 5️⃣ Măsurați nivelul vitaminei D cel puțin cu ocazia analizelor anuale sau cu orice ocazie de recoltare. 👉Fac această postare pentru că în ultimele săptămâni am avut doi bebeluși care au ajuns în Compartimentul de primiri Urgențe cu Hipocalcemie severă (valoare Calciu Total sub 7.5 mg/dl), crize tetanie (contractură severă) și care aveau un nivel de vitamina D sub limita de detecție, la fel ca și mamele lor.
19-04-2023🙌🥳 După doar 1 an, numărul părinților interesați de problemele endocrine pediatrice s-a dublat. Mă bucur că sunteți alături de mine, vă mulțumesc și continuăm să îi ajutăm pe cât mai mulți copii să ducă o viață normală și sănătoasă. 👉Pe lângă pagina de Facebook, lucrăm constant și la calculatoarele noastre de pe www.endocrinologiepediatrica.ro pentru a-i ajuta pe părinți să monitorizeze evoluția creșterii copiilor și adolescenților lor.
18-04-2023Câteva imagini de la Zilele Medicale Sibiene. Sunt recunoscător că am avut ocazia să particip la un eveniment de o asemenea amploare. Mulțumesc tuturor invitaților și participanților, ne vedem la ediția următoare. 🙏😊
17-04-2023Hristos a înviat și Sărbători vesele tuturor, copii mici și mari! 😊
16-04-2023🍭Mici trucuri de Paște ca să mâncăm mai puțin dulce, valabil și pentru noi și mai ales pentru copii. 👉vorbim cu rudele care vin in vizită să nu aducă dulciuri, sau să aducă mai puține 👉alegem ouă de ciocolată sau iepurași mai mici, 10, 15 grame👉tăiem cozonacul sau pasca în felii mai subțiri și în mai multe bucăți 👉gătim dulciurile cu jumătate din cantitatea de zahăr - pasca, prăjiturile, gogoșile, etc. 👉pregătim masa de Paște bogată în foarte multe legume și verdețuri de sezon Dragi părinți, consumul de zahăr la copii este ca o cutie a Pandorei. Cu cât o deschidem mai des, cu atât copiilor le va fi din ce în ce mai greu să se oprească din mâncat dulce. Necesarul zilnic de zahăr pentru un copil mai mare de 2 ani este de 25 grame. Asta poate însemna 2, 3 porții de fructe, sau un singur ou de ciocolată de dimensiuni medii care poate avea între 25-55 grame de zahăr. Haideți să încercăm să dozăm mai bine dulcele zilele acestea! 😊
15-04-2023Mâine, 15 Aprilie, de la ora 17.30 mă puteți urmări pe Digi24 la emisiunea Tinerețe fără bătrânețe. De abia aștept să descoperiți ce am filmat pentru voi. 😊
14-04-2023#povestidincabinet 🧐Creștere 17 kg rebound în urma unei diete restrictive bazată pe shake-uri care adusese inițial o scădere importantă: 10kg - însă rapid și restrictiv! 👉Aș vrea să vă arăt cât de importantă este activitatea fizică și angrenarea în alte activități ale copilului. 🟢Cu verde: copilul a fost angrenat în activități școlare și extrașcolare în cadrul Săptămânii Altfel. 🔴Cu roșu: peste 8 ore de captivitate în dispozitivele mobile. 👉Concluzia este că dietele restrictive cu scăderi masive și rapide în greutate nu sunt soluția în cazul unui copil, deoarece mecanismele de contrareglare acționează agresiv la pierderea în greutate și de foarte multe ori acestea reușesc să întoarcă situația și să treacă peste ambiția copilului. 🙏Este foarte important angrenarea copilului în activități constante pentru a evita “captivitatea” din lumea digitală și sedentarismul.
13-04-2023#povestidincabinet 👨⚕️Acesta este un caz de chist de canal tireoglos. 👉Chisturile ductului tireoglos sunt cele mai frecvente anomalii cervicale congenitale, cu o prevalență de 7% din populație. Ele se pot forma oriunde de-a lungul rutei de migrare a tiroidei de la baza limbii la gâtul inferior. Ele se prezintă adesea ca și chisturi ale gâtului pe linia mediană și sunt strâns asociate cu osul hioid. 👉Chisturile ductului tireoglos pot afecta copiii și adulții, dar majoritatea se descoperă la copiii de 10 ani și mai mici. Aceste chisturi sunt aproape întotdeauna benigne și mai puțin de 1% din toate chisturile ductului tireoglos devin canceroase. 👨⚕️Adulții sunt mai susceptibili decât copiii în a dezvolta neoplasm. 👉Chisturile ductului tireoglos sunt tratate chirurgical și odată îndepărtate, majoritatea nu mai reapar. 👧Fetița de 15 ani a venit la consult pentru evaluare unei mase apărute în zona gâtului. Ecografic am identificat o formațiune sugestivă pentru chist tireoglos. Pasul următor este să mergem către chirurgie.
12-04-2023#povestidincabinet 🙌Cam așa arată ecografic pubertatea! 👉Am avut destul de multe cazuri de pubertate precoce săptămâna trecută și de aceea revin cu o postare de conștientizare. 👧Dacă observați că sânii fetiței dumneavoastră care nu a împlinit încă vârsta de 8 ani încep să crească în dimensiuni, adresați-vă medicului pediatru sau de familie, care va decide un consult de specialitate. 👉Dacă aveți neclarități sau îndoieli, mergeți mai departe direct către o evaluare de specialitate la medicul endocrinolog pediatru.
11-04-2023#povestidincabinet 🤩Începem săptămâna cu vești minunate, alături de un copil care a reușit și care a demonstrat că se poate! Pozele ”înainte” și ”după” vorbesc de la sine. 🥰Foarte mulți copii cu care lucrez reușesc să-și modifice stilul de viață. Ei revin la un echilibru care duce natural la o scădere treptată în greutate și mai ales, cel mai important, sustenabilă.
10-04-2023#povestidincabinet 🦋Știați că există o a treia formă de boală tiroidiană autoimună? 👉Tiroidita atrofică este mult mai puțin cunoscută decât tiroidita autoimună Hashimoto sau boala Graves. 🤔Poate să dispară tiroida în timp? Ecografia din imagine este a Ionelei care a venit în urmă cu ceva timp la mine pentru a trata un hipotiroidism marcant, fără să avem un diagnostic anterior. 👉Deși am confirmat diagnosticul de hipotiroidism sever, ecografia la acel moment mi-a atras atenția, depistând o tiroidă foarte mică și neomogenă, ca un rest tiroidian. Anticorpii anti peroxidază (ATPO) erau pozitivi, cu valori foarte mari și de aceea am pus diagnosticul de tiroidită. 🦋Tiroidita atrofică poate coexista cu boala Hashimoto și poate apărea la persoanele cu boala Graves. 👉Tiroidita atrofică este o formă extremă de hipotiroidism primar în care glanda tiroidă este sever atrofiată (mică, micșorată) de atacul anticorpilor.
09-04-2023🙌Vreți să aflați mai multe despre sindromul Prader Willi? 👉Sindromul Prader-Willi (PWS) este o tulburare genetică multisistemică ce se caracterizează prin letargie, tonus muscular diminuat (hipotonie), o sucție slabă, dificultăți de hrănire, o creștere în greutate slabă și alte deficiențe hormonale. 👉În copilărie, caracteristicile acestei tulburări includ statura joasă, organe genitale mici și un apetit excesiv. Copiii afectați nu se simt mulțumiți după ce au terminat o masă (nu au senzația de sațietate). Fără intervenție, supraalimentarea poate duce la apariția obezității care le pune viața în pericol, iar compulsia alimentară necesită supraveghere constantă. 👉Persoanele cu obezitate severă pot avea un risc crescut de insuficiență cardiacă, apnee în somn, diabet, probleme respiratorii și alte afecțiuni grave care pot aduce complicații care pun viața în pericol. Toți indivizii cu PWS sunt afectați cognitiv, de la inteligență normală scăzută cu dificultăți de învățare până la dizabilități intelectuale ușoare până la moderate. Problemele de comportament sunt frecvente și pot include crize de furie, comportament obsesiv/compulsiv și dermatilomania, iar etapele motorii și dezvoltarea limbajului sunt întârziate. 🧬Sindromul Prader Willi apare atunci când genele dintr-o anumită regiune a cromozomului 15 nu sunt prezente sau nu funcționează.
08-04-2023#povestidincabinet 🧒Antonio a venit pentru statură joasă, iar după o evaluare genetică și teste de stimulare pentru hormonul de creștere, cel mai probabil vom începe tratamentul. 👉La aproape 13 ani, Antonio are doar 129 cm și un istoric încărcat de operații pentru tetralogia Fallot cu care s-a născut. 👉Tetralogia Fallot reprezintă o malformație cardiacă congenitală care determină scăderea oxigenării sângelui și apariția cianozei tegumentare la nou născut. Forma clasică a TF cuprinde următoarele malformații cardiace: - Defect de sept ventricular cu existența unei comunicări între ventriculul stang și cel drept - Reducerea căii de ejecție a pulmonarei prin afectarea valvei pulmonare și a arterei pulmonare - Implantarea aortei spre ventricului drept în zona corespunzătoare defectului septal interventricular (aorta își are originea în mod fiziologic la nivelul ventriculul stâng) - Hipertrofie ventriculară dreaptă (îngroșarea ventriculului drept) 👉Avem de a face cu o hipotrofie staturo-ponderală reală în acest caz și suntem în faza inițială a investigațiilor și vă țin la curent. 🙌Important este ca mama băiatului a trecut peste recomandările de temporizare și a venit la evaluare.
07-04-2023😉Suntem aici și colaborăm foarte bine! Iată un pacient foarte cooperant și drăguț. 🙂 Vă sfătuiesc, dragi părinți, să povestiți puțin cu copilul despre vizita la medic, despre faptul că o ecografie nu este ”bau-bau” și că doctorul este un prieten care îl poate ajuta să se simtă mai bine. 🙌Vă aștept cu drag la cabinet!
06-04-2023#povestidincabinet 🙌În urmă cu exact un an am început împreună cu Cosmin lupta pentru o viață sănătoasă și tratamentul pentru combaterea obezității. 👉Nu consider că există un punct în care ne-am vindecat definitiv de obezitate. După atâția ani de experiență nu cred că există acel punct, dar este sigur că tot ceea ce facem pentru a combate și trata această boală ne ajută pe tot parcursul vieții. Lupta continuă zi de zi. 🥳Îl felicit pe Cosmin că a reușit! Am pornit de la 73 kg și am ajuns la 63 kg, ceea ce este o scădere mai mult decât optimă pentru un copil, iar după 1 an a scăzut masa de țesut adipos cu 10% și a crescut țesutul muscular. Aceasta este cu adevărat o realizare! 😊La 12 ani băiatul face activitate fizică regulat și este foarte determinat să meargă mai departe, așa cum se vede în privirea lui! 🤩Bravo Cosmin, ai demonstrat că se poate!
05-04-2023🙌Vă provoc să rezolvați cazul următor: 🧒Băiat, 11 ani, cu durere apărută în zona inghinală în timpul activității fizice. La palpare la nivelul scrotului în zona testiculului drept se simte o formațiune rotund-ovalară dureroasă și elastică. 👉Care este răspunsul? Un Chist Epididimal. Chistul epididimal este o colecție de lichid în epididim (mecanismul de transport al spermatozoizilor) alături de testicul. Astfel de chisturi sunt destul de frecvente, însă apar la vârste mai înaintate, după pubertate. • Chistul nu are nevoie de tratament dacă este mic sau nu provoacă simptome semnificative • Tratamentul chirurgical este indicat de obicei după dimensiuni de peste 1 cm Chisturile epididimale sunt rare la copii, iar atunci când apar, sunt prezente de obicei în preajma pubertății. Incidența la copii este între 5-20%. O să mă întrebați care este cauza apariției acestui chist la pacientul meu, insa din păcate nu am răspunsul la această întrebare 😔🙂...
04-04-2023#povestidincabinet 👨⚕️😏Mă lovesc zilnic de astfel de imagini! Acestea sunt urmele lăsate de creșterea masivă și rapidă în greutate ce apar din ce în ce mai des la vârste mici, de 7-8 ani. ‼️Trebuie să luăm atitudine și de aceea am nevoie de ajutorul dumneavoastră pentru a transmite mai departe mesajul meu și să distribuiți Calculatorul IMC și Ghidul de Prevenție al Obezității Infantile (linkuri în comentarii). 👉În cazul de față este vorba de un băiat de 9 ani și 72 kg, afectat în acest acest moment din punct de vedere fizic. La fel ca el sunt cel puțin câteva sute de mii de copii în România. 🙌Cu ce ne poate ajuta Calculatorul IMC? El semnalează mult mai devreme progresia copilului către Suprapondere sau Obezitate. 🙌Cu ce poate ajuta Ghidul? Acesta oferă informații medicale corecte și concrete pentru stil de viață mai sănătos și este recomandat tuturor părinților și copiilor, nu numai celor cu probleme de greutate. ❗️Toți trebuie să trăim cât mai sănătos.
03-04-2023🤔Ce părere aveți despre meniul din imagine? Cum vi se par proporțiile? 🙌Vin cu o sugestie simplă, dar foarte eficientă: haideți să măsurăm porțiile cu palma copilului. 👍Aceasta este cea mai bună metodă!
02-04-2023Lecții de pediatrie cu micii mei pacienți. 😊
01-04-2023❓🤔La ce vârstă poate debuta tiroidita autoimună la un copil? 👉Deși cel mai frecvent depistăm tiroidita autoimună la pubertate (am avut foarte multe cazuri cu debut pubertar prezentate în ultima perioadă), am constatat mai multe cazuri noi și la grupa de vârstă 3-7 ani. 👉Istoricul familial este foarte important, iar dacă aveți în familie cazuri de patologii autoimune, recomandarea mea este ca măcar anual să evaluați împreună cu medicul de familie sau medicul pediatru funcția tiroidiană și anticorpii ATPO. 👉Nu este nevoie de o monitorizare la medicul endocrinolog decât în cazul în care se confirmă valori modificate ale funcției tiroidiene și ale anticorpilor. 🙌Este foarte important de reținut din mesajul meu că istoricul familial de patologii autoimune și mai ales tiroidiene autoimune are un rol marcant!
31-03-2023🙌🤩Ne vedem, sâmbătă, pe 1 Aprilie la evenimentul COPILUL și MÂNCAREA. O poveste, zeci de provocări!? Încă vă mai puteți înscrie. Link în comment! 👍
30-03-2023#povestidincabinet 👨⚕️Pubertatea și saltul de creștere pubertar pot aduce atât o recuperare pe curba de creștere a înălțimii cât și optimizarea masei corporale. 🧒Matei a venit în urmă cu un an la mine pentru a evalua o statură joasă și o creștere în greutate, având și o vârstă osoasă întârziată. 👉După consult am concluzionat o întârziere în creștere și pubertate, însă mai important am optimizat stilul de viață pentru ca greutatea să nu impacteze saltul de creștere! 🙌La un an de la consultație Matei are acum o statură ce îl încadrează în limitele normalului, recuperând aproximativ 0.5 deviații standard. Pe de altă parte analiza corporală arată o îmbunătățire majoră, reducerea țesutului adipos cu 7% și creșterea masei musculare cu 6%. 🤔Ce a condus la această evoluție favorabilă? O activitate fizică regulată cu practicarea înotului, administrarea unui tratament și o dietă țintită pe optimizarea masei musculare și susținerea țesutului osos.
29-03-2023🙌Dragi părinți, vă aștept sâmbătă, 𝟏 𝐀𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐞, la evenimentul ”COPILUL și MÂNCAREA. O poveste, zeci de provocări!”. Unde: 𝐇𝐨𝐭𝐞𝐥 𝐒𝐡𝐞𝐫𝐚𝐭𝐨𝐧, București Când: de la 9 dimineața, la 3 după-amiază 🤝Mă voi alătura unei echipe de 5 specialiști în pediatrie, nutriție și sănătate, să povestim despre ce înseamnă să ne hrănim corect copiii. 👨⚕️Știu că subiectul alimentației la copii (și cea generală) este o provocare pentru noi toți, de aceea ne adunăm forțele să ajutăm la conștientizarea a ceea ce înseamnă ca un copil să mănânce sănătos. 🤩Pregătiți întrebările, vă aștept cu drag!
28-03-2023#povestidincabinet 🥰Asistăm la o evoluție spectaculoasă, chiar atipică aș putea spune pentru un pacient cu Sindrom Prader Willi. 🙌Acest lucru se datorează în foarte mare măsură atenției pe care părinții au dat-o recomandărilor de tratament și monitorizare în cazul acestui sindrom. 👨⚕️De ce atipic? Dimitrie are o greutate departe de obezitate, o statură foarte bună și pe lângă toate acestea este foarte bine din punct de vedere neuromotor și neurocognitiv.
27-03-2023Oare este în regulă ca un copil care nu și-a finalizat creșterea sau un adolescent să meargă la sală? Vă răspund în înregistrare 🙂
26-03-2023#povestidincabinet 🦋La 8 luni de la diagnostic și tratament, fetița cu o formă rară de gușă congenitală și hipotiroidism evoluează foarte bine, atât din punct de vedere al dezvoltării neuromotorii cât și pe curbele de creștere. 👉Ecografia tiroidiană arată foarte bine. 🙌Încă o dată subliniez importanța tratamentului cât mai rapid în hipotiroidismul congenital, indiferent de forma afecțiunii.
25-03-2023#povestidincabinet 🙌Cel mai profund și sever Pectus Excavatum pe care l-am văzut! 👉Acest stern înfundat este mult mai frecvent în cazul pacienților cu un indice de masă corporală scăzut și necesită o abordare de corecție prin kinetoterapie, înot, iar în cazurile avansate cum este și situația din imagine este important să efectuăm și un consult cardiologic. 👉Datorită faptului că această condiție progresează în timpul saltului pubertar, iar adâncirea sternului poate să provoace și un impact psihologic, este foarte important ca înainte de pubertate să încercăm să facem o corecție cât mai activă. 👉Copiii care au Pectus Excavatum pot avea și o altă afecțiune, cum ar fi: - Sindromul Marfan - Sindromul Polonia - Rahitism - Scolioză 👨⚕️În cazul de față avem o testare genetica negativă pentru Sindromul Marfan și urmează o operație de corecție.
24-03-2023#povestidincabinet 👨⚕️Hipertricoza primară, fie localizată sau generalizată, este considerată a fiind rară și de origine necunoscută la pacienții pediatrici, însă în ultimul timp am început să evaluez tot mai multe cazuri. 👉Deși sunt benigne, aceste tulburări pot avea un impact psihosocial și traumatic pentru micii pacienți! Pacienții și familiile acestora trebuie informați în mod adecvat cu privire la metodele de tratament disponibile atât pentru îndepărtarea părului temporar, cât și definitiv. 🙌Această afecțiune trebuie diferențiată de hirsutism și de asemenea trebuie complet evaluată ca istoric medicamentos. Metoda de îndepărtare a acestui păr nedorit este de cele mai multe ori epilarea. 👉Metodele de epilare includ epilarea cu ceară, penseta/smulgerea, îndepărtarea părului cu laser, terapia cu lumină cu puls intens și electroliza. Epilarea cu ceară este folosită în mod obișnuit în zone mai mari și îndepărtează temporar părul timp de aproximativ 2 până la 6 săptămâni. 👉Epilarea temporară: radere, smulgere, creme epilatoare. 👉Epilarea definitivă: Tratament cu lumină intens pulsată IPL/SPL. Laser Alexandrit sau Nd:Yag cu puls lung (1064nm) (Laser Quanta Light 4V). Electroliză sau termoliză. Primesc mereu întrebarea… dar de la ce vârstă putem introduce epilarea? 👉Vârsta la care cineva poate suferi epilarea cu laser poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv de dezvoltarea fizică și de circumstanțele individuale. În general, majoritatea profesioniștilor recomandă să așteptați până la vârsta de cel puțin 18 ani sau până când s-a încheiat pubertatea înainte de a supune corpul unui tratament de îndepărtare a părului cu laser. 👉Cu toate acestea, în unele cazuri, persoanele de până la 14 sau 15 ani pot fi eligibile pentru îndepărtarea părului cu laser, în special dacă au o afecțiune care provoacă creșterea excesivă a părului. În concluzie, cel mai bun mod de a determina dacă cineva este un candidat potrivit pentru îndepărtarea părului cu laser este să se consulte cu un medic autorizat și cu experiență care poate evalua nevoile și circumstanțele individuale.
23-03-2023#povestidincabinet 🦋Aceasta este o tiroidită autoimună depistată în plină pubertate la o fată în vârstă de 11 ani în contextul unui posibil șoc emoțional. 👉Patologiile autoimune pot fi declanșate într-un context emoțional sau stres puternic, mai ales dacă acestea apar în perioada pubertății. Pubertatea este perioada cu cea mare mare posibilitate de depistare a patologiilor autoimune și un vârf de declanșare a tiroiditei autoimune! Am recoltat analizele imediat și am identificat un hipotiroidism după care am început tratamentul! Totul va fi bine! 🙌 𝗜𝗺𝗽𝗼𝗿𝘁𝗮𝗻𝘁 𝗱𝗲 𝘀𝘁𝗶𝘂𝘁! Tratamentul hipotiroidismului clinic manifest apărut în contextul unei Tiroidite Hashimoto (Autoimună) este unul de substituție, adică administrăm din exterior ceea ce tiroida noastră nu mai produce în limite normale.
22-03-2023#povestidincabinet 📱Ce au în comun aceste telefoane? Numărul de ore de screentime... 🙈Din ce în ce mai mulți copii și adolescenți folosesc dispozitivele mobile cu mult peste limita recomandată de 1,5h - 2h ore pe zi în scop non-educațional! 👉Acest lucru conduce la sedentarism, lipsa activității fizice sau a practicării sporturilor, precum și la lipsa de conștientizare a mâncatului, a procesului de a mânca și consumul constant de gustări. De aici pornește pericolul creșterii în greutate, iar de aici mulți copii ajung la obezitate.
21-03-2023De la ora 11 începe emisiunea Vorbeste lumea pe PRO TV. Vă salut din studio, ne vedem la TV în 15 minute. 😊
20-03-2023😍 Sunt fericit să văd copii care mănâncă un măr cu poftă și zâmbetul pe buze. 🍎🍏Merele sunt bogate în fibre, vitamine și minerale, toate fiind benefice pentru sănătatea copiilor. De asemenea, oferă și o serie de antioxidanți. 😊Aceste substanțe ajută la neutralizarea radicalilor liberi, iar pentru mine sunt gustarea perfectă!
19-03-2023#povestidincabinet 😎"Am venit să mă pozați și să mă puneți cu ochelari"... așa început consultația cu mica mea pacientă venită pentru evaluarea unei staturi joase. La 3 ani și câteva luni ea are 87 de centimetri și aproape 3 deviații pe înălțime. 👨⚕️Deși analizele hormonale sunt în limite normale și avem o primă etapă genetică care a infirmat sau nu a evidențiat nici o modificare genetică, nu ne lăsăm bătuți și continuăm investigațiile pentru depistarea cauzei etiologicice care stă la baza hipostaturii (staturii joase). 👉Viteza de creștere este în limitele normalului însă vom continua monitorizarea ei. Vă țin la curent cu evoluția investigațiilor.
18-03-2023🤓Dragi părinți din Sibiu (și nu numai), ne vedem pe 7 Aprilie la Zilele Medicale Sibiene alături de Dr. Craiu Mihai - Spitalul Virtual pentru Copii pentru a vă prezenta lucrarea mea ”Abordarea multidisciplinară în prevenția obezității copilului și adolescentului”. 🙌Vă aștept cu drag în intervalul 15-18, pe 7 Aprilie, înscrierile la eveniment sunt deschise.
17-03-2023#povestidincabinet 👨⚕️Obezitatea are tratament! 👉Vergeturi, acanthosis nigricans, hirsutism - toate acestea sunt semne de hiperandrogenism și rezistență la insulină apărute în contextul obezității. 💪Luptăm zilnic cu această boală a secolului și avem nevoie de ajutorul dumneavoastră pentru a face prevenție alături de noi! ❗️Folosiți Calculatorul IMC (link în comment), citiți Ghidul Obezității Infantile pentru părinți (link tot în comment) și dați share acestei postări pentu ca și alți părinți să poată vedea că există soluții pentru obezitate. Copiii își pot recâștiga sănătatea și vitalitatea cu un stil de viață mai sănătos!
16-03-2023Fiecare copil are ritmul său de creștere… iar radiografia de pumn ne poate spune de fiecare dată cât mai durează până i se închid cartilajele. Urmăriți mai multe detalii în cel mai recent episod din campania “Copilul tău crește bine?” realizată de Totul despre mame în parteneriat cu Clinica de pediatrie Yuno Clinic. 👍😊
15-03-2023🔥Pe 1 Aprilie vă invit la o conferință din seria “Pediatrie pentru părinți” care va avea loc la Hotel Sheraton din București. Tema acestei ediții este “Copilul și mâncarea”, iar eu vă voi aștepta acolo să vă vorbesc despre OBEZITATEA infantilă.👨⚕️ Mulțumesc Asociației Din grija pentru copii pentru organizare și invitație. Ne vedem fizic pe 1 Aprilie, de abia aștept întrebările voastre. 😊
14-03-2023👨⚕️Aș vrea să vă povestesc mai multe despre Sindromul Noonan. Mai exact despre ….”SHOC2 - mutation-associated Noonan-like syndrome with loose anagen hair”. 👉Sindromul Noonan-Like cu păr anagen liber este cauzat de mutația heterozigotă a genei SHOC2 (602775) de pe cromozomul 10q25. Este caracterizat prin trăsături faciale similare cu cele observate în sindromul Noonan, inclusiv hipertelorism, ptoză, fisuri palpebrale înclinate, urechi angulate posterior și jos inserate, gât scurt și larg, iar linia de inserţie a părului situată jos pe ceafă. În plus, pacienții prezintă: - statură mică - frecvent cu deficit de hormon de creștere - deficite cognitive - macrocefalie relativă - fosă posterioară mică care rezultă în malformație Chiari - voce hipernazală - defecte cardiace, în special displazia valvei mitrale și defecte septale - anomalii ectodermice, în care cea mai caracteristică trăsătură este anomalia părului, inclusiv părul ușor de smuls, rar, subțire, cu creștere lentă 👉Au fost observate statura mică, falimentul creșterii sau creșterea slabă în greutate, întârzierea dezvoltării și afectarea vederii. Sunt descrise de asemenea cazuri însoțite de hidrocefalie și epilepsie. Recent am evaluat un alt caz extrem de interesant, o înaltă suspiciune de sindrom Noonan leopard care însă arată realitatea tristă în care ne aflăm în acest moment de lipsă a diagnosticului genetic la multe din situații.
13-03-2023#povestidincabinet 👶Micuța noastră pacientă are 11 luni și doar 61 cm, iar părinții ei au sesizat că nu câștigă prea mult în greutate și în înălțime. 🙏Iată de ce este atât de importantă monitorizarea constantă a creșterii! Ea a ajuns la cabinet fiind direcționată de medicul de familie, urmează analize, investigații și consulturi interdisciplinare de neurologie și genetică. 🙌Nu uitați să folosiți Calculatorul IMC - https://endocrinologiepediatrica.ro/calculator-imc un instrument excelent care vă poate ajuta să depistați imediat dacă apar încetiniri în creșterea copilului.
12-03-2023#povestidincabinet 🤩Aceasta este evoluția perfectă: remisiunea completă a bolii numită obezitate după 1 an și 3 luni. 🥳Alexia a reușit! Aceasta este evoluția pe care ne-o dorim pentru toți copiii, o optimizare a greutății în timp și de lungă durată! 👉Practic, pe o perioadă de un an și trei luni Alexia a reușit să-și mențină greutatea cu care anterior se încadra în obezitate și a crescut aproximativ 12 cm înălțime, ceea ce a determinat optimizarea greutății corporale și a indicelui de masă corporală. Ce a condus la această evoluție bună? Care este nivelul de activitate fizică ce face diferența? 😊Cel puțin 3 antrenamente pe săptămână - acesta este stilul de viață practicat de Alexia și observ că toți copiii care au rezultate spectaculoase fac sport. 👉Cât de eficientă este activitatea fizică? Aceasta crește masa musculară, ajută la scăderea țesutului gras și, foarte important, dă o senzație de “BINE”! Bravo, Alexia, suntem foarte mâdri de tine!
11-03-2023#povestidincabinet 🤔Ce legătură are psoriazisul cu endocrinologia? 👉Psoriazisul este o boală autoimună, iar depistarea lui la un copil de către medicul dermatolog și confirmarea diagnosticului, necesită mai departe o monitorizare atentă și constantă a medicului endocrinolog pediatru. 👉Această boală se asociază frecvent cu alte patologii autoimune din sfera endocrină cum ar fi tiroidita autoimună, insuficiența corticosuprarenaliană, boala Graves, diabet zaharat, hipoparatiroidism, hipogonadism autoimun. Prin urmare, îl voi monitoriza pe noul pacient cel puțin odată pe an...🙂
10-03-2023#povestidincabinet 🙏Buna comunicare dintre medic și pacient este esențială pentru un act medical corect și complet! Am consultat zilele trecute o micuță pacientă cu Sindrom Noonan, ai cărei părinți erau neîncrezători în rezultatul genetic. Ei au luat în considerare chiar repetarea analizei genetice, doar din motivul lipsei de comunicare cu medicul la momentul în care li s-a prezentat rezultatul. Aceste situații pot cauza o întârziere în inițierea tratamentelor pentru copil, deoarece părinții trec printr-o stare de confuzie firească, nevând la dispoziție informația medicală completă din partea medicului care a comunicat diagnosticul. Vreți să vă povestesc mai multe despre Sindromul Noonan? În curând, rămâneți pe frecvență....👨⚕️
09-03-2023❤️💐La mulți ani, Dragi Femei! Vă mulțumim pentru dedicarea, iubirea și responsabilitatea pe care le puneți în fiecare zi în lucrurile și oamenii de care vă pasă!
08-03-2023👉Acesta este un prim video dintr-o sesiune de întrebări și răspunsuri organizate de un ziar local. 🤔Oare doar România se confruntă cu obezitatea la nivel mondial? Cu siguranță că nu...însă de ce ne luptăm cu această ”pandemie de obezitate”?
07-03-2023#povestidincabinet În doar două săptămâni cu o doză corectă de Levotiroxină lichidă, TSH-ul fetiței ajuns de la peste 800, la 9 unități. 👉Identificarea rapidă și administrarea unei doze corecte de substituție corectează rapid hipotiroidismul congenital limitând astfel efectele negative grave pe care le poate avea statusul hipotiroidian la un bebeluș.
06-03-2023🥰Copiii știu cum să abordeze o situație serioasă de sănătate cu seninătate și joacă. Cred că așa sunt mult mai motivați și reușesc să obțină într-un mod pozitiv rezultatele dorite. 🌈Așa ne aducem aminte și noi adulții că trebuie să ne mai și jucăm. Mulțumesc Natalia, pentru inspirație și veselie. ☀️
05-03-2023„Copilul tău crește bine?” Am participat la campania realizată de Totul despre mame în parteneriat cu Clinica de pediatrie Yuno Clinic, iar în episodul de mai jos am vorbit despre indiciile pubertății precoce și cele ale pubertății întârziate. Urmăriți pentru mai multe detalii.
04-03-2023Faceți cunoștință cu echipa minunată de profesioniști și spațiul modern și ultra dotat de la Yuno Clinic.😊
03-03-2023#povestidincabinet 😳4 cazuri într-o zi! Chiar atât de frecventă să fie tiroidita autoimună? 👉Poate că este o consecință a creșterii conștientizării în rândul populației sau a testării din ce în ce mai dese. Cert este că vorbim despre o patologie extrem de frecventă în rândul populației pediatrice în acest moment! Vă rog să rețineți că nu în toate cazurile de tiroidită autoimună e nevoie de tratament!
02-03-2023Să aveți o primăvară frumoasă și sănătoasă! “Transmisiune live” de la cabinet 😉🌸☀️🍀
01-03-2023#povestidincabinet ✨Nu este o ploaie de stele, ci o microlitiază testiculară… 👉Microlitiaza testiculară este o afecțiune în care se formează mici conglomerate de calciu în testicule. Poate fi detectat la un examen cu ultrasunete a scrotului - ecografie testiculară. 👉Mai multe studii arată o relație între microlitiaza testiculară și cancerul testicular la vârste adulte, dar nu este clar dacă microlitiaza testiculară este un factor de risc independent pentru cancerul testicular. 👨⚕️Cert este că recomandarea mea rămâne monitorizarea pe termen lung a pacienților la care depistez microlitiaza testiculară! 👉Cele mai multe studii despre microlitiaza testiculară s-au bazat pe datele colectate din ecografiile scrotale efectuate din alt motiv, cum ar fi umflarea, durerea sau un testicul necoborât. În aceste studii, pare să existe o asociere între microlitiaza testiculară și cancerul testicular.
28-02-2023@Yuno Clinic
27-02-2023👨⚕️Ce mai trebuie să știm despre Distrofia Musculară Duchenne ? 👉Debutul simptomelor DMD apare în copilăria timpurie, de obicei între 3 și 5 ani 👉Semnele timpurii ale Duchenne pot include capacitatea întârziată de a sta pe șezut, în picioare sau de a merge și dificultăți de învățare a vorbirii 👉Slăbiciunea musculară începe de obicei la șolduri, zona pelviană, pulpe și umeri 👉Copiii cu DMD dezvoltă de obicei un mers atipic și dificultăți de alergare la urcat pe scări. Unii vor avea probleme să se ridice de pe podea și pot folosi o metodă distinctă cunoscută sub numele de manevra lui Gower sau semnul lui Gower pentru a-și „plimba” mâinile în sus pe coapse pentru a se ridica 👉DMD poate afecta, de asemenea, învățarea și memoria, precum și comunicarea și anumite abilități emoționale 👉Un mic procent de băieții cu DMD au un anumit grad de dificultăți de învățare, inclusiv probleme în trei domenii generale: concentrarea atenției, învățarea verbală, memoria și interacțiunea emoțională 👉Slăbiciunea musculară se agravează odată cu vârsta și progresează la brațe, picioare și trunchi 👉În timp ce progresia bolii variază, băieții își pierd, în medie, capacitatea de a merge și trec la utilizarea scaunului cu rotile în jurul vârstei de 12 ani 👉Începând cu vârsta de aproximativ 10 ani, diafragma și alți mușchi implicați în respirație se pot slăbi, făcând plămânii mai puțin eficienți. Semnele unei funcții respiratorii deficitare pot include dureri de cap, dificultăți de concentrare sau de a rămâne treaz și coșmaruri 👉Mușchii respiratori slăbiți îngreunează tusea, ceea ce duce la un risc crescut de infecții respiratorii severe. O simplă răceală poate evolua rapid spre pneumonie 👉Datorită progreselor în îngrijirea cardiacă și respiratorie, speranța de viață a persoanelor cu DMD este în creștere și mulți adulți tineri cu DMD merg la facultate, au cariere, se căsătoresc și au copii
27-02-2023Și medicii au nevoie de câte o pauză pentru a reveni lunea cu forțe proaspete la cabinet. 👨⚕️🏔
26-02-2023Nu rareori sunt pus în situația să fac lecții de endocrinologie cu pacienții mei...dar imi place! ☺️
25-02-2023👉Care este legătura dintre pubertatea precoce și obezitatea infantilă? *Această înregistrare face parte dintr-o serie de răspunsuri pe care le-am oferit în cadrul unui interviu pentru comunitatea De mamici.
24-02-2023🙌Cam așa arată un TSH crescut în contextul unui hipotiroidism congenital! 👉Nu, nu vă înșelați, este o valoare de peste 800 uUi/ml. De multe ori ne speriem de valori de 5-6 uUI/ml, valori care pot apărea constant în viața copiilor, valori tranzitorii în diferite contexte de adaptare ale copilului la etape de creștere, la anumite situații. 👉Sigur că orice valoare peste limita superioară a normalului trebuie evaluată de un medic endocrinolog cu experiență în pediatrie, iar sfatul meu este însă să nu vă îngrijoreze valori minime crescute și să cereți ajutor specializat.
23-02-2023#povestidincabinet 👶Bebelușul din imagini are hipotiroidism congenital și am vrut să vă prezint câteva semne distinctive pe care le vedem în cazul acestor bebeluși. 👅Macroglosia, limba mărită și infiltrată, hernia ombilicală, icterul prelungit, plânsul îngroșat, spasmul de plâns, toate aceste semne ridică suspiciunea de hipotiroidism congenital și ar trebui să conducă către un consult endocrinologic pediatric! 👉Îmi doresc ca prin cazurile prezentate și experiența mea să transmit mai departe informații utile pentru diagnosticul rapid al unor patologii ce pot fi mai rapid recunoscute și tratate îmbunătățind mult astfel calitatea vieții viitoare a pacienților. Pagina mea nu este o pagină de diagnostic și tratament, însă este o pagină care își dorește să creeze conștientizare asupra patologiilor endocrine pediatrice. Bebelușul este acum bine sub tratament de substituție de câteva zile! 😊
22-02-2023#povestidincabinet 👨⚕️Recent am avut un caz de Distrofie Musculară Duchenne. 👉Slăbiciunea musculară din distrofia musculară Duchenne (DMD) afectează selectiv mușchii membrelor mai apropiate de trunchi înaintea celor îndepărtate de acesta. Picioarele sunt afectate înaintea brațelor, iar viteza de creștere a copiilor cu DMD este de obicei mai lentă decât în mod normal în primii ani de viață, ceea ce duce la o statură mică. 👦Băieții cu DMD ajung să facă primii pași mai târziu. 👉Distrofia Musculară Duchenne (DMD) este cea mai comună formă de distrofie musculară. Este o tulburare genetică caracterizată prin slăbiciune progresivă si degenerarea mușchilor scheletici care controlează mișcarea. Duchenne afectează aproximativ 1 din 5.000 de bărbați. 👉DMD este clasificată ca o distrofinopatie, o boală musculară care rezultă din deficiența unei proteine numite distrofină. În Duchenne, o mutație în gena DMD interferează cu producerea proteinei distrofină, care este necesară pentru formarea și menținerea mușchilor sănătoși. Lipsa proteinei distrofină din celulele musculare face ca acestea să fie fragile și ușor deteriorate. Deoarece gena DMD este localizată pe cromozomul X, aceasta afectează în primul rând bărbații, în timp ce femeile sunt de obicei purtătoare. 👨⚕️Ce urmărim din punct de vedere endocrinologic? Monitorizăm creșterea, evaluăm greutatea și aplicăm metode de prevenție a obezității având în vedere contextul tratamentului cu glucocorticoizi, monitorizăm funcția tiroidiană și progresia în pubertate!
21-02-2023#povestidincabinet 🤔”Mi se pare că baiețelul meu nou-născut are o problemă legată de dezvoltarea penisului. Ce trebuie să fac?” 👉Fac această postare pentru că deși nu este atât de rară situația (cel puțin 1 la 4000 de băieți) de multe ori este trecută cu vederea și bebeluși cu o dezvoltare slabă a organelor sexuale, cu micropenis, cu absența testiculelor în scrot sau cu hipospadias ajung prea târziu la medicul endocrinolog pediatru care are soluții! ❓Ce trebuie să știm despre un nou născut legat de dezvoltarea organelor sexuale? Hipogonadismul hipogonadotrop congenital este o tulburare rară, mai frecventă la băieți 3-5:1, cauzată de producerea, secreția sau acțiunea deficitară a hormonului de eliberare a gonadotropinei (GnRH), care este hormonul principal care reglează axa reproductivă. Hipogonadismul hipogonadotrop congenital este heterogen din punct de vedere clinic și genetic, cu peste 25 de gene cauzale diferite identificate până în prezent. Din punct de vedere clinic, tulburarea se caracterizează printr-o absență a mini-pubertatii si pubertății, precum și prezenta infertilității.
20-02-2023🙌Cum vi se pare acest meniu ? Chiar am nevoie de un feedback de la voi, scrieți-mi într-un comentariu ce părere aveți. 🤔Este vorba despre masa de prânz a unui copil de 8 ani! 👉Am tot spus că nu facem lecții de nutriție, însă am rămas surprins să văd meniul unui copil pe care îl am în monitorizare pentru obezitate… Oare nu este prea mult pentru un copil la o singură masă?
19-02-2023🙌Săptămâna trecută am avut mulți copii cu intoleranță la lactoză și subpondere, așa că am decis să scriu această postare despre Calciu și Oase sănătoase! 👉Avem o singură șansă de a construi oase puternice - atunci când suntem copii și adolescenți. Copiii care primesc suficient calciu își încep viața de adult cu cele mai puternice oase posibile. Acest lucru îi protejează împotriva pierderii osoase mai târziu în viață. Copiii au nevoie de mai mult calciu pe măsură ce cresc pentru a-și susține oasele în creștere: 👉Copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani au nevoie de 700 mg de calciu pe zi (2-3 porții). 👉Copiii cu vârsta între 4 și 8 ani au nevoie de 1.000 mg de calciu pe zi (2-3 porții). 👉Copiii și adolescenții cu vârsta între 9 și 18 ani au nevoie de 1.300 mg de calciu pe zi (4 porții). 🥛De unde vine calciul? Calciul se găsește în alimente. Unele alimente sunt foarte bogate în calciu. Lactatele sunt printre cele mai bune surse naturale de calciu: • lapte • iaurt • brânzeturi tari, ca cheddarul Procentul de grăsime din lapte și din alte produse lactate nu afectează conținutul lor de calciu - laptele fără grăsimi, 1%, 2% sau integral, toate au aproximativ aceeași cantitate de calciu. Unii copii nu pot mânca lactate, cum sunt cei cu intoleranță la lactoză. Ei trebuie să obțină calciu din alte alimente, cum ar fi: • broccoli, verdeață, varză, varză chinezească și alte legume cu frunze • migdale, semințe de chia și de susan • fasole albă, fasole roșie și năut • portocale, smochine și prune uscate • băuturi de soia îmbogățite cu calciu • tofu cu calciu • edamame (soia)
18-02-2023#povestidincabinet 🙌Înainte și după tratament, înainte și după hipotiroidism. La două luni de la începerea tratamentului, pacientul meu cu hipotiroidism sever apărut ca urmare a unei Tiroidite Hashimoto este de nerecunoscut. 👍Se poate observa diferența clinică a stării de sănătate, dar și schimbarea psihică. Este energic, plin de viață si pregătit de un nou drum, mai bun!
17-02-2023🤩Săptămâna trecută a avut multă încărcătură emoțională, deoarece am primit acceptul de publicare în cadrul revistei Medicina, revistă de impact internațional, probabil a singurului studiu post COVID despre populația pediatrică ce suferă de Obezitate în România! Alături de colegii mei din INSMC "Alessandrescu-Rusescu" am reușit să aducem și România pe harta medicinei internaționale. Cu ocazia aceasta le mulțumesc tuturor pentru colaborare!🙏 https://www.mdpi.com/1648-9144/59/2/319/htm
16-02-2023O persoană care îmi urmărește pagina m-a rugat săptămâna trecută să vorbesc și despre Sindromul Klinefelter. M-am conformat și iată intervenția mea. 😉 🧬Sindromul Klinefelter este una dintre cele mai frecvente anomalii cromozomiale sexuale. Bărbații cu sindromul Klinefelter prezintă un spectru larg de particularități, de la simptome ușoare până la severe, iar modelul de morbiditate este complex. Un semn cardinal este reprezentat de testiculele mici și ferme, cu funcție testiculară redusă. Profilul metabolic la persoanele de sex masculin cu Sindrom Klinefelter include obezitate, dislipidemie, rezistență la insulină și o tendință spre tromboză, adăugând la un risc general crescut de boli metabolice și cardiovasculare. 👉Ce este particular la Klinefelter? Ce il face atât de greu de diagnosticat? Depistarea este adesea întârziată din cauza absenței semnelor clinice evidente și a neconștientizării Sindromului Klinefelter în rândul clinicienilor, având o vârstă medie la diagnosticare de 27 de ani. ❓De ce este important să fie evaluat și monitorizat de un endocrinolog? Disfuncția testiculară trebuie substituită la momentul oportun, iar acest moment este stabilit de medicul endocrinolog. Practic, acești pacienți au nevoie de tratament hormonal de substituție cu testotsteron, testiculele lor neputând asigura necesarul de testosteron în organism. Copiii cu Sindromul Klinefelter se nasc cel mai des cu un extra cromozom X (47XXY).
15-02-2023🙌Este datoria mea de medic care lucrează cu copiii să vă avertizez! Copiii de azi sunt adulții de mâine! Un studiu publicat în urmă cu doar câteva zile în Marea Britanie sugerează că un consum mai mare de alimente ultraprocesate poate duce la o incidență crescută și de mortalitate pentru cancerul general și anumite tipuri de cancer, în special cancerul ovarian la femei. Fiecare creștere cu 10% a consumului de alimente ultraprocesate a fost asociată cu o incidență crescută a cancerului general și în special cel ovarian. În plus, fiecare creștere cu 10% a consumului de mâncare ultraprocesată a fost asociată cu un risc crescut de mortalitate generală, ovariană și de cancer la sân. Exemple de alimente ultraprocesate: - mezelurile - produse de panificație ambalate - băuturi carbogazoase/îndulcite - fast food - supe instant - margarina - mâncăruri din comerț pregătite în prealabil ... și multe altele.
14-02-2023❓👨⚕️Știți care este provocarea secolului când vrem să tratăm obezitatea? Reintroducerea legumelor în alimentație și reducerea pe cât posibil a alimentelor ultraprocesate.🙏
13-02-2023#deduminica Boluri pline de culoare, sănătate, veselie... ☺️😍
12-02-2023#povestidincabinet Ne adaptăm la fiecare situație astfel încât și cei mici și cei mari să fie mulțumiți 😊 În procedura imagistică și de diagnostic este important pentru mine ca pacienții mei să se bucure de confortul examinării.
11-02-2023#povestidincabinet 🙌La evaluarea unui staturi joase suntem mereu foarte atenți la vârsta osoasă și ne asigurăm de interpretarea cu cât mai mare precizie a acesteia. 👉Vârsta osoasă reprezintă un parametru foarte important în decizia de diagnostic și tratament în multe patologii endocrine și cu atât mai mult în statura joasă. 👉În acest caz este vorba de un copil născut mic pentru vârsta gestațională pe care îl monitorizăm de aproximativ 1 an.
10-02-2023Pubertatea precoce, obezitatea infantilă și primele semne de îngrijorare - un articol foarte bine prezentat de De mamici. 🙌
09-02-2023#povestidincabinet 🙌Cam așa arată abdomenul unui copil care se antrenează zilnic! Este vorba de o fată care face gimnastică ritmică de performanță și la care nu am putut să nu admir munca depusă! 👨⚕️Scopul vizitei la cabinet nu a fost doar pentru a-i observa evoluția, ci și analiza unei staturi joase, care este frecvent întâlnită la acest tip de sporturi.
08-02-2023❓Când duci bebelușul sau preșcolarul la endocrinolog? 🙏Mulțumesc Totul despre mame și Yuno Clinic pentru posibilitatea acestui interviu unde am vorbit despre importanța monitorizării creșterii copilului și de indiciile care pot indica probleme enocrinologice. 🙌
07-02-2023#povestidincabinet 🙌Astăzi vă prezint evoluția foarte frumoasă a unei paciente cu Sindrom Down, suprapondere și dislipidemie care aflată sub tratament și-a optimizat greutatea, profilul lipidelor, iar acum se simte foarte bine! 👉Optimizarea stilului de viață a condus nu numai la reducerea și menținerea greutății, dar și la optimizarea profilului grăsimilor și la o integrare foarte bună în mediul social. Elena a venit la cabinet foarte pregătită spunându-mi că a reușit să mănânce mai multe fructe și mai multe legume, a redus mult dulciurile, mai are abateri, însă per total evoluția este foarte bună. 😊
06-02-2023🫐🍐🍏Cum putem să asigurăm copilului necesarul zilnic de Vitamina C? Reușim doar din fructe (și care fructe) sau trebuie să-i dăm și comprimate sau suplimente?
05-02-2023#povestidincabinet 🤔Poate o gușă / o tiroidă proeminentă la examinarea locală să ne conducă către un diagnostic de tiroidită autoimună? Dacă la consultul clinic local observați o tiroidă crescută ca volum cu o lojă tiroidiană bombată, vă recomand o evaluare amănunțită a funcției tiroidiene și bineînțeles o ecografie imagistică pentru a identifica o eventuală patologie tiroidiană cum ar fi tiroidita autoimună. 🧒Este și cazul pacientului meu a cărui tiroidită autoimună s-a declanșat ca urmare a unei infecții COVID.
04-02-2023#povestidincabinet 🙌🦋Despre Sindromul Down și asocierea lui cu hipotiroidismul am mai discutat, la fel și despre predispoziția pacienților cu patologii de tip autoimune, așa cum este și tiroidita autoimună. 👉Este important de știut ca părinte că acești copii trebuie evaluați cel puțin anual endocrinologic și că trebuie urmărită atât curba de creștere a copiilor cât și funcția tiroidiană. 👉Copiii cu Sindrom Down se evaluează pe curbe speciale de creștere, iar unul din aspectele importante este prevenția obezității cu debut destul rapid în copilărie.
03-02-2023Care credeți că este cea mai mare provocare a copiilor în pauza de masă? 🤔
02-02-2023🙌Săptămâna trecută vă povesteam că mă puteți găsi și la Yuno Clinic începând cu luna Februarie. Vă invit să-i susțineți pe colegii mei cu un Like/Follow la pagină și să vă reamintesc că puteți face cu ușurință o programare la mine pe acest Link - www.yunoclinic.ro fără să mai fie nevoie de confirmare ulterioară.
01-02-2023#povestidincabinet 🥳Felicitări, Cristian, pentru că ai demonstrat că se poate și că obezitatea poate fi învinsă! 👉După 12 luni de la prima vizită la cabinet avem o evoluție spectaculoasă! Ce este important de reținut este că scăderea în greutate s-a produs treptat, iar șansele de reîntoarcere la obezitate devin cu mult mai mici. 🙌La pierderea în greutate cel mai important lucru pe care îl văd este ca ea să se producă treptat, fără înfometare și mai ales prin introducerea de alimente esențiale cum sunt fructele și legumele. 🍎🫑Nu porniți de la ideea că trebuie să eliminați elemente din alimentație, ci de la ideea că trebuie să introduceți alimente, iar acestea sunt în primul rând legumele și fructele. 🧑Cristian este un exemplu pentru noi că obezitatea are tratament, iar aceasta nu este strict despre ceea ce mâncăm și nu este strict despre nutriție!
31-01-2023#povestidincabinet 👉Asocierea dintre Vitiligo și Patologiile Endocrine. Este necesară evaluarea? Vitiligo este o boală autoimună poligenică în care focarele de depigmentare se formează pe piele și/sau pe mucoase. Există mai multe ipoteze pentru patogeneza bolii, dar rolul principal dintre ele îl joacă ipoteza autoimună. În majoritatea studiilor efectuate în Europa, America și Asia prevalența bolilor tiroidiene autoimune (inclusiv Tiroidita autoimună și boala Graves), diabetul zaharat și insuficiența suprarenală autoimună a fost mai mare la pacienții cu vitiligo decât la populația generală. Rezultatele unor studii indică o asociere frecventă a vitiligo cu sindroame poliglandulare autoimune. Cea mai frecventă asociere este cu bolile tiroidiene autoimune, cu prevalență mai mare la fete. S-a demonstrat că prevalența bolilor endocrine crește odată cu creșterea ariei de depigmentare. Din toate aceste date tragem concluzia că este oportună efectuarea unei examinări în timp util a pacienților cu vitiligo în scopul depistării precoce a bolilor asociate și instituirea unui tratament adecvat.
30-01-2023#povestidincabinet 👨⚕️Vorbim constant de impactul obezității asupra sistemelor și organismului uman și vorbim constant despre nutriție și activitate fizică. 📱Dar...este foarte clar că ne scapă un detaliu esențial și anume cât timp petrece copilul pe dispozitivele mobile? 🤔Peste 14 kg câștigate in 6 luni. Acesta a fost rezultatul pacientei mele care m-a determinat să caut răspunsuri și soluții noi. Am identificat la pacienta mea care suferă de obezitate severă peste 6 ore petrecute pe un dispozitiv mobil/zi. Aceasta se corelează cu un nivel crescut al sedentarismului și bineînțeles favorizează apariția și progresia obezității. Faceți o verificare să vedeți cât timp petrece copilul tău pe dispozitivele mobile.
29-01-2023Ar trebui evaluat un copil cu hiperlaxitate articulară și de medicul endocrinolog? Hipermobilitatea sau laxitatea articulară: 👉Majoritatea oamenilor au, în mod natural, ligamente strânse. Laxitatea articulară, sau hipermobilitatea, se produce atunci când ligamentele nu sunt suficient de strânse. Această problemă poate afecta articulațiile de la nivelul întregului organism, cum ar fi cele de la gât, umeri, glezne și genunchi. 👉Dacă observi la copil o statură joasă, sau variații ale greutății, cu greutate crescută este esențial consultul multidisciplinar de Endocrinologie Pediatrică și Genetică Medicală.
28-01-2023📣👨⚕️Acest început de an mi-a adus o schimbare pe plan profesional și vreau să vă asigur că cei mici sunt și vor fi mereu o prioritate pentru mine. Mă puteți găsi în continuare pe baza programărilor la INSMC "Alessandrescu-Rusescu" și mai nou la Yuno Clinic - o nouă clinică specializată în pediatrie din București. Pentru programări la Yuno Clinic vă invit să intrați online la acest link - www.yunoclinic.ro și vă puteți programa instant, fără confirmare telefonică ulterioară. 🙌Voi fi întotdeauna alături de părinții și copiii care au nevoie de mine!
27-01-2023🍎Comportamentul alimentar se formează și se modelează din perioada copilăriei! 🙌Mențineți cu oricâte eforturi acest comportament alimentar esențial în care să existe fructele periodic în alimentația copilului.
26-01-2023#povestidincabinet 👧👱♀️Am avut săptămâna trecută multiple paciente care căutau răspunsul la întrebări precum: cât vor mai crește, dacă vor mai crește, dacă au crescut prea devreme, dacă au avut pubertate precoce... Este și cazul de mai jos al unei paciente în vârstă de 11 ani a cărei vârstă osoasă este mult avansată, cu aproximativ 3 ani și care își dorește să aibă o statură mai înaltă. În același context o altă pacientă de 11 ani a venit speriată de talia înaltă pe care o are în comparație cu restul colegilor. Pe lângă vârsta osoasă este esențială și evaluarea statusului de pubertate și a debutului pubertar. Dacă aveți orice semn de întrebare sau neclaritate, căutați să găsiți răspunsul la momentul oportun. Un medic endocrinolog pediatru vă poate ajuta în acest sens. 🙌
25-01-2023❓Ce este Sindromul Kabuki și când trebuie evaluat endocrinologic? 👉Copiii care suferă de acest sindrom asociază și o statură joasă, de aceea este importantă monitorizarea de către un medic endocrinolog pediatru ei putând beneficia de tratamentul cu hormoni de creștere. Sindromul Kabuki este o tulburare congenitală rară, iar copiii care se nasc cu acest sindrom au de obicei trăsături faciale distinctive, tulburări mintale ușoare până la moderate și probleme de creștere. 🧬Sindromul Kabuki poate afecta, de asemenea, multe alte sisteme ale corpului, inclusiv inima, intestinele, rinichii și scheletul. Sindromul Kabuki apare la aproximativ una din 32.000 de nașteri. Care sunt simptomele cele mai întâlnite? - trăsături faciale distinctive, inclusiv sprâncene arcuite, ochi alungiți și largi, gene groase, vârf nazal plat și urechi mari - anomalii osoase, inclusiv degete scurte (în special al cincilea deget), vertebre cu formă neregulată și scolioză - tonus muscular slab - articulații foarte flexibile - ochi nealiniați (strabism) - probleme de alimentație - infecții frecvente - probleme de auz sau pierderea auzului - defecte cardiace congenitale - probleme endocrine, cum ar fi hipoglicemia, deficiența hormonului de creștere, hipotiroidism sau diabet 👉Acest sindrom este numit și Kabuki din cauza asemănării faciale ale persoanelor afectate cu machiajul de scenă folosit în kabuki, o formă teatrală tradițională japoneză.
24-01-2023👍Acum puteți urmări și înregistrarea celui mai recent episod al emisiunii Tinerețe fără bătrânețe la care am fost prezent și am vorbit despre Pubertatea Precoce. Cu această ocazie le mulțumesc încă odată celor de la Digi24 pentru invitație! 🙂 Link-ul emisiunii se găsește în comentariu.
23-01-2023👉Despre GLP1 și pe ce se bazează tratamentul medicamentos recent aprobat al obezității la copii și adolescenți.
22-01-2023👉În diagnosticul pubertății precoce ecografia pelvină are un rol important, iar aceasta trebuie să fie efectuată de un medic cu experiență. 👧Având în vedere dimensiunile reduse ale organelor genitale interne la fetițele din categoria de vârstă prepubertară și debut pubertar, medicul care execută ecografia trebuie să aibă o experiență avansată și multă răbdare.
21-01-2023🤔Copilul meu nu mănâncă așa mult, nu-mi dau seama din ce se îngrașă… înregistrare integrală.
21-01-2023🤔Copilul meu nu mănâncă așa mult, nu-mi dau seama din ce se îngrașă… 👉Aud mereu aceste cuvinte și vă încurajez ca înainte de a trage această concluzie, să evaluați numărul de porții de fructe și de legume pe care copilul vostru le consumă zilnic și să evaluați numărul de porții de dulce sau “ciuguleli” sărate zilnice pe care acesta le consumă. 👉După ce faceți acest bilanț pe 3-4 zile trageți concluzia și vedeți dacă vă mențineți părerea inițială. 👨⚕️Obezitatea are tratament, însă bazele acestuia se clădesc în primul rând pe o alimentație cât mai sănătoasă!
20-01-2023👨⚕️Care sunt cele mai importante calități pe care trebuie să le aibă un medic care lucrează cu copiii? Din punctul meu de vedere empatia și răbdarea... restul se vede în poze🙂🙏
19-01-2023🤩NOU! Ghidul pentru părinți în tratamentul hipercolesterolemiei. 👉Împreună cu rezidenții cu care colaborez am realizat la finalul anului trecut un ghid de tratament și prevenție a dislipidemiei și hipercolesterolemiei familiale. 👉Văzând cifrele în continuă creștere ale ratei obezității în rândul copiilor, cât și a dislipidemiilor la copil (practic peste 80% din copiii cu obezitate având un profil al lipidelor modificat), am elaborat împreună cu colegii mei un ghid practic care să vă ajute să scădeți valorile “colesterolului rău” - colesterolul LDL și să reușiți creșterea “colesterolului bun” sau cel care ne protejează - colesterolul HDL. Sperăm să vă fie de folos! https://endocrinologiepediatrica.ro/ghidul-parintilor-pentru-hipercolesterolemie/a40
18-01-2023#povestidincabinet 👦Orice copil prematur trebuie monitorizat și evaluat de un medic endocrinolog pediatru! 👉Ca medic pediatru și endocrinolog pediatru trebuie să urmărim copiii născuți prematur sau mici pentru vârsta gestațională si sa ne asiguram că recuperează în mod constant si adecvat pe curbele de creștere ale înălțimii și greutății. Bineînțeles că și monitorizarea părintelui cu ajutorul aplicațiilor este extrem de importantă și de aceea vă încurajez să folosiți aplicația dezvoltată, si la care lucrez zilnic, pentru calculul IMC - Indicele Masei Corporale. https://endocrinologiepediatrica.ro/calculator-imc
17-01-2023#povestidincabinet 🤔Tiroidita Autoimună și Psoriazis... există o asociere? Vă prezint cazul unei fetițe venită la mine pentru evaluarea unei tiroidite autoimune la care am depistat în urma analizelor și a ecografiei particularități asociate acestei patologii tiroidiene, denumită și tiroidită Hashimoto. Din istoricul pacientei am depistat leziuni cutanate asemănătoare psoriazisului care au dispărut la administrarea unei creme cu corticoizi și care puteau trece neobservate. Părinți, nu uitați să faceți poze! Ambele sunt patologii autoimune, iar dacă în cadrul consultului ne scăpa acest detaliu puteam trece cu vederea o asociere de patologii extrem de importantă. Morala pentru medici este să verificăm cât mai atent clinic, iar istoricul pacientului este foarte important. Sfatul pentru părinți este să vină cu cât mai multe documente medicale și informații din trecut despre anumite diagnosticuri importante și complexe.
16-01-2023🦋Putem recolta funcția tiroidiană după ce am luat tratamentul de substituție în aceeași dimineață? 👉Optim ar fi să recoltăm funcția tiroidiană, iar mai apoi să luăm tratamentul de substituție, pentru că acesta modifică valoarea hormonilor tiroidieni și poate induce în eroare medicul examinator. 😬Deși valoarea TSH nu este influențată, totuși valoarea hormonilor tiroidieni liberi este afectată. În concluzie, în dimineața în care recoltăm analizele pentru funcția tiroidiană luăm tratamentul după ce finalizăm recoltarea setului de analize. 👉Dacă totuși ați luat tratamentul, lăsați măcar patru ore între administrare și recoltare pentru că vârful de tiroxină liberă apare aproximativ la două, trei ore de la administrarea tratamentului.
15-01-2023👨⚕️Poate îngrijirea bontului ombilical cu betadină să producă hipotiroidism?
14-01-2023Ne vedem maine la 17:30 pe Digi24🙂
13-01-2023Înainte și după începerea tratamentului de substituție cu Levotiroxină a unui pacient cu hipotiroidism sever ce doar în cărți sau în articole de specialitate se mai poate vedea. La doar o lună de la începerea tratamentului, rezultatele sunt spectaculoase, cu rehidratarea tegumentelor, cu îmbogățirea pilozității capilare și dispariția colorației galbene a tegumentelor (icterului).
13-01-2023🥛Care este necesarul de lichide pentru un copil? 👶Pentru sugarii cu greutatea de 3,5 până la 10 kg necesarul zilnic de lichide este de 100 ml/kg. 👧Pentru copiii de 11-20 kg necesarul zilnic de lichide este de 1000 ml + 50 ml/kg pentru fiecare kg peste 10 ani. 🧑Pentru copiii cu peste 20 kg necesarul zilnic de lichide este de 1500 ml + 20 ml/kg pentru fiecare kg peste 20, până la un maxim 2400 ml pe zi. Vă recomand de asemenea să folosiți și calculatoarele pentru aportul de lichide recomandat cum ar fi: https://kids.hydrationforhealth.com/en/contenu/the-hydro-calculator/
12-01-2023🥦🫑🌶🫒Dieta anului 2023 este dieta mediteraneană, și după cum bine știți sunt adeptul unui stil de viață sănătos pe care aș vrea să-l denumesc stilul de viață mediteranean. Cum funcționează Dieta Mediteraneană? 👉 Umple farfuria cu feluri variate de mâncare 👉 Mănâncă fructe, legume, cereale integrale, fasole, nuci, legume, ulei de măsline, verdețuri și condimente zilnic 👉 Consumă fructe de mare și pește de cel puțin 2 ori pe săptămână 👉 Puiul, ouăle, brânza și iaurtul trebuie consumate cu moderație 👉 Păstrează carnea roșie și dulciurile pentru ocazille speciale https://health.usnews.com/best-diet/mediterranean-diet
11-01-2023🙌O veste foarte bună la început de an este aprobarea celui de-al doilea medicament pentru tratamentul obezității la adolescenții peste 12 ani, cu rezultate spectaculoase și administrare săptămânală. 👉În testele clinice copiii și adolescenții care au folosit acest medicament au cunoscut o scădere cu peste 16% a obezității. Având la bază aceeași substanță activă, același agonist GLP1 ca și binecunoscutul Ozempic, acest medicament a fost conceput special pentru pacienții care suferă de Obezitate. https://www.medscape.com/viewarticle/986403
10-01-2023🍯Este mierea mai bună decât zahărul? 👉Mierea are o valoare mai mică a indicelui glicemic decât zahărul, ceea ce înseamnă că nu crește nivelul de zahăr din sânge la fel de repede. Este, de asemenea și mai dulce decât zahărul, așa că este posibil să aveți nevoie de mai puțină, dar are puțin mai multe calorii pe linguriță, așa că sunt mereu cu ochii pe mărimea porțiilor. 👌Răspunsul corect? Mierea și zahărul sunt ambele carbohidrați, constând din cele două tipuri de zahăr: glucoză și fructoză, ambele sunt descompuse rapid de către organism și pot provoca creșteri ale nivelului de zahăr din sânge. Potrivit unui studiu din 2018, mierea poate conține urme de vitamine și minerale esențiale, cum ar fi potasiu, calciu, zinc și vitaminele C, B1, B2, B3, B5 și B6. Cel mai recent, o analiză din 2021 a constatat că atunci când a fost administrată miere pentru infecțiile căilor respiratorii superioare, anumite simptome - inclusiv frecvența tusei și severitatea tusei - s-au îmbunătățit în comparație cu îngrijirea obișnuită. În final însă, subliniez că este important de luat în considerare faptul că mierea poate conține niște compuși toxici care ar trebui evitați mai ales în copilărie. Așadar, consumul nu trebuie să fie zilnic.
09-01-2023🙌Dragi părinți, vă reamintesc care este structura unui meniu sănătos pentru copii: 1️⃣ 3 mese principale (mic dejun, prânz, cină) și 2-3 gustări între mese și seara. 2️⃣ Descurajarea “ronțăitului” și a consumului de băuturi îndulcite în afara momentelor stabilite. 3️⃣. Fiecare masă și gustare trebuie să contințină în mod optim o porție de legume/zarzavaturi și una de fructe (aprox 400-500 g fructe și legume zilnic). 4️⃣ Copiii care au o predispozițe spre excesul ponderal pot beneficia de înlocuirea alimentelor cu conținut mare de carbohidrați la cină și gustarea de seară (pâine, cartofi, orez, paste, mămăligă fructe, lactate) cu alimente de tipul zarzavaturilor și legumelor crude și gătite, carne și pește slab, brânzeturi proaspete sau fermentate cu conținut redus de grăsime.
08-01-2023🤔Observi la copilul tău o creștere neobișnuită și bruscă în greutate? Cauzele pot fi multiple, de aceea este bine să mergeți la un consult endocrinologic - peditatric. Pentru a-i descoperi IMC-ul - Indicele de Masă Corporală, completează datele din Calculatorul dedicat și află dacă este normoponderal(ă), supraponderal(ă) sau obez(ă). Linkul în comment.
07-01-2023👉Poate scăderea în greutate să îmbunătățească profilul lipidic? Poate scăderea în greutate să refacă nivelul LDL al colesterolului? Nu vă arăt doar studii, vă arăt realitatea care este dovada clară că un copil care scade în greutate își îmbunătățește - scade - nivelul “colesterolului rău” - colesterolul LDL, dar și a celui “ bun”, colesterolul HDL.
06-01-2023❗️❗️ Hipotiroidismul congenital reprezintă o urgență medicală și trebuie tratat cât mai aproape de ziua depistării. 🔍 Cele mai bune rezultate sunt obținute dacă tratamentul este început cel târziu în ziua 7-10 de la naștere. Tratamentul este unul de substituție cu hormoni tiroidieni, ceea ce lipsește copilului, Levotiroxina sau L-tiroxina în doză ridicată și cu monitorizare frecventă la inițierea tratamentului, ținta fiind normalizarea TSH-ului cât mai rapid.
05-01-2023👌6 sfaturi despre grăsimi: 1️⃣ Pentru copiii cu vârste de peste 2 ani aportul de grăsimi saturate ar trebui să fie limitat la mai puțin de 10% din necesarul zilnic caloric. 2️⃣ Redu aportul de deserturi sau servește-i copilului porții mai mici. 3️⃣ Alege carne mai slabă, brânză și lapte cu conținut scăzut în grăsimi. 4️⃣ Gătește si cumpără produse făcute mai degrabă cu uleiuri cu conținut ridicat în grăsimi polinesaturate si mononesaturate (de exemplu ulei de porumb, măsline, floarea soarelui, arahide, soia), decât unt, ulei de cocos sau de palmier. 5️⃣ Evită consumul în exces de produse de patiserie. 6️⃣ Utilizarea suplimentelor de slăbit în timpul copilăriei și adolescenței este total interzisă.
04-01-2023😲‼️ Obezitatea poate duce la pubertate precoce! Totul are legătură cu rezistența la insulină și hiperinsulinemie, hiperandrogenism și leptină. 1. Rezistența la insulină crește nivelul de estrogen și favorizează dezvoltarea sânilor. 2. Nivelul de leptină este corelat direct cu obezitatea și devine factor declanșator al pubertății prin legarea la receptorii din neuronii GnRH. 3. Obezitatea favorizează sinteza androgenilor și precipită dezvoltarea pubertară timpurie.
03-01-2023Ce bea copilul tău? 🥛 ✅ Când alegi lichidele pe care le consumă copilul tău este important să urmărești caloriile acestora și substanțele nutritive. ✅ Băuturile principale pe care ar trebui să le servească un copil sunt următoarele: apă, lapte cu conținut scăzut în grăsimi si suc din fructe 100% (150 ml/zi, doar ocazional). ✅ Ceaiul si apele aromate sunt de asemenea opțiuni, dar trebuie să fiți atenți la cantitatea de zahăr adaugată sau pe care o conțin deja. ✅ Exemple de băuturi care conțin frecvent zahăr adăugat si care trebuie evitate: băuturile carbogazoase, băuturile sportive, băuturile energizante, apă, cafea, ceai îndulcit. ✅ Băuturile cu zahăr adăugat pe lângă faptul că pot duce la un exces de calorii, contribuie si la apariția cariilor dentare, iar cele carbogazoase (chiar dacă nu conțin zahăr) pot deteriora smalțul dinților din cauza acidului. ✅ Apa rămâne principalul lichid recomandat a fi consumat de către copii, fiind cea mai bună opțiune de hidratare. ✅ Nu dați copiilor să consume băuturi energizante care conțin cofeină. https://endocrinologiepediatrica.ro/
02-01-2023La mulți ani 2023!🥳🥰🙌
01-01-2023🙌După încă un an de luptă intensă alături de pacienții mei și pentru sănătatea lor, când primesc astfel de mesaje înțeleg că sunt pe drumul cel mai bun și că mergem mai departe cu curaj! 🙏Le mulțumesc părinților care mă țin la curent cu sănătatea copiilor și le mulțumesc pentru aceste messaje in care îmi prezintă evoluția lor. 👍Cu toții avem de învățat din ele! Scopul nu este să avem “pătrățele”, ci să trăim cât mai sănătos pentru un viitor cât mai bun.
31-12-2022Ce poate influența nivelul Prolactinei? 👨⚕️ *Prolactina este un hormon cu un rol foarte important în sănătatea sistemului reproducător al femeilor
30-12-2022🧬Sindroamele genetice necesită evaluarea și monitorizarea unui medic endocrinolog pediatru? 👨⚕️Având în vedere complicațiile endocrinologice frecvente care apar și însoțesc sindroamele genetice, este recomandată o evaluare endocrinologică cel puțin anual! 🦋Cele mai frecvente complicații endocrinologice întâlnite în practică sunt patologiile tiroidiene, cum ar fi tiroidita autoimună sau lipsa dezvoltării tiroidei, statură joasă, precum și patologiile metabolismului osos fosfo-calcic. 👉Pe lângă acestea pot apărea cu o frecvență crescută și patologii ale dezvoltării organelor sexuale.
29-12-2022🧒Pe Lucian l-am întâlnit în urmă cu 7 luni când s-a prezentat la mine pentru a evalua o statură joasă. În urma examenului clinic am constatat o hiperlordoză importantă. 👉L-am evaluat pediatric și genetic pentru a exclude o patologie scheletală genetică, dar și ortopedic, iar în acest moment, după 7 luni de zile de kinetoterapie susținută și înot s-a intors cu rezultate spectaculoase! 🤩A recuperat foarte bine pe curbele înălțimii de la -2.4 DS (deviații standard) la -2.1, are o viteză de creștere de peste 7 cm și o postură mult îmbunătățită! 👨⚕️Cel mai important lucru pe care l-am realizat ca endocrinolog pediatriu a fost să unific consulturi și să pun mai mulți medici în legătură pentru a soluționa cazul! Vă țin la curent cu evoluția!
28-12-2022👉Alimentele ultra-procesate pot fi considerate substanțe care creează dependență pe baza unor criterii științifice stabilite. 👨⚕️Conform unui nou studiu, alimentele ultra-procesate pot îndeplini criteriile pentru a fi etichetate ca substanțe care creează dependență folosind standardele stabilite pentru produsele din tutun. 🍔Potențialul de dependență al alimentelor ultra procesate poate fi un factor cheie care contribuie la costurile ridicate pentru sănătatea publică asociate cu un mediu alimentar dominat de alimente de acest gen, ieftine, accesibile și puternic comercializate. 👉Asemenea tutunului, aceste alimente declanșează consumul compulsiv, au efecte psihoactive și sunt puternic întăritoare. În plus, faptul că sunt ultra-procesate declanșează dorințe și pofte puternice și duc la un consum excesiv.
27-12-2022🍎Nu stoarceți fructele, acesta este un lucru pe care îl susțin zilnic! 👉Vedeți în a doua imagine foarte clar cum stoarcerea fructelor influențează glicemia! Nu ne dorim o concentrație mai mare de zahăr în organism.
26-12-2022Crăciun Fericit! 🎅❤️
25-12-2022🎄🎅Dragi părinți și copii, vă doresc un ajun Bucuros și Sănătos alături de cei mai dragi vouă! 👨⚕️🤗❤️Haideți să punem în seara aceasta împreună în brad niște gânduri bune pentru viitor!
24-12-2022🥰Daria și Anastasia au venit zilele trecute la un control după 9 luni de la începerea terapiei cu hormoni de creștere. 👧👧Fetele sunt două gemene născute mici pentru vârsta gestațională și aflate acum în tratament cu o evoluție foarte bună! Ele au recuperat 0.5 deviații standard în acest interval de timp! 🙏Vă rog nu uitați : toți copiii născuți prematur, cu greutate mică la naștere sub 2,5 kg sau născuți mici pentru vârsta gestaționala trebuie monitorizați de un medic endocrinolog pediatru!
23-12-2022👨⚕️Obezitatea și apneea în somn. 👉Urmărește modul în care respiră copilul tău în timpul somnului, în timpul activității fizice, sau în condiții bazale, mai ales dacă acesta suferă de obezitate. Între 25 și 45% din copiii cu obezitate suferă de sindromul de apnee în somn față de 1-3% din copiii cu greutatea în limitele normalului! Apneea de somn netratată are un impact social marcant asupra copiilor, fiind asociată cu probleme de comportament, disfuncții neurocognitive și performanțe școlare slabe. Cea mai frecventă și îngrijorătoare relatare în rândul părinților este sforăitul puternic, apneea asistată sau sufocarea și gâfâirea după aer. Copiii pot prezenta somn agitat, schimbare frecventă a poziției, transpirație sau enurezis. 👉Dacă observi la copilul tău că respiră cu gura deschisă și nu respiră pe nas sigur are nevoie de o evaluare ORL, iar daca sufera si de Obezitate este necesara si o evaluare Endocrinologică!
22-12-2022Un cadou minunat de la Din grija pentru copii. Muțumesc! 🥰
21-12-2022🤩Wow! Aceasta a fost reacția mea după 6 luni de la prima întâlnire și când am revăzut-o pe Alesia. La încă 6 luni de când ne-am întâlnit Alesia și-a schimbat radical viața, și nu doar prin faptul că a scăzut în greutate, ci și prin faptul că trăiește cu adevărat sănătos, iar scăderea în greutate s-a bazat pe modificarea stilului de viață, pe somn, pe activitate fizică regulată si pe susținerea familiei! 👍Ea iese zilnic împreună cu tatăl iei la alergat, face trasee montane și s-a transformat din copilul care suferea de obezitate într-o persoană activă care este foarte aproape de normopondere. 👉Așa arată evoluția ei cu scăderea cu peste 7% a procentajului de grăsime din organism! 👉Pentru că a efectuat activitate fizică regulată, masa ei musculară nu numai că nu a scăzut, dar s-a menținut chiar într-o ușoară creștere, deși în momentul în care scădem în greutate pierdem și din masa musculară! 😍Felicitări Alesia! Ține-o tot așa!
20-12-2022#povestidincabinet Un nou caz de hipotiroidism congenital: 👉Ce este interesant este că deși pacienta se afla în tratament de substituție și monitorizată complet, ea a venit la mine pentru evaluarea debutului de pubertate și pubertate precoce, ceea ce din examenul clinic ridica un înalt grad de suspiciune. Bineînțeles că acest lucru va trebui confirmat și prin investigații de laborator. 🙌Ce vreau să subliniez este importanța monitorizării și faptul că la 8 ani prin monitorizare constantă pacienta a putut fi depistată imediat și trimisă către un medic specialist pentru evaluare. 👏Acesta este un model bun de consult interdisciplinar și circuit de evaluare pediatrică care ar trebui urmat.
19-12-2022Cele mai frumoase decorațiuni de Crăciun se fac împreună cu copiii. ❤️
18-12-20221 subiect endocrinologic în 60 de secunde: în cât timp va scăpa copilul meu de obezitate?
17-12-2022👨⚕️Săptămâna trecută am avut multe cazuri de hipotiroidism congenital. Ce este îmbucurător este că eforturile mele și ale colegilor mei se simt și depistăm din ce în ce mai devreme această patologie, ceea ce atrage și instituirea tratamentului foarte rapid. Instituirea rapidă înseamnă recuperare rapidă și înseamnă evoluție favorabilă mai ales neurocognitivă pe termen lung. Să ne aducem aminte că 🦋 Hipotiroidismul congenital este cea mai frecventă boală endocrină a copilăriei și trebuie diagnosticat în primele săptămâni de viață ale bebelușului. Deși este greu de depistat, iată câteva simptome: 👉 icter prelungit la naștere 👉 plâns răgușit 👉 constipație 👉 piele palidă și uscată 👉 limbă crescută în volum (macroglosie) 👉 bebeluș apatic 👉 falimentul cresterii 👉 hernie ombilicală 👉 hipotonie 👉 edem periorbital
16-12-2022👉Copiii cu boală celiacă sunt întotdeauna slabi sau pot fi și supraponderali? Mitul potrivit căruia toți copiii cu boală celiacă sunt slabi este unul care se dovedește a fi destul de departe de adevăr. Și persoanele supraponderale pot avea cu siguranță boala celiacă. 👧Acesta este și cazul Amaliei împreună cu care ne luptam cu obezitatea după ce am realizat și screeningul frecvent al patologiilor autoimune. 👉Boala celiacă poate provoca malnutriție din cauza malabsorbției, astfel nutrienții nu pot fi absorbiți corespunzător de către organism. Copiii cu malabsorbție sunt adesea subponderali, motiv pentru care rar se ia în considerare de obicei un diagnostic de boală celiacă la persoanele supraponderale. Într-un studiu din 2010 publicat în Journal of Clinical Gastroenterology un procent de 15,2% dintre adulții cu boală celiacă erau supraponderali când au fost diagnosticați și 6,8% erau obezi.
15-12-2022🍌Banana sau 🍎Mărul? Care este gustarea cea mai potrivită pentru copilul tău? 😊
14-12-2022Peste 5 cm câștigați în șase luni, acesta este saltul de creștere la pubertate. 🤩 Saltul pubertar rezultă ca urmare a creșterii secreției de steroizi sexuali și a hormonului de creștere. Estrogenii joacă un rol important în reglarea creșterii pubertale atât la fete, cât și la băieți. IMPORTANT! Nu uitați! 🔴 Copiii au tendința de a crește un pic mai repede primăvara decât în alte perioade ale anului! 🔴 Momentul pubertății este de obicei între 8 și 13 ani la fete și între 10 și 15 ani la băieți. 🔴 Pubertatea durează aproximativ 2 până la 5 ani. 🔴 Este foarte importantă vârsta osoasă și nu vârsta cronologică. Dacă aveți semne de întrebare legate de înălțimea copilului, debutul pubertății și viteza de creștere, vă încurajez să consultați un medic endocrinolog pediatru.
13-12-2022👨⚕️Cât de importantă este colaborarea cu medicul genetician și cât de importantă este genetica în diagnosticul sindroamelor din spatele hipostaturii? 👶La 2 ani și jumătate - 72 de centimetri, la 3 ani și jumătate, doar 76 de centimetri. 👶Aceasta este povestea a 2 frați cu o talie foarte joasă și cu multiple particularități faciale la care testarea genetică ne-a ajutat să punem diagnosticul de deficit de hormoni de creștere prin deleția genei GH1. 👉Gena GH1 oferă instrucțiuni pentru producerea hormonului de creștere. 🩺Hormonul de creștere uman sau somatotropina este produs și eliberat de către celule specializate somatotrope din glanda pituitară anterioară, care se află la baza creierului și este necesar pentru creșterea normală a oaselor și țesuturilor corpului. 🧬Testarea genetică ne-a ajutat practic să avem un diagnostic de certitudine și să avem un tratament adecvat, și ne ajută de asemenea să avem o viziune mai generală a tratamentului și a complicațiilor care pot apărea în timp.
12-12-2022🙌🍎🍐Am tot observat în ultimul timp multiple postări și articole legate de diete și postul intermitent / limitarea timpului de mâncat (time restricting eating / intermitent fasting), și vreau să clarific niște lucruri legate de fructe și prezența lor în alimentația copiilor! 👉Fructele sunt o parte esențială a unei diete sănătoase și pot ajuta la pierderea în greutate. 👉Majoritatea fructelor au un conținut scăzut de calorii, în timp ce sunt bogate în nutrienți și fibre care sporesc sațietatea. Cel mai bine este să mâncați impreună cu copiii fructele întregi, nu să le stoarceți și să le transformați în sucuri. Consumul de fructe nu este cheia unică a scăderii în greutate, însă aduc un aport considerabil la optimizarea greutății și o viață sănătoasă! 👉Evitați fructele confiate! Fructele trebuie să fie proaspete!
11-12-20221 subiect endocrinologic în 60 de secunde: poate influența scăderea în greutate sindromul de ovar polichistic? 🤔
10-12-2022🤔Așa arată hipotiroidismul sever pe care îl vedem descris în cărți, dar și pe internet! 👨⚕️Dacă vă aduceți aminte la finalul săptămânii vă povesteam de un caz al unui băiat cu microsferocitoză, la care în această săptămână am confirmat prezența unui hipotiroidism sever ca urmare a unei tiroidite autoimune. Cele mai frecvente simptome pe care le are și pacientul meu sunt: - oboseală - intoleranță la frig - piele uscată și aspră - părul uscat și subțire - voce răgușită - constipație - slăbiciune musculară, crampe și dureri - creștere în greutate (ușoară) - fața umflată și pungi sub ochi (edeme) - vorbire lentă, mișcări și gânduri - apatie sau depresie - tulburări de memorie - dificultate de concentrare - bătăi lente ale inimii - colesterol crescut - creștere încetinită
09-12-2022👨⚕️Dacă nu știați până acum, putem calcula cu niște formule speciale talia finală sau înălțimea finală a copilului la vârsta adultă. Sigur… cu anumite marje de eroare 😉. Aici sunt calculatoarele - https://endocrinologiepediatrica.ro/#calculatoare, mai multe detalii în video-ul de mai jos.
08-12-2022Împărtășesc cu voi câteva imagini de la ultima ediție a emisiunii MediCOOL de la Antena1 . Mulțumesc pentru invitație, îmi face mereu plăcere să particip cu informații medicale de actualitate din sfera endocrinologiei pediatrice. 🙌
07-12-2022Moș Nicolae îi așteaptă astăzi pe copii la cabinet cu bunătăți sănătoase! 🙌🎅
06-12-2022🙌Așa arată analizele unei fetițe de 11 ani după 1 an de la oprirea tratamentului pentru un așa zis hipotiroidism. Analizele arată o funcție tiroidiană perfect normală! Mă bucur că a ajuns la mine și am putut să infirm diagnosticul inițial, să opresc tratamentul nepotrivit și, măcar pentru moment, sa opresc transformarea copilului într-un "hipotiroidian pe viață”. Pot exista și erori de diagnostic, posibil din lipsa de experiență și cazuistică, de aceea este important să facem analize periodic și dacă apare ceva în afara normalului sau neconcludent, să cerem și “a doua opinie".
05-12-2022❗️Aproape 8 ani și 1 m 47! Vârstă osoasă a acestei fete este de 11-12 ani și viteza de creștere s-a dublat în ultimul an! Care credeți că ar fi diagnosticul? Dacă mă întrebați despre dezvoltarea sânilor, aș putea să vă spun ca sunt la nivelul unui adult! Așadar, este clar vorba despre 𝐏𝐮𝐛𝐞𝐫𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐜𝐨𝐜𝐞. Monitorizați copilul! Dacă dezvoltarea sânilor începe și subliniez… începe înainte de vârsta de 8 ani, mergeți rapid la medic! Nu trebuie să așteptăm să ajungă la stadiul de adult!
04-12-2022Pot fi copiii vegetarieni? Ne vedem astăzi de la ora 12 pe Antena1 să vorbim despre alimentația copiilor și consumul de carne la emisiunea MediCOOL.😊
03-12-2022👨⚕️Din ce cauze poate apărea pubertatea precoce?
02-12-2022💙💛❤️La mulți ani România! La mulți ani, dragi Români! Mă bucur să pot contribui zi de zi la sănătatea românilor și a generațiilor care vin. 🙏Cu cât ne vom îngriji mai bine de sănătatea copiilor, cu atât aceștia vor avea parte de un viitor mai bun și mai bun.
01-12-2022La mulți ani cu ocazia numelui tuturor celor pe care îi cheamă Andrei și Andreea. Să aveți o zi cu sănătate!🥳🥳🥳
30-11-20221 subiect endocrinologic în 60 de secunde: există disruptori endocrini care să declanșeze pubertatea precoce? 👨⚕️🤔
29-11-2022🙏🥰𝐒𝐮𝐧𝐭 𝐟𝐨𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬𝐜𝐚𝐭𝐨𝐫 pentru că am participat alături de voi la evenimentul 𝐏𝐞𝐝𝐢𝐚𝐭𝐫𝐢𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐩𝐚𝐫𝐢𝐧𝐭𝐢! Mulțumesc organizatorilor și tuturor părinților prezenți! Mesajul primit spune totul: ”Bogdan, grija pentru copii a stat la baza tuturor gândurilor și ideilor care au conturat Conferința ”Pediatrie pentru părinți”. Ne-am dorit o întâlnire fabuloasă între voi și părinții dornici de informare medicală corectă și argumentată, de care avem atâta nevoie. Am reușit! Au fost ecouri grozave, ne-au urmărit aproape 1000 de părinți (în sală și online), am învățat împreună într-o zi cât n-am învățat de mult timp și am avut parte de conectarea de care aveam atâta nevoie! Îți mulțumim că ai fost alături de noi! Îți mulțumim pentru tot sprijinul și efortul depus! Mesajele de mulțumire sunt foarte multe! Unicitate, calitate, "AȘA DA"-uri nenumărate sunt cuvinte cheie desprinse din multe gânduri post event. Și mai avem "Mai vrem" și "Vă așteptăm și la noi".”🤩
28-11-2022#deduminica 🤸Activitatea fizică trebuie să facă parte din rutina zilnică a copilului și va încurajez să alocati cât mai mult timp posibil pentru a petrece și a va angaja în astfel de activități împreună cu copiii. Pentru a putea prinde gustul activității fizice copilul trebuie să aibă un model și să fie ghidat către aceste activități sportive.🙌
27-11-2022😍Mă bucur enorm pentru pacienții mei cu rezultate foarte bune! Săptămâna trecută am avut o rată de succes de 90% scădere a greutății în rândul lor! Acestea sunt doar două dintre cazurile fericite de astăzi care au reușit să scadă în greutate modificându-și stilul de viață! 👉Primul caz - peste 4 kg în 6 săptămâni. 👉Al doilea caz - 2 kg în 3 săptămâni. Copiii demonstrează mereu că se poate, dar au nevoie de sprijinul nostru, al adulților, părinților și al medicilor.
26-11-2022#povestidincabinet Statura joasă generează un puternic impact psiho-emoțional, de aceea este important să comparăm copilul cu cei din jur și dacă avem o bănuială că viteza de creștere a copilului sau statura lui nu este în limitele normale, să cerem ajutor specializat. Ajutorul constă în primul rând în evaluarea pe curbele de creștere și comparația cu semenii de aceeași vârstă și sex ai copilului. Fac această postare pentru că în urmă cu două zile am avut la consult doi frați cu talie / statură joasă importantă, și care în ciuda evaluărilor constante anterioare nu au fost redirecționați către un endocrinolog. Mama lor a simțit însă nevoia să facă această evaluare! *La 11 respectiv 6 ani ambii copii au peste - 3 deviații standard. Am dezvoltat calculatorul de pe website-ul endocrinologiepediatrica.ro ( https://endocrinologiepediatrica.ro/calculator-imc ) exact pentru a diagnostica cât mai mulți copii cu statură joasă/hipostatură și pentru a sensibiliza cat mai mulți medici care să facă un triaj înainte de a-i trimite pe acești copii către medicul endocrinolog. Hipostatura are tratament și se poate rezolva!
25-11-2022Vin sărbătorile, probabil că vă dați seama și din poze 😃… Pacienta mea cu hipotiroidism congenital a venit la consultație ca de obicei costumată. 🤶 Ea se simte foarte bine și crește armonios demonstrând cât de important este tratamentul de substituție corect reglat și instituit la timp cât mai devreme posibil de la naștere! #povestidincabinet
24-11-2022🙌1 subiect endocrinologic în 60 de secunde: copilul meu este cel mai scund din clasă, ce este de făcut?
23-11-2022#povestidincabinet 👨⚕️Am avut săptămâna trecută un caz de consult interdisciplinar la un copil cu Sferocitoză Ereditară la care am depistat pe lângă o statură joasă și modificări ecografice la nivelul tiroidei și testiculelor. Ce este sferocitoza ereditară? Aceasta este o afecțiune a sângelui moștenită și se întâmplă din cauza unei probleme cu celulele roșii din sânge. În loc ca acestea să aibă forma unui disc, celulele sunt rotunde ca o sferă. Aceste celule roșii din sânge (numite sferocite) sunt mai fragile decât globulele în formă de disc. Interesant a fost că la examentul clinic pe lângă o statură joasa mi-a atras atenția un volum testicular ridicat și un scrot crescut în dimensiuni. Imagistic am descoperit o tiroidă cu un aspect modificat ecografic de mici dimensiuni, iar la ecografia testiculara am depistat un hidrocel de foarte mari dimensiuni, testiculele fiind practic complet marginalizate de revărsatul lichidian. Interesant că nici băiatul sau alte persoane nu au reclamat sau observat creșterea în dimensiuni considerabile a sacului scrotal, de aceea recomand constant monitorizarea copilului. 🙌Monitorizarea este de cele mai multe ori cea mai bună metodă de diagnostic!
22-11-2022#povestidincabinet 👨⚕️Devine din ce în ce mai evident că a pune diagnosticul de supraponderabilitate sau obezitate prin IMC nu este suficient, pentru că nu este vorba doar despre kilograme. Calculul și monitorizarea IMC - Indicelui de Masă Corporală rămâne însă pentru moment o metodă bună de screening pe termen mediu și lung. (cu acest calculator puteți monitoriza IMC - https://endocrinologiepediatrica.ro/calculator-imc) Din ce în ce mai multe studii arată că pe lângă greutatea în valoare absolută și indicele de masă corporală, starea de sănătate trebuie evaluată mult mai complex, iar circumferința abdominală și indicele talie șold reprezintă predictori buni pentru evaluarea țesutului adipos abdominal alături de bioimpedanță și alte metode care ne ajută să determinăm conținutul de țesut adipos din organism. 🙌Vă încurajez să monitorizați constant atât circumferința taliei cat și indicele talie șold ale copilului.
21-11-2022Foarte important de știut despre talia finală a copilului.
20-11-2022🤩Wow! O sală mai mult decât plină și încă 600- 700 de oameni în online alături de noi la conferința “Pediatrie pentru părinți”. Mulțumim că ați fost acolo! Mai multe imagini în curând.
19-11-2022Cât se mai poate îngrășa copilul meu? Unde se va opri? #povestidincabinet Eu nu cred că există o limită la care ne oprim dacă nu intervenim! Geanina se luptă cu Obezitatea de 6-7 ani. Fetiței îi place matematica, are performanțe bune școlare, iar acum la 9 ani a dovedit că poate înfrunta și obezitatea! Luptăm împreună de câteva luni, iar rezultatele au început să apară. Este pentru prima dată când fata nu a mai luat în greutate, chiar a scăzut aproximativ 1.5 kg și se văd rezultate și pe procentajul de țesut adipos, o scădere semnificativă de 3%. Sigur că în acest caz, având în vedere și cârsta fragedă a debutului Obezității, discutăm și despre o testare genetică extinsă.
19-11-2022👨⚕️Cum recunoaștem semnele pubertății precoce și ce ar trebui să ne alarmeze?
18-11-2022#povestidincabinet Poate ginecomastia (apariția de țesut mamar la băieți sau bărbați) să dispară ca urmare a scăderii în greutate și a normalizării ei, și optimizării stilului de viață? Răspunsul este clar DA, iar în cazul lui Andrei avem dovada clară că scăderea în greutate a condus la retragerea ginecomastiei după numai 6 luni de tratament a obezității. Andrei a venit la cabinet acum jumătate de an impactat de creșterea în greutate și creșterea în volum a sânilor! Acestea au apărut în condiții pubertare și Obezitate asociată. La numai 6 luni de la refacerea stilului de viață și activitate fizică regulată se observă o retragere cu peste 50% a ginecomnastiei.
17-11-2022👨⚕️Ce sechele lasă hipotiroidismul congenital?
16-11-2022#povestidincabinet 👉Obezitatea nu inseamnă doar kilograme, înseamnă un impact multisistemic! 👧Din ce în ce mai multe adolescente se prezintă cu tulburări ale ciclului menstrual, hirsutism, acnee, puncte negre, acanthosis nigricans, toate având un impact psihologic major ca urmare a greutății crescute și a dezechilibrelor pe care aceasta le produce! 👨⚕️Insulinorezistența, hiperleptinia, hiperandrogenismul - toate sunt în relație de cauzalitate directă cu Obezitatea.
15-11-2022#povestidincabinaet 🦋Cam așa arată ecografia unei Tiroidite Autoimune la un copil. Este vorba despre o tiroidă crescută ca volum care are un impact vizibil în zona anterioară a gâtului. Pe lângă impactul estetic al acesteia și observarea ei în zona anterioară a gâtului, tiroidita autoimună poate determina și apariția unor semne clinice. 👉Nu toate cazurile de tiroidită autoimună sunt însoțite de hipotiroidism, iar un procent mare din copii rămân eutiroidieni și necesită strict monitorizare. 👨⚕️Dacă ați depistat însă o valoare crescută a anticorpilor Anti-TPO (Anti-tiroidperoxidază) sau a anticorpilor anti-tiroglobulină vă recomand un consult endocrinologic.
14-11-2022În 10 minute ne vedem în direct pe PRO TV la emisiunea Vorbeste lumea să vă povestesc despre hipotiroidismul la copil. 👍
14-11-2022🍎🫐Așa cum susțin mereu, micul dejun este una din mesele importante ale copilului, poate cea mai importantă, și vă sfătuiesc să vă alocați timp măcar în zilele de weekend să pregătiți alături de ei această masă, să-i dați importanță cât mai mare și să vă jucați cu alimente cât mai sănătoase cum ar fi fructele, iaurtul. Sigur că adăugăm și puține cereale 🙂
13-11-2022👨⚕️Ce facem când depistăm o valoare a TSH-ului de 10 sau chiar peste 10 la un copil? Tratăm sau nu tratăm?
12-11-2022👨⚕️Hirsutism versus hipertricoză? Este o problemă? #povestidincabinet Hipertricoza este definită ca o creștere excesivă a părului oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. 👉Este important să distingem hipertricoza de hirsutism, care este un termen rezervat sexului feminin la care crește o cantitate excesivă de fire de păr terminale în zone dependente de hormoni androgeni. Există mai multe moduri de clasificare a hipertricozei. Acestea se bazează pe distribuție (generalizată vs. localizată), vârsta de debut (congenital versus dobândit) și tipul de păr (vellus versus terminal). ❓Ce medicamentele provoacă cel mai adesea hipertricoză generalizată dobândită? - Antibiotice precum streptomicina - Medicamente antiinflamatoare, cum ar fi benoxaprofen și corticosteroizi - Vasodilatatoare (diazoxid, minoxidil, prostaglandine E1) - Diuretice (acetazolamida) - Anticonvulsivante (fenitoină) - Imunosupresoare (ciclosporină, micofenolat de mofetil) - Psoraleni (metoxipsoralen, trimetilpsoralen) - Agenți antiseptici (hexaclorbenzen) - Chelatori (penicilamină) - Interferon-alfa - Fenoterol - Inhibitori EGFR (cetuximab, panitumumab, erlotinib, gefitinib) Hipertricoza universală, o formă de hipertricoză generalizată congenitală, se prezintă cu păr gros și lung pe spate, extremități proximale și zone preauriculare. Este adesea considerată „pilozitate normală exagerată”.
11-11-2022Ai vrea să afli informații medicale esențiale despre sănătatea copilului tău direct de la specialiști? Ai vrea să știi detalii despre imunitate, sănătate emoțională, mintală și fizică? Te aștept împreună cu colegii mei pe 19 noiembrie la Sheraton. Încă mai sunt bilete, nu rata poate cel mai important eveniment medical pediatric de anul acesta.
10-11-2022👨⚕️De azi dimineață de la emisiunea Neatza cu Razvan si Dani 🤩
09-11-2022👉Hemiagenezia tiroidiană = absența unuia din lobii tiroidieni = tiroida sau glanda noastră fluturaș are lipsă o aripă. Această afecțiune se poate depista de la naștere ca urmare a screeningului sau poate fi depistată târziu în cadrul unui consult endocrinologic, incidental în cazul unei ecografii tiroidiene sau incidental prin depistarea unei valori a TSH peste limita superioară a normalului. Hemiagenezia tiroidiană este o anomalie congenitală rară a glandei tiroide, iar prevalența adevărată a acestei anomalii congenitale nu este cunoscută deoarece absența unui lob tiroidian de obicei nu provoacă simptome clinice în sine. 👐Ce este important ca părinte să știi dacă ai un copil care prezintă această anomalie? 👉O monitorizare constantă a funcției tiroidiene mai ales în perioadele critice: perioada neonatală si de sugar, si în perioada tranzitorie prepubertară - pubertară.
09-11-2022😍1 an spectaculos pentru Sara! Ea a evoluat de la fetița suferind de Obezitate care nu făcea activitate fizică mai deloc, în gimnastă, pasionată de gimnastică ritmică, extrem de activă și care aproape zilnic face mișcare și se antrenează. 🥳Felicitări Sara! Ești un model de urmat pentru noi toți!
08-11-2022🤗O echipă frumoasă! În vizită la Timișoara în cadrul congresului de endocrinologie pediatrică.
07-11-2022Care crezi că este recompensa perfectă pentru copilul tău? 😊
06-11-2022👍Avem noutăți pe website-ul: www.endocrinologiepediatrica.ro Ai posibilitatea de a-ți crea un cont unde să îți înregistrezi copilul/copiii și unde poți periodic să introduci datele acestora pentru a obține o fișă digitală endocrinologică. Ce beneficii ai dacă îți faci un cont? 👉 Monitorizezi evoluția copilului în timp 👉 Primești un memento pe email să nu uți să-l măsori 👉 Poți adăuga ulterior și pe ceilalți copii Astfel, pe lângă clasica măsurătoare de la tocul ușii, ai informații și despre greutate, IMC - indicele masei corporale, informații despre greutatea normală în funcție de vârstă și înălțimea în funcție de creșterea sa.
05-11-2022#povestidincabinet 👨⚕️Hirsutismul reprezintă un semn cu un puternic impact emoțional asupra adolescentelor! ❓Poate avea Hirsutismul o cauză endocrinologică? 👉Răspunsul este DA și orice pacientă care suferă de hirsutism adică pilozitate în exces în zonele caracteristic masculine, precum și acnee, ar trebuie evaluată și endocrinologic! Obezitatea, sindromul de ovar polichistic și hiperandrogenismul asociat pot conduce la apariția unui ten gras seboreic, acnee, puncte negre precum și apariția hirsutismului. 👉Toate acestea trebuie evaluate și de un medic endocrinolog. Există tratament? Pentru majoritatea adolescentelor și femeilor cu hirsutism, alături de măsurile cosmetice (bărbierit, smulgerea, epilarea cu ceară), Societatea Endocrină recomandă începerea terapiei farmacologice și adăugarea unor metode directe de îndepărtare a părului (electroliza, fotoepilare) celor care doresc beneficii cosmetice suplimentare.
04-11-2022#povestidincabinet 🧒”Cât va mai crește băiatul meu? Are 13 ani și deja 175 cm! Sunt îngrijorată că va depăși înălțimea de 2 m!” 👁De data aceasta nu este vorba de îngrijorarea și întrebarea unei mame al cărei copil are o statură mai joasă, ci este vorba de un copil cu o înălțime peste limitele normalului vârstei cronologice. 🖐Ce este important de știut este momentul intrării în pubertate și ce 𝐕Â𝐑𝐒𝐓Ă 𝐎𝐒𝐎𝐀𝐒Ă are! 🖐Nu vârsta cronologică este parametrul care dictează înălțimea finală a copilului și momentul finalizării creșterii lui, ci vârsta osoasă, și trebuie să reținem că băieții ating 99% din talia finală la de 17 ani 𝐕Â𝐑𝐒𝐓𝐀 𝐎𝐒𝐎𝐀𝐒Ă, iar fetele 15 ani 𝐕Â𝐑𝐒𝐓𝐀 𝐎𝐒𝐎𝐀𝐒Ă. Puteți afla cu aproximație care va fi talia medie finală a copilului, cu ajutorul acestui calculator. 👉https://endocrinologiepediatrica.ro/inaltime-medie-parentala
03-11-2022🩸Despre amenoree și oligomenoree👇 Inspirat din consultațiile de săptămâna trecută vreau să clarific câteva nuanțe despre amenoree și oligomenoree si când trebuie să mergem la doctor 🙂 🩸Amenoreea se referă la absența perioadelor menstruale și este clasificată ca: ● Primară - când menstruația nu a început până la vârsta de 15 ani (e timpul să mergem la doctor) ● Secundară - când perioadele menstruale lipsesc mai mult de trei până la șase luni la o femeie care a avut anterior menstruație. 🩸Oligomenoreea este termenul medical pentru perioadele menstruale rare (mai puțin de șase până la opt perioade pe an), care depășesc 35 de zile la mai mult de 3 ani de la prima menstruație sau absența ciclului menstrual timp de 90 de zile.
02-11-2022Pe 29 octombrie a fost ziua internațională a accidentului vascular cerebral, iar aseară am participat la evenimentul numit “Noi pentru ei” organizat de ALIA - Asociația Pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral ALIA a fost înființată pentru a sprijini pe cei care au trecut printr-un AVC - accident vascular cerebral. Mai multe despre eveniment, aici - https://fb.watch/gwQaPGU6aV/.
01-11-2022Urmează o săptămână cu multă încărcătură emoțională și educațională. 🙂 🙌 Începând de Miercuri începe al 9-lea Congres de Diabet, Nutriție și Endocrinologie Pediatrică de la Timișoara, unde voi participa alături de rezidenții cu care colaborez. Aceștia vor susține 2 lucrări, le urez mult succes! Ne vedem acolo pe 2 Noiembrie. 👍
31-10-2022❗️NU conserve sau mâncare borcan! Alege alimente în stare naturală de la raionul de refrigerate! 🥬Alimentele fermentate precum kimchi, varza murată, chefirul și iaurtul grecesc conțin în mod natural niveluri mai mari de bacterii probiotice, ceea ce face aceste opțiuni bune pentru o dietă prietenoasă cu microbiomul. 🧀Alte alimente bogate în probiotice sunt brânzeturile făcute cu lapte crud (cheddar, gouda, swiss și parmezan), kombucha, măsline, murături, tempeh, miso și natto. Fără adaos de zahăr! Aici este esența consumului acestor alimente! 👉Fructele și legumele conservate își pierd treptat procentul de nutrienți. Alimentele conservate prin fermentare, pe de altă parte, au de fapt o valoare nutritivă crescută. Bacteriile benefice din fermentație produc enzime și vitamine suplimentare care nu erau prezente în starea crudă a alimentelor. 👉Motivul pentru care legumele sunt „conservate” este că sunt stabile la raft și nu necesită refrigerare. Legumele „fermentate”, pe de altă parte, trebuie să fie refrigerate deoarece procesul de fermentație încă are loc.
30-10-2022#povestidincabinet 👨⚕️De ce este recomandată monitorizarea copilului? De ce orice consult poate fi benefic? 👉O evaluare la un medic specialist precum și monitorizarea constantă a copilului pe curbele de creștere pot duce la identificarea unei patologii importante. 👧Acesta este cazul și micii mele paciente care a pornit de la un simplu consult pentru o mamoplazie infantilă și am depistat o statură joasă. 👉Am continuat monitorizarea ei bianuală în vederea depistării unei cauze patologice care ar putea duce la această condiție de hipostatură. În cazul fetiței pe un interval de șase luni am observat o creștere progresivă în greutate, cu recuperarea deficitului ponderal, cu salt de percentile de la P10 la P69, însă cu o ușoară decelerare a înălțimii ceea ce mă conduce la nevoia și necesitatea de a o monitoriza în continuare atent! 🙌Nu uitați să monitorizați cât se poate de simplu creșterea copilului cântărindu-l și măsurându-l măcar odată la 3-6 luni.
29-10-2022#povestidincabinet 🙌Care este cea mai grea etapă din scăderea în greutate? 👉Din seria copiii arată că se poate vă prezint povestea Andreei care a demonstrat că poate învinge boala numită obezitate! 🤩În doar 6 luni Andreea a trecut de la obezitate la normopondere, slăbind aproximativ 15 kg! Ea este o dovadă vie de curaj, ambiție și perseverență! Urmează totuși o perioadă dificilă în care va avea nevoie de sprijinul meu, și anume perioada de menținere și tonifiere, în care o voi încuraja constant să păstreze un stil de viață echilibrat din punct de vedere nutrițional și să întărească partea de activitate fizică.
28-10-2022🤔Cât va mai crește copilul meu? Răspunsul stă în vârsta osoasă... 👉Folosește calculatorul din link pentru a afla care va fi talia finală aproximativă a copilului tău. https://endocrinologiepediatrica.ro/inaltime-medie-parentala
27-10-2022O conferință medicală de calibru la care sunt bucuros că am fost invitat să vorbesc despre alimentația copilului și efectele sale în timp. Ne vedem pe 19 Noiembrie la Sheraton București.🙌
26-10-2022#povestidincabinet 🤔Poate scăderea în greutate să amelioreze hiperandrogenismul și sindromul de ovar polichistic? Răspunsul este DA! 👉Chiar și o scădere de 5% din greutatea corporală sau optimizarea compoziției corporale cu scădere a țesutului adipos și creșterea procentajului de apă și masa musculară pot aduce beneficii majore organismului. Pot observa frecvent acest lucru în rândul adolescentelor care se prezintă cu sângerări uterine anormale, cu hirsutism mediu, acnee, puncte negre și tenul gras. După câteva luni de optimizare a stilului de viață se observă o ameliorare clară a acestor semne care le deranjau și care le-au adus la mine la cabinet!
25-10-2022Mulțumesc pentru invitație PRO TV! În această dimineață am povestit la emisiunea Vorbeste lumea despre obezitate și implicațiile ei la copiii de vârstă mică, sub 6 ani. Dragi părinți, nu uitați să folosiți Calculatorul IMC pentru depistarea unor eventuale anomalii în greutatea copilului și să studiați Ghidul Părintelui despre Obezitatea Infantilă, un material esențial pentru prevenția acestei boli. Linkurile se găsesc în comentarii.
24-10-2022Astăzi de la ora 11.15 ne vedem din nou pe PRO-TV la Vorbeste lumea ! 📺👍
24-10-2022🍎🍐🍏Știi câte fructe a mâncat copilul tău astăzi? Răspunsul la această întrebare variază cel mai des între 0 și 1. ❗️E timpul să încercăm să ajungem la cel puțin 2 fructe/zi. Este timpul să schimbăm ceva! 🙌Trebuie să înțelegem că pentru o viață sănătoasă copiii au nevoie de fructe și legume, și că primul pas este introducerea acestora în alimentația zilnică și eliminarea altor alimente nesănătoase.
23-10-2022👍Cum ne poate schimba viața o vizită la medic? #povestidincabinet 👧Irina a venit la mine în urmă cu ceva timp pentru a evalua și trata o posibilă tiroidită autoimună, mai apoi și confirmată. Ce s-a schimbat de la prima vizită până acum este însă mult mai important decât patologia tiroidiană. 👍Astăzi la intrarea în cabinet nu am realizat pentru ce ar putea să vină la mine o fată atât de tonică și cu o constituție aproape perfectă. De obicei înainte de a examina și a întreba pacientul ghicesc motivul prezentării, însă în cazul ei, pentru că nu am recunoscut-o nu înțelegeam. După ce am realizat cine este mi-am dat seama modificările produse în viața ei! De la o fată suferind de suprapondere ea a devenit o prezență activă, implicată în nutriție și fitness, tonică și cu un vibe pozitiv. 🙌Am pozat doar abdomenul plat însă vă garantez că este o evoluție spectaculoasă și țin să o felicit! Din fișa analizelor corporale se poate vedea clar scăderea țesutului adipos în cazul ei cu menținerea masei musculare. De cele mai multe ori când reducem din greutate pierdem și masă musculară pe lângă țesut adipos, însă ea a reușit să mențină masa musculară compensând prin activitate fizică regulată. 👉Rămâne să o monitorizăm în continuare și să evaluăm constant funcția tiroidiană în vederea instituirii tratamentului la momentul oportun.
22-10-2022#povestidincabinet 🦋Aceasta este o comparație între ecografia tiroidiană a unei paciente cu eutiroidism și o pacientă cu boală celiacă pe care o suspectez după efectuarea ecografiei cu tiroidită autoimună. 👉Pacienții cu boală celiacă trebuie monitorizați cel puțin anual și de către un medic endocrinolog pentru identificarea cât mai precoce a patologiilor endocrine autoimune asociate. 👉SINDROAMELE POLIENDOCRINE AUTOIMUNE: Există patru tipuri diferite de sindrom poliendocrin autoimun (APS), tipurile I până la IV. Prezentarea și manifestările lor sunt destul de variate și, prin urmare, este importantă o atenție deosebită evaluării clinice și de laborator. Sindroamele autoimune poliglandulare (PAS) sunt poliendocrinopatii rare caracterizate prin insuficiența mai multor glande endocrine, precum și a organelor neendocrine, cauzate de o distrugere mediată imună a țesuturilor endocrine.
21-10-2022#povestidincabinet 🤔Reprezintă tulburarea de spectru autist un risc crescut pentru dezvoltarea obezității copilului și adolescentului? Răspunsul este clar, da, și este important ca părinte să cunoaștem, să conștientizăm acest lucru și să luăm măsuri din timp pentru prevenția obezității în rândul acestor copii, deoarece tratamentul obezității este mult mai dificil de gestionat! https://testulgreutatii.ro/assets/Brosura_Ghidul_Parintilor.pdf - Obezitatea Infantilă - Ghid pentru părinți Având o experiență crescută și o multitudine de cazuri cu asociere între TSA (Tulburare Spectru Autist) și Obezitate, realizez că este mult mai important să nu ajungem în punctul tratamentului, iar acest lucru se poate realiza doar printr-o prevenție și educație nutrițională cât mai timpurie. Tulburarea cu Spectru Autist predispune copilul la un răspuns mai lent în fața tratamentului obezității.
20-10-2022#povestidincabinet 👧Care este impactul pubertății precoce asupra fetițelor? 👉Pubertatea precoce este văzută uneori ca o patologie benignă fără un impact major asupra stării de sănătate a copilului! Vă prezint și o altă perspectivă, deoarece cazul prezentat susține părerea și teoria mea și studiile care afirmă că pubertatea precoce se asociază cu obezitatea și poate mai departe crește riscul dezvoltării obezității la copil. Pacienta a venit în urmă cu câteva luni pentru evaluare, am confirmat diagnosticul de pubertate precoce și am sugerat inițierea tratamentului care a fost amânat pentru o perioadă de către părinți. La reevaluare, în numai trei luni de zile vedem o transformare radicală cu apariția obezității la care este clar că a contribuit și impactul hormonilor sexuali apăruți ca urmare a dezinhibării axei hipotalamo-hipofizo-gonadice. Am observat o modificare radicală a stării de sănătate a copilului cu apariția obezității, cu creșterea importantă a țesutului adipos, mai ales abdominal, arătând o legătură clară între pubertatea precoce și riscul de a dezvolta obezitate. 🙌 Ce trebuie să înțelegem este că nu numai obezitatea poate determina apariția pubertății precoce cu dezinhibarea mai devreme a axei hormonilor sexuali, ci și invers, că pubertatea precoce constituie un risc crescut pentru apariția obezității.
19-10-2022#povestidincabinet 👨⚕️Obezitatea nu înseamnă doar un număr de pe cântar! Rezultatele muncii noastre de echipă medic-pacient nu se măsoară doar în kilograme în minus sau în plus. Ar trebui să privim obezitatea ca pe un impact asupra stării de sănătate a copilului și să vedem dincolo de cifre. 👉De exemplu, avem situația unui băiat care în ultimele șase luni a reușit să-și mențină greutatea, dar care nu era foarte convins de rezultate. În cadrul vizitei i-am prezentat evoluția favorabilă determinată de menținerea greutății și anume saltul de creștere susținut. Putem vedea foarte clar o scădere a țesutului adipos, creșterea masei musculare, rezultate îmbucurătoare care vor avea un impact pozitiv asupra stării de sănătate generală a copilului! 🙏Nu trebuie să fiți dezamăgiți atunci când copilul nu scade în greutate! Nu este vorba doar despre kilograme! Nu evaluăm rezultatele pozitive doar prin scăderea în kilograme! Fac această postare pentru că nu de puține ori părinții vin ușor dezamăgiți de rezultatele copiilor. Dragi părinți, aveți răbdare, fiți mândri de copii, pentru că ei sunt cei care trebuie sustinuți cât mai mult în lupta aceasta dificilă!
18-10-2022👨⚕️O serie de studii medicale recente arată existența unei legături între consumul de alimente ultra-procesate de către femeile însărcinate și un risc crescut de exces de greutate sau de obezitate la copiii acestora. 🤱Dintre cele 19.958 de perechi mamă-copil participante la studiu, 12,4% dintre copii au dezvoltat obezitate sau suprapondere, iar copiii acelor mame care au consumat cele mai multe alimente ultraprocesate (12 porții/zi) au avut un risc cu 26% mai mare de obezitate/suprapondere comparativ cu cele care au consuat doar 3 porții pe zi. 🙏Așadar, dragi viitoare mămici, atenție la alimentele ultra-procesate precum: patiserii, sucuri, prăjituri, dulciuri diverse, chips-uri de cartofi, cereale, carnați, pizza congelată, etc. https://www.medscape.com/viewarticle/981947
17-10-2022🎃 Să nu uităm că a venit sezonul dovleacului și gutuilor. Acestea se pot transforma foarte ușor într-un desert foarte sănătos! Adăugăm nucă, scorțișoară și sunt gata de savurat! 🙂
16-10-2022#povestidincabinet 👨⚕️Cu ce ne poate ajuta monitorizarea copilului? Ce înseamnă o monitorizare corectă a copilului? Monitorizarea copilului înseamnă evaluarea înălțimii si greutății periodic - 2 - 4 - 6 luni, introducerea datelor într-o aplicație de evaluare a curbelor de creștere, precum și o verificare clinică pe care o putem face ca părinte. În cazul acestui băiat monitorizarea lui ne-a ajutat să identificăm o boală genetică ce îi afectează glandele suprarenale, cum este Hiperplazia Suprarenală Congenitală! Cum am făcut acest lucru? Mama copilului a fost principalul ajutor al diagnosticului! Observând o viteză de creștere rapidă a copilului într-o perioadă scurtă de timp precum și o dezvoltare a organelor sexuale și apariția pilozității în zona inghinală mi-a scris un mesaj. Acestea au fost elemente esențiale care m-au condus la analize hormonale și testare genetică. Ulterior, diagnosticul genetic a a fost realizat (vedeți în imagini), iar copilul este acum în tratament. Ce este Hiperplazia Adrenală Congenitala? O boală genetică ce afectează producerea enzimei 21-hidroxilază. Această enzimă este responsabilă cu producerea hormonilor cortizol și aldosteron, iar valorile mai mici ale acestora produc un dezechilibru hormonal.
15-10-2022#povestidincabinet Copiii cu Sindrom Down trebuie constant evaluați și endocrinologic. Tulburările endocrine, cum ar fi disfuncția tiroidiană, masa osoasă scăzută, diabetul, statura mică, infertilitatea și tendința de a fi supraponderali/obezi sunt mult mai frecvente decât la restul populației tipice. Eu recomand screening-ul tiroidian la naștere, la 6 luni, și apoi anual începând cu vârsta de 1 an, cu depistarea frecventă a hipotiroidismului subclinic. Pe lângă patologiile de mai sus copiii cu Sindrom Down au un risc crescut de boli autoimune și de aceea necesită un screening de boli autoimune cel puțin odată pe an.
14-10-2022#povestidincabinet 👨⚕️Așa cum spuneam și în alte postări și copiii subponderali au nevoie de ajutor și evaluare, de consiliere nutrițională și de activitate fizică regulată, de un stil de viață echilibrat, pentru că cea mai frecventă cauză a staturii joase și a creșterii sau vitezei de creștere decelerată este malnutriția! 👉Corectarea greutății (deficitului ponderal) cu aducerea Indicelui de Masă Corporală de la subpondere în zona de greutate normală corectează viteza de creștere și readuce statura copilului într-o zonă a normalității. 🧑Acesta este cazul clasic al unui copil a cărui viteză de creștere și poziționare pe curbele de creștere s-a corectat vizibil odată cu corectarea greutății și a IMC-ului sub monitorizare gastroenterologică și nutrițională.
13-10-2022#povestidincabinet Obezitatea nu are limită de vârstă! Trag un nou semnal de alarmă pentru mai multă conștientizare și sensibilizare asupra acestei patologii extrem de frecventă în rândul copiilor și adolescenților! Aceasta este povestea un băiat de doar 12 ani cu o greutate de peste 130 kg :((( Ceea ce este dureros este că își dorește să scadă în greutate, este conștient de nevoia de a scădea în greutate, însă este mereu doborât de capacitatea organismului de a se apăra împotriva pierderii greutății. Vom începe împreună cât mai rapid modificarea stilului de viață, dar și un tratament medicamentos după o serie de evaluări multidisciplinare inclusiv de genetică. Vă țin la curent cu evoluția băiatului.
12-10-2022#povestidincabinet 👦Vă mai aduceți aminte de micul meu pacient care are mai multe alergii la proteina laptelui de vacă, ou, nucifere, oleaginoase? 🥛Pentru a suplini absența lactatelor el consumă lapte de măgăriță, are o evoluție bună pe curbele de creștere cu o recuperare pe curbele înălțimii și va rămâne în monitorizare bianuală. 👉Laptele de vacă este văzut ca un aliment cu efecte pozitive pentru creșterea copilului, mai ales prin efectul cazeinei asupra IGF1 (un hormon care joacă rolul important in cresterea copilului). 👉De aceea este important ca cei mici care au alergie la proteina laptelui de vacă să fie monitorizați și pe curba de creștere a înălțimii.
11-10-2022#povestidincabinet 🦋Cum evoluează un hipotiroidism congenital sub tratament? Bebelușul meu cu hipotiroidism congenital din imagini evoluează foarte bine, iar la 9 luni de tratament corect administrat, controlat și introdus foarte rapid după naștere, are o încadrare normală pe toate liniile de examinare din punct de vedere neurologic și neuromotor. 🙌Mulți dintre părinții copiilor cu Hipotiroidism Congenital mă întreabă când se întrerupe tratamentul... Răspunsul este: Niciodată. Acești copii nu au o secreție de hormoni tiroidieni și au nevoie de substituție hormonală toată viața.
10-10-2022Nu uitați de micul dejun, cea mai importantă masă a zilei! Recomand fructe și legume din abundență!🍎🍏🫐🫑🍅
09-10-2022🦋În cât timp se normalizează funcția tiroidiană la un copil cu hipotiroidism congenital? 👉Odată instituit tratamentul de substituție de către un medic specialist endocrinolog cu o doză adecvată, copilul își va normaliza funcția tiroidiană foarte rapid, în aproximativ 7-10 zile. 👉În cele mai multe cazuri va avea loc o normalizare a hormonilor tiroidieni liberi.
08-10-2022❗️Obezitatea este o boală cu un enorm impact psihologic asupra copilului!👨⚕️De ce spun asta? Nu este vorba doar despre studii care sunt deja foarte multe, ci de faptul că aceasta este realitatea! Am rămas impresionat să aud o fetiță de 8 ani că răspunde la întrebarea ”Câți ani ai? ...12 ani!” Când am întrebat-o de ce ne spune o vârstă mult mai mare, mi-a răspuns: ”ca să nu vă mai mirați și dumneavoastră ca ceilalți copii și părinți din jurul meu”. Lupta cu greutatea în cazul ei este o nouă provocare, pe care eu o accept alături de ea!
07-10-2022🥰Când primești mesaje pline de fericire de la pacienți, entuziasm și realizări de la copii sau adolescenți care se luptă cu greutatea, îți dai seama că eși pe drumul cel bun și că este important să mergi mai departe. 👉Obezitatea este o boală cronică, progresivă și recidivantă care necesită suport și tratament! 👍Ana Maria a demonstrat că se poate pentru că în 6 săptămâni a reușit să scadă aproximativ 8 kg fără să se înfometeze, fără restricții, ci printr-un stil de viață mult mai ordonat și mai sănătos!
06-10-2022👍Săptămâna trecută am participat la conferința Asociației Europene pentru Studiul Obezității care s-a desfășurat la Istanbul. Fiecare participare mă ajută să văd obezitatea din toate perspectivele și să îmi perfecționez metodele de tratament! Sunt total de acord cu EASO! Curbele de creștere și IMC (Indicele Masei Corporală) nu sunt metode perfecte de diagnostic ale obezității, dar sunt ceea ce avem la îndemână. Utilizați calculatorul de aici - https://endocrinologiepediatrica.ro/calculator-imc și monitorizați evouluția greutății copilului prin crearea unui profil personal.
05-10-2022#povestidincabinet Știu că v-am obișnuit ca de cele mai multe ori să vorbesc despre obezitate și greutatea crescută, însă este important să nu uităm că și subponderea poate avea un impact negativ asupra copilului și dezvoltării acestuia. 👉Săptămâna trecută mi-a atras atenția un nou caz, pentru că în contextul unei evoluții pubertare suntem obișnuiți ca cel mic/cea mică să ia în greutate în saltul de creștere. 👉Văzând decelerarea curbe greutății în cazul lui Victor și scăderea lui ponderală în ultimele șase luni, am decis colaborarea cu colegii mei de la gastroenterologie și nutriție în vederea depistării unei eventuale patologii digestive și a optimizării dietei pentru perioada lui de evoluție pubertară. 👉Atât Victor cat și mama sa afirmă că el nu are poftă de mâncare, iar scăderea în greutate nedorită trebuie mereu să fie un semnal de alarmă pentru o evaluare mai amănunțită.
04-10-2022❗️Obezitatea este o problemă costisitoare! ❤️Împreună putem ajuta mai mult! 👉Realizăm cu toții ce costuri mari presupun și aduc cu timpul obezitatea și tratamentul acesteia! Obezitatea copilului de azi este în mare măsură obezitatea adultului de mâine și cea mai bună metodă este și va rămâne prevenția, iar prevenția începe cu o educație medicală nutrițională. 🙏Și voi puteți ajuta ca mesajele pe care eu și alți colegi încercăm să le transmitem să ajungă cât mai departe la cât mai mulți părinți și poate la cei care pot face chiar mai mult prin oferirea în acest sens a educației în școli și grădinițe! 👍Vă invit să dați Like & Share la postările pe care eu le realizez pentru a fi distribuite mai departe și către alți părinți. 🙏Este adevărat că rezultatele pe care le-am obținut pînă acum sunt bune, însă sunt individuale și cântăresc foarte puțin raportat la numărul mare de copii care suferă de suprapondere sau obezitate în România!
03-10-2022🥛 Copiii au nevoie de cel puțin 350 ml de lapte pe zi pentru a-și atinge necesarul de calciu zilnic (sau 2 porții de preparate lactate, cum ar fi brânza sau iaurtul). 🧀Preparatele lactate fermentate sunt recomandate pentru mentinerea unei greutati optime. 👉 Laptele semidegresat poate fi introdus de la vârsta de 2 ani, cu condiția ca cel mic să mănânce suficient pentru vârsta lui si să se afle în intervalul optim de creștere 👉 Laptele degresat sau cu 1% grăsime nu este recomandat copiilor cu vârsta sub 5 ani, dar îl puteți folosi la gătit de la vârsta de 1 an 👉 Pentru sugari si copiii mai mici nu sunt recomandate produsele lactate nepasteurizate (brânzeturi moi de tip brie, brânză feta, brânză proaspătă, brânză roquefort, brânză camembert).
02-10-2022Unde este nodulul tiroidian ? 🙂 Uneori este greu să identificăm un nodul tiroidian atunci când ecostructura acestuia este similară cu ecostructura tiroidei, fiind necesară o experiență crescută a medicului care realizează ecografia. Nu îmi propun să fac din dumneavoastră medici radiologi, ci vă propun doar un joc de imaginație 🙂 Haideți să descoperim împreună nodulul tiroidian! 🟡, 🔴 sau 🔵?
01-10-2022#povestidincabinet 👶Un nou micuț pacient a fost diagnosticat cu sindromul Prader Willi. Este necesar un consult endocrinologic? 🧬Acest sindrom genetic are nevoie de o abordare multidisciplinară în care medicul endocrinolog are un rol esențial prin prescrierea tratamentului cu hormon de creștere, monitorizarea creșterii, a funcției tiroidiene, corticosuprarenale, dar și a dezvoltării organelor sexuale. 👉O caracteristică semnificativă a sindromului Prader-Willi este un sentiment constant de foame care începe de obicei la aproximativ 2 ani. 🧬Persoanele cu sindrom Prader-Willi doresc să mănânce în mod constant pentru că nu se simt niciodată sătui (hiperfagie) și de obicei au probleme în a-și controla greutatea. Multe complicații ale sindromului Prader-Willi se datorează obezității.
30-09-2022#povestidincabinet La 6 luni de la oprirea tratamentului cu glucocorticoizi hirsutismul indus de aceștia s-a diminuat semnificativ, iar Patricia este fericită! 🙂 Densitatea ei osoasă s-a îmbunătățit, aspectul de facies în lună plină a dispărut, la fel și țesutul adipos care începuse să își facă apariția.
29-09-2022Salutări din Istanbul de la EASO Collaborating Centres for Obesity Management Summit. 🙌 Câteva zile pline de conferințe și prezentări despre cum putem asigura servicii medicale la cel mai înalt nivel. 🙂
28-09-2022Câteva fotografii de ieri de la emisiunea Vorbeste lumea unde am discutat despre obezitatea infantilă, prevenția acesteia și pubertatea precoce. 👍 mulțumesc mult pentru invitație, proTV! Împreună putem ajuta cât mai mulți părinți să înțeleagă cu ce se confruntă copiii din ziua de astăzi în materie de sănătate și alimentație.
27-09-2022🤩Ne vedem în câteva minute pe proTV la emisiunea Vorbeste lumea să povestim despre pubertatea precoce, impactul obezității asupra copiilor și ce măsuri putem lua pentru prevenția acesteia. Vă salut de pe platoul de filmare! 🙌
26-09-2022🙌🥰Un copil sănătos este un copil fericit și liber! Haideți să avem mai mare grijă de copiii noștri și de cei din jur!
25-09-2022🙌Mesaj foarte important pentru părinți: Dragi părinți, o valoare a TSH-ului sub 10 impune monitorizarea și repetarea funcției tiroidiene, dar nu trebuie să vă neliniștească. Este important să avem încredere în specialiști și să lăsăm la aprecierea clinicianului sau a medicului endocrinolog pediatru dacă valoarea TSH-ului este mare și ce trebuie făcut pe mai departe.
24-09-2022#povestidincabinet 🦋Săptămâna trecută am diagnosticat două cazuri noi de hipotiroidism congenital. 👉Fac o nouă postare ca să atrag atenția asupra importanței depistării cât mai devreme a afecțiunii, și instituirii tratamentului la fel de devreme pentru a minimiza impactul lipsei de hormoni tiroidieni asupra nou născutului. 🙏Mă bucur că împreună cu colegii de la neonatologie am reușit să depistăm și să instituim în foarte scurt timp tratamentul a 2 nou - născuți. 👏Aș vrea să-i felicit pe această cale pe colegii mei neonatologi care au avut spirit clinic și nu au așteptat screeningul metabolic, ci au recoltat mai devreme TSH-ul a cărui valoare a ieșit mult peste limita superioară a normalului, de ordinul zecilor de ori.
23-09-2022#povestidincabinet 🤔Ce se poate ascunde în spatele scăderii în greutate a unui adolescent? 👉De cele mai multe ori scăderea nedorită în greutate ascunde o condiție patologică, așa cum s-a întâmplat și în cazul pacientului meu în vârstă de 11 ani care a avut ca prim semn al hipertiroidismului pierderea a 4 kg într-o lună. 👉Scăderea în greutate, după cum știm foarte bine, este greu de realizat, iar organismul nostru se împotrivește acesteia, așa că de fiecare dată când avem un copil care scade în greutate trebuie să căutăm cauza. 🧒În cazul lui Vlad am identificat un hipertiroidism apărut ca urmare a bolii Graves care a debutat recent.
22-09-2022#povestidincabinet ❤️Maria a reușit să slăbească într-un mod spectaculos 20 kg! 💪Ea a demonstrat că poate, că se poate și în aproximativ 7 luni a realizat o scădere medie de 3 kg pe lună. 🤩Am felicitat-o prin telemedicină și abia aștept să o felicit personal și să continuăm împreună drumul spre o viață cât mai sănătoasă și îmbunătățirea calității vieții ei prin tratarea obezității.
21-09-2022🤔Care credeți că este patologia #1 în trend la ora actuală? 👉Este clar vorba despre pubertatea precoce. Doar în această săptămână am avut peste trei cazuri de pubertate precoce rapid progresivă la unul dintre ele cu apariția și instalarea menstrei înainte de vârsta de 8 ani.
20-09-2022🤔Poate apărea disfuncția erectilă și la adolescenți? Discută cu băiatul tău deschis despre acest subiect pentru că uneori pot exista cauze ascunse. Disfuncția erectilă (DE) este o afecțiune care este frecvent asociată cu vârsta înaintată, dar incapacitatea de a obține sau de a menține o erecție poate afecta și bărbații mai tineri, chiar și adolescenții. 👉Aceasta este mai frecventă la bărbații cu vârsta sub 40 de ani decât ați putea crede, deși cauzele disfuncției la bărbații mai tineri sunt adesea diferite decât la bărbații mai în vârstă. Erecția este un răspuns fiziologic complex care antrenează creierul, hormonii, nervii, mușchii și sistemul circulator. 👉Tulburări endocrinologice precum diabetul zaharat, hipogonadismul congenital, hipertiroidismul, hipotiroidismul, hipogonadismul (scăderea testosteronului), sindromul Klinefelter, chiar și hiperprolactinemia pot duce la disfuncție erectilă. 👉Vă vorbesc despre această temă pentru că foarte recent am avut la consult un adolescent cu valori crescute ale prolactinei, valori într-o continuă creștere, și care a prezentat ca prim semn apariția acestei condiții. (Sursa foto - https://images.app.goo.gl/pyzYbZ5hN6CcgHup9)
19-09-2022#nutritiecopii - 𝐅𝐫𝐮𝐜𝐭𝐞𝐥𝐞 & 𝐋𝐞𝐠𝐮𝐦𝐞𝐥𝐞 🫑🍅🍐🫐Se recomandă consumul a 5 porții de fructe și legume în fiecare zi repartizate astfel: 2-3 porții la gustările dintre mese și 2 porții la mesele principale. Acestea trebuie să reprezinte peste o treime din alimentele consumate în fiecare zi. Palma copilului poate fi folosită ca unitate de măsură pentru o porție. Fructele pot fi consumate sub mai multe forme: proaspete, conservate, congelate, uscate și sub formă de suc stors in casă. Nu se recomandă consumul sucului de fructe deoarece este concentrat în zaharuri. Băuturile din suc de fructe, suc de legume și smoothie-uri nu trebuie să depășească 150 ml (se recomandă un pahar mic de maxim 2 ori pe săptămână). Consumul sucului de fructe nu este recomandat și nu ar trebui să devină o obișnuință.
18-09-2022👉Identificarea unei singure valori crescute a TSH-ului nu înseamnă hipotiroidism și nu impune tratament, ci mai degrabă se recomandă repetarea funcției tiroidiene. Vă prezint prin analizele de mai jos cazul unei micuțe paciente în vârstă de 6 săptămâni căreia i s-a depistat o valoare ușor crescută a TSH-ului și a primit recomandarea de a iniția tratamentul hormonal. Recomandarea mea a fost repetarea funcției tiroidiene complete după două săptămâni. Am identificat ulterior valori perfect normale ale TSH-ului și a hormonilor liberi, ceea ce mi-a confirmat cele spuse mai sus.
17-09-2022⏲Nu este vorba doar despre kilograme! 👨⚕️Nu cuantificăm rezultatele pe care le avem în lupta cu obezitatea doar în kilograme, ci este important să vedem dincolo de scăderea în greutate și alți parametri care se modifică odată cu modificarea stilului de viață. 🤸♂️Menținerea greutății reprezintă un prim pas către scăderea în greutate. După cum puteți vedea și mai jos, menținerea greutății a condus la scăderea masei grase, o scădere a țesutului adipos, creșterea procentului de apă și a masei musculare. Doar săptămâna trecută am avut 3-4 copii la cabinet care au reușit să-și mențină greutatea, să crească în același timp în înălțime și să își optimizeze compoziția corporală, ceea ce va duce categoric la o îmbunătățire a calității vieții! Nu vă simțiți demoralizați și încurajați copilul chiar și atunci când reușește ”doar” să-și mențină greutatea.
16-09-2022Am reușit să ajung la timp la Congresul European de Endocrinologie Pediatrică de la Roma! 👍😊
15-09-2022În drum spre Congresul European de Endocrinologie Pediatrică ce va avea loc mâine la Roma, unde voi susține și eu o lucrare. Urați-mi succes cu zborul 😁 https://www.eurospe.org/meetings/2022/espe-2022/
14-09-2022❤️Pacienții se alătură inițiativelor mele și mă sprijină în campania de conștientizare a obezității în rândul copiilor! 🍎Ei întăresc alături de mine importanța gustărilor dintre mese compuse din fructe și legume. 🙏Nu uitați să îi inspirați și pe copiii voștri să consume constant fructe, să aibă în orice moment la ei cel puțin un fruct, oriunde ar fi: la școală, într-o activitate școlară sau extracuriculară.
13-09-2022🤔🖐Nu, nu este mâna unei persoane în vârstă, ci este mâna unui copil cu o boală genetică foarte rară - Cutis Laxa - care a venit la mine pentru o evaluare a organelor sexuale. Pacientul va rămâne în monitorizarea mea și vă voi prezenta în viitor noi informații. ❓Ce este Cutis Laxa? Este vorba despre o tulburare a țesutului conjunctiv care este responsabil cu structura și puterea mușchilor, articulațiilor, organelor și a pielii. Pielea poate atârna adesea în pliuri libere, iar fața și alte părți ale corpului au un aspect căzut sau ridat. Pielea extrem de încrețită poate fi vizibilă în special pe gât și în axile și în zona inghinală. https://medlineplus.gov/genetics/condition/cutis-laxa/
12-09-2022🥰Nu am putut să nu admir curajul acestei fetițe în vârstă de 5 ani, dar și rochița cu care a venit îmbrăcată la consult. Mica mea pacientă a venit pentru evaluarea staturii, mama ei fiind îngrijorată de înălțimea copilului. Ea a venit deja pregătită pentru analize (după cum se vede la brațul stâng), dar și pentru radiografie de pumn pentru stabilirea vârstei osoase. Știți oare din ce show / gașcă este rochița?☺️
11-09-2022‼️Trag un nou semnal de alarmă asupra alimentelor pe care copiii le consumă zilnic și un semnal asupra necesității existenței în viața copiilor a cinci porții de fructe și legume pe zi. 👀 Cea mai mare provocare pentru părintele din acest deceniu este reintroducerea fructelor și mai ales a legumelor în alimentația zilnică, în viața copilului. Greutatea crescută deja își spune cuvântul și fetița din imagine suferă deja de hipertensiune, dislipidemie, glicemie modificată, insuficiență de vitamina D, intoleranță la efort, citoliză hepatică. Acesta este un caz complex care necesită o abordare multidisciplinară și din păcate având în vedere vârsta destul de mică, tratamentul medicamentos nu este încă disponibil, așa că vom acționa prin terapie de modificare a stilului de viață, prin introducerea graduală a activității fizice, consiliere psihologică și nutrițională. Aici se observă clar impactul puternic al procentajului ridicat de grăsime corporală asupra organismului copilului.
10-09-2022#povestidincabinet 👉Fiecare caz de obezitate severă, obezitate de clasa trei, așa cum este și la fetița din imagine în vârstă de doar 8 ani, reprezintă o provocare pentru mine și mă face să canalizez cât mai multe resurse pentru rezolvarea problemei și pentru îmbunătățirea stării de sănătate din prezentul și viitorul copilului. Alina are 54,4% grăsime corporală! 🥲
09-09-2022“O mică bulină roșie și descuamată pe obrazul proaspăt, de doar câteva săptămâni; câteva dungi roșii în pliurile mâinilor savuroase cum numai la bebeluși găsești; mici pete roșii pe spatele mic și durduliu. Așa începe…” DERMATITA ATOPICĂ este o afecțiune cu multiple implicații. E greu de gestionat, dificil de ținut sub control și imprevizibilă. De aceea, cea mai bună ”armă” împotriva ei este informarea din surse sigure. Pe 14 SEPTEMBRIE, de Ziua Mondială a Dermatitei Atopice, Asociația Din grija pentru copii organizează un eveniment online despre această afecțiune din ce în ce mai prezentă la copiii mici. Vă recomand să participați cu încredere!
09-09-2022#povestidincabinet 🤩Din seria copiii demonstrează că se poate, sau copiii fac miracole. 😉Așa cum am spus de multe ori, orice scădere în greutate este benefică la un copil care suferă de obezitate, iar când aceasta depășește 8% apar și efectele benefice asupra glicemiei, tensiunii arteriale, presiunii pe articulații, respirației și capacității de efort. ❤️Sunt cuprins de un sentiment de fericire și împlinire în momentul în care primesc astfel de mesaje, așa cum este și cel din imagine, care îmi demonstrează că ceea ce fac zilnic are și rezultate.
08-09-2022#povestidincabinet 🦋Despre Boala Graves am tot vorbit, însă poate puțin mai rar despre cum și când trebuie să mergem la medic. E cazul să mergeți atunci când copilul scade în greutate brusc deși mănâncă și are poftă de mâncare, are palpitații, se simte agitat, are insomnii, nu doarme bine noaptea, are intoleranță la căldură, are un tranzit accelerat sau se poate identifica o mărire în volum a zonei anterioare a gâtului, a lojei tiroidiene și se poate observa un aspect proeminent al ochilor. Oftalmopatia Graves, cunoscută și sub denumirea de boala tiroidiană a ochilor sau oftalmopatia tiroidiană este o afecțiune inflamatorie autoimună a orbitei și a țesuturilor periorbitale, caracterizată prin retracția pleoapei superioare, umflare, roșeață (eritem), conjunctivită și ochi bombați (exoftalmie). Această condiție apare cel mai frecvent la persoanele cu boala Graves și mai rar la persoanele cu tiroidită Hashimoto.
07-09-2022#povestidincabinet 👉Cât de important este să verificăm orice detaliu și să examinăm complet un pacient? De cele mai multe ori diagnosticul se află sub haine, iar analiza clinică este esențială! 👉Sindromul de sinostoză spondilocarpotarsiană este o afecțiune rară autozomal recesivă caracterizată prin fuziuni vertebrale, manifestându-se frecvent ca o bară vertebrală nesegmentată, precum și fuziuni ale oaselor carpian și tarsal. 🧒Rareș a venit pentru o statură joasă fiind îngrijorat că este printre cei mai scuzi copii din clasă. După investigații amănunțite și teste genetice am ajuns în final la un diagnostic: o boală genetică rară care a fost ratată până la această vârstă și pe care poate o ratam și noi dacă nu îl examinam complet și nu observam deformările coloanei vertebrale.
06-09-2022#povestidincabinet Sunt sigur că vă mai aduceți aminte de David, unul dintre pacienții mei cu deficit de hormoni de creștere. 🧒David se află în tratament de 9 luni și are o evoluție foarte bună sub administrarea hormonilor. El a recuperat foarte bine pe curbele înălțimii, are o viteză de creștere mult îmbunătățită și a ajuns de la - 3.4 deviații standard la - 2.8 deviații standard. 👉Băiatul se simte foarte bine și încă lucrăm la autoadministrarea tratamentului, fiind un copil foarte conștiincios. 👉Pentru hipostatura reală unde se poate dovedi deficitul de hormoni de creștere există tratament și este important să evaluați constant și să monitorizați starea de sănătate a copilului dumneavoastră folosind calculatorul special dedicat pe care îl găsiți aici - https://endocrinologiepediatrica.ro/viteza-de-crestere.
05-09-2022👧🧒Mâine este o zi foarte importantă pentru Copii și Părinți, începe școala! Cu această ocazie aș vrea să vă reamintesc de importanța pe care o are pachețelul și ceea ce mănâncă cei mici la școală. 💧Este esențial să aibă la ei cel puțin o sticluță sau un recipient special cu apă, nu cu sucuri chiar dacă sunt naturale. 🍎🍑🥕Pachețelul de școală trebuie să aibă o gustare bazată pe fructe tăiate bucăți, fie un fruct întreg cum ar fi un măr, o piersică, nectarină, sau bastonașe de legume (morcov, țelină, sfeclă). Succes tuturor, un an nou bun școlar și sănătate! 😊
04-09-2022Știai că...🔍 Micul Dejun este cea mai importantă masă a zile, iar piramida alimentației are la bază Micul Dejun și la vârf Cina? Din păcate, România este pe penultimul loc la consumul zilnic de Mic Dejun. 🙁 Procentul copiilor care mănâncă micul dejun zilnic (considerată masa principală a zilei) este cel mai ridicat în Țările de Jos (aproape 90%), România fiind din acest punct de vedere pe penultimul loc (aprox. 45%). Conform aceluiași raport UNICEF, consumul zilnic de fructe a fost cel mai ridicat în Danemarca (aproape 50%), România situându-se în jumătatea superioară (41%). Pregătiți Micul Dejun pentru copiii voștri, chiar dacă ia timp, resurse sau sunteți grăbiți. Sănătatea lor pe termen lung este esențială pentru o viață fericită.
03-09-2022👨⚕️ Care crezi că sunt principalele cauze ale obezității?
02-09-2022Mulțumesc colegilor rezidenți de la endocrinologie și pediatrie pentru acest cadou vesel și simpatic! 🙏😇 Contează mult să începi fiecare zi la cabinet cu un zâmbet.
31-08-2022Cam așa a fost la primul episod din Sezonul 3 al emisiunii MediCOOL de săptămâna trecută. 🙂
30-08-2022🩺👨⚕️⚠️
29-08-2022De câte ore de somn are nevoie un copil pe zi? 😴 🧸 ✅ 3 luni - 1 an: 14-15 ore ✅ 1 - 3 ani: 12-14 ore ✅ 3 - 5 ani: 11-12 ore ✅ 6 - 12 ani: 10-11 ore ✅12 - 18 ani: 8,5-9,5 ore * Într-un studiu restrâns realizat pe copii (5-12 ani), durata scurtă a somnului, de calitate scăzută și culcatul la ore târzii, au fost asociate cu ingestia de alimente pe fond emotional. Citește mai multe despre un stil de viață sănătos la copii în Ghidul Părinților. https://testulgreutatii.ro/assets/Brosura_Ghidul_Parintilor.pdf
28-08-2022🥩🍳🧀 Mai multe despre proteine: ✅ Selectează pentru copilul tău o varietate mai mare de alimente proteice si incearcă să-i oferi 1-2 porții pe zi. ✅ Pregătește-i cel puțin 2 porții de pește în fiecare săptămână, dintre care una să fie cu un pește gras (somon, macrou). ✅ Alege pentru copilul tău o carne mai slabă si evitați consumul în exces de carne roșie sau carne procesată (mezeluri). ✅ Legumele mai slabe în grăsimi si mai bogate în fibre și proteine sunt alternative bune la preparatele din carne: lintea, fasolea, mazărea.
27-08-2022👨⚕️ Chisturile ovariene la copii sunt foarte frecvente și comune. Marea lor majoritate sunt benigne și se rezolvă de la sine, iar mai puțin de 10% dintre acestea sunt maligne. Tumorile maligne ovariene reprezintă doar 1% din formele de cancer care apar la copii. 🔍Chisturile simple ovariene sunt asimptomatice și pot fi descoperite întâmplător la ecografie. Doar cele mai mari pot cauza durere, presiune și senzația de abdomen acut (un sindrom abdominal acut).
26-08-2022💥⚠️Disruptorii endocrini PFAS (substanțele Per/Polyfluoroalkyl) sunt niște substanțe chimice produse de oameni pentru diverse procese industriale și de producție. Aceștia pot afecta: 👉 nivelul colesterolului 👉 funcția normală a tiroidei 👉 ficatul și rinichii 👉 procesul de reproducere 👉 greutatea copilului la naștere 👉 pot duce la tumori și cancer De asemenea, PFAS pot afecta sarcinile, declanșarea pubertății și sănătatea sexuală.
25-08-2022Sâmbătă, 27 august de la ora 12.00, începe Sezonul 3 al emisiunii MediCOOL de la Antena1. Am avut plăcerea să fiu și eu pe platou la filmări, așa că mă puteți urmări în primul episod al acestei noi serii. O viață sănătoasă este o viață fericită! ☺️
24-08-2022#studiu În ultimii 20 de ani, mâncarea ultra procesată a devenit sursa primară de energie pentru tinerii din America, conform unui studiu al NHANES - National Health and Nutrition Examination Survey. La generația tânără între 2 și 19 ani, consumul acesteia a crescut de la 61,4%, la 67%. Ceea ce este interesant este că adolescenții le consumă mai mult decât copiii între 2 și 5 ani, fapt care se datorează impactului asupra lor a activităților de marketing și disponibilitatea produselor la rafturi. Eu vă sfătuiesc să alegeți când mergeți la cumpărături alimente neprocesate, locale și de sezon, să nu folosiți margarină (pentru că are foarte multe uleiuri rafinate și procesate) și să asezonați mâncarea cu uleiuri presate la rece.
23-08-2022👉Ce reprezinta testarea si evaluarea IGF-1? Aceasta testare măsoară nivelul hormonului IGF-1 din sânge, denunit și Somatomedina C, mediator principal al efectelor hormonului de creștere din organism - GH. Hormonii IGF-1 și GH au grijă împreună de creșterea normală a țesuturilor și oaselor. Așadar, un test IGF-1 ne ajută să aflăm dacă organismul produce o cantitate normală de hormon de creștere. În urma efectuării testului IGF-1 putem identifica: 1. Deficiența hormonului de creștere care poate cauza o creștere mai lentă în înălțime a copilului comparativ cu alți copii de aceeași vârstă. 2. Insensibilitatea la GH care se mai numește și Sindromul Laron (boală genetică rară) și care cauzează un ritm de creștere lent. 3. Gigantismul - GH, hormonul de creștere este produs în exces și determină o creștere prea rapidă și înălțime prea mare pentru vârsta copilului.
22-08-2022🦋 Mereu vorbim despre patologii tiroidiene, dar oare cum arată o ecografie tiroidiană normală? Cea din imagine este o tiroidă perfect conturată, hiperecogenă și perfect omogenă! Nu-i așa că e frumoasă? 💓
21-08-2022🤔 Dacă observi la copilul tău o creștere neobișnuită și bruscă în greutate cauzele pot fi multiple, de aceea vă aștept la un consult. Pentru a-i descoperi IMC-ul - Indicele de Masă Corporală, te invit să completezi datele în Calculatorul special creat: https://endocrinologiepediatrica.ro/calculator-imc 👍Astfel poți afla dacă este normoponderal(ă), supraponderal(ă) sau obez(ă). 👉Descoperă și celelalte Calculatoare pe care le-am dezvoltat împreună cu echipa medicală pe: https://endocrinologiepediatrica.ro/#calculatoare
20-08-2022🛑 Atenție! În cazul hipotiroidismului congenital tratamentul trebuie luat toată viața, iar funcția tiroidiană trebuie monitorizată constant. Am avut un caz al unei fete ajunse la adolescență care a renunțat treptat la tratamentul de substituție cu Levotiroxină solubilă și care a revenit cu un hipotiroidism sever cu TSH mai mare de 60 mUI/ml acuzând căderea părului, încetinere a ritmului vorbirii și a proceselor psihice, apatie și lentoare. Grijă mare la medicamentație! În ecografie - Hipotiroidism Congenital prin disgenezie - agenezie de lob tiroidian - hemiagenezie.
19-08-2022🦴 Osteoporoza la copii nu ar trebui diagnosticată doar pe baza analizei densității oaselor, ci și pe baza istoricului fracturilor sau leziunilor oaselor în absența unor traumatisme sau a bolilor locale. 🧒 Dacă ați depistat că cel mic are probleme de fragilitate osoasă de tip osteoporoză, recomand pe lângă depistarea cauzei de bază, exercițiile fizice regulate adaptate pentru suținerea greutății, gândite împreună cu un fizioterapeut, și evitați sporturile de contact precum baschet, fotbal sau arte marțiale. Aportul adecvat de calciu și vitamina D este de asemenea extrem de important!
18-08-2022🛑 Ne putem intoxica de la prea mult Seleniu! Am avut paciente cu tiroidită autimună care au prezentat căderi ale părului. Dozele recomandate (femei/bărbați), însă fără standardizare și ghiduri certificate, sunt: Bebeluși - 45-60 mcg 1-3 ani - 90 mcg 4-8 ani - 150 mcg 9-13 ani - 280 mcg 14-18 ani - 400 mcg Adulți - 400 mcg Femei însărcinate sau care alăptează - 400 mcg
17-08-2022🥛 Copiii au nevoie de cel puțin 350 ml de lapte pe zi pentru a-și atinge necesarul de calciu zilnic (sau 2 porții de preparate lactate, cum ar fi brânza sau iaurtul). 🧀Preparatele lactate fermentate sunt recomandate pentru menținerea unei greutăți optime. 👉 Laptele semidegresat poate fi introdus de la vârsta de 2 ani, cu condiția ca cel mic să mănânce suficient pentru vârsta lui si să se afle în intervalul optim de creștere. 👉 Laptele degresat sau cu 1% grăsime nu este recomandat copiilor cu vârsta sub 5 ani, dar îl puteți folosi la gătit de la vârsta de 1 an. 👉 Pentru sugari si copiii mai mici nu sunt recomandate produsele lactate nepasteurizate (brânzeturi moi de tip brie, brânză feta, brânză proaspătă, brânză roquefort, brânză camembert).
16-08-2022🤔Se moștenește Tiroidita Autoimună? Primesc mereu această întrebare. 👉Aproximativ 70% din riscul de a dezvolta tiroidita autoimună poate fi atribuit factorilor genetici. Este de remarcat faptul că autoanticorpii tiroidieni pot fi găsiți la ~50% dintre rudele de gradul I ale pacienților cu TAI. 👉Unele dintre genele care s-au dovedit a conferi susceptibilitate la ATD includ gene modulatoare ale sistemului imunitar: antigen leucocitar uman/HLA-DR, proteină asociată limfocitelor T citotoxice 4/CTLA-4, grup de diferențiere 40/CD40, proteină tirozin fosfatază, non-receptor de tip 22 (limfoid) PTPN22 și (2) gene specifice tiroidiene: TG și TSHR (1, 4). 👉Mai mult decât atât, hormonii, în principal estrogeni, așa cum s-au observat și în timpul sarcinii, stresul, fumatul, iodul, infecțiile, medicamentele (litiu, amiodarona, interferon-alfa), radiațiile și expunerea la toxinele din mediu pot contribui, de asemenea, la apariția Tiroidei Autoimune la indivizii susceptibili genetic. Frecvența tiroiditei Hashimoto la vârsta pediatrică variază între 0,3 și 9,6% (aproximativ 3%), apărând rar înainte de vârsta de 3 ani și atingând un vârf la începutul până la mijlocul pubertății.
15-08-2022😇Din seria copiii fac miracole și copiii arată că se poate. La 10 luni de la începerea “colaborării”, Valentina nu numai că a demostrat că se poate sa reverseze boala cronică numită obezitate, dar reusește să și mențină trendul descrescator constant al kilogramelor. Mă bucură mult când îmi spune că pierderea în greutate i se pare ceva “ușor”, că acesta este noul ei stil de viață. Ea are acum 18kg in minus, valorile tesniunii arteriale au scăzut și se mișcă mult mai ușor. Bravo, Valentina!🥰
14-08-2022Un caz rar de “gușă congenitală”. Săptămâna trecută am avut o situație destul de rar întâlnită în ultimul deceniu la un bebeluș. 🤔Ce este gușa congenitală? 👉Gușa congenitală este o mărire difuză sau nodulară a glandei tiroide, prezentă la naștere. Secreția de hormoni tiroidieni poate fi scăzută, crescută sau normală. Diagnosticul se face prin confirmarea dimensiunii tiroidei prin intermediul ecografiei, iar tratamentul constă în înlocuirea hormonilor tiroidieni atunci când vorbim despre hipotiroidism. 👉În acest caz am confirmat imediat hipotiroidismul și am început tratamentul într-un timp foarte *scurt ceea ce va ajuta copilașul la o recuperare rapidă. #povestidincabinet Citiți mai multe despre afecțiunile glandei tiroide, printre care și hipotiroidismul congenital, aici: https://www.endocrinologiepediatrica.ro/tulburarile-glandei-tiroide/a38
13-08-2022#povestidincabinet 🤔Ce putem observa în aceste imagini ? O asociere între Hirsutism, Obezitate și Acanthosis Nigricans, care sunt semne clare ale insulinorezistenței! Pentru că Hirsutismul este de cele mai multe ori cel mai supărător pentru adolescente, revin cu câteva clarificări. Măsurile cosmetice pentru gestionarea hirsutismului includ metode care îndepărtează firele de păr de pe suprafața pielii (depilare) și cele care extrag firele de păr deasupra bulbului (epilare). Etapa a doua ar fi epilarea cu laser sau electroliză. După aceste soluții cosmetice urmează etapa farmacologică gestionată de un medic endocrinolog. Cu siguranță cea mai importantă măsură este combaterea obezității și a insulinorezistenței.
12-08-2022🌞🏖ne revedem la cabinet începând cu 29 august. Până atunci aveți grijă la sănătate și alimentație.
11-08-2022👉Nu de puține ori băieții care suferă de obezitate vin la cabinet pentru o evaluare în contextul unui impact emoțional puternic, determinat nu de creșterea în greutate, ci de apariția ginecomastiei. 👦Cum putem opri progresia ginecomastiei (creșterea țesutului mamar la băieți)? 👉Aici trebuie să lucrăm împreună și să elaborăm un plan complex care să țintească scăderea în greutate combinată cu exerciții specifice care să reducă țesutul adipos asociat celui glandular. 🏊♂️Flotările și exercițiile la banca de greutăți, împreună cu înotul susținut sunt primele măsuri importante care trebuie luate.
10-08-2022😍Mica mea pacientă de care sunt foarte mândru că a reușit să scadă bine în greutate și-a dorit foarte mult să facem o poză împreună și să o postez aici.🙂 Ce mă bucură mult este ambiția pe care o văd la acești copii care se luptă cu greutatea și care dau dovadă de foarte multă maturitate.
09-08-2022În contextul situației din Ucraina și a știrilor nou apărute despre pericolul nuclear de la Zaporojie, haideți să revedem LIVE-ul în care am povestit despre iodura de potasiu și eficiența acesteia în cazul unui atac nuclear. De reținut:⚠️Iodura de potasiu este un remediu doar împotriva iodului radioactiv emanat în cazul unui accident nuclear, ea nu se ia preventiv! https://www.stiripesurse.ro/pericol-nuclear-la-zaporojie-loviturile-ruse-au-fortat-inchiderea-unui-reactor_2502665.html
08-08-2022🤔Este carnea de pui cel mai important disruptor endocrin? Este carnea de pui cauza principală a pubertății precoce? La aceste întrebări nu pot să vă răspund exact, însă pot să vă zic că nu am avut în cariera mea mai mult de două fetițe la care să depistez pubertate precoce și la care să pot dovedi o legătură cu consumul în exces de carne de pui. Ce pot să subliniez în schimb este că am avut destul de multe cazuri în ultima vreme în care consumul de alimente vegetale bogate în soia ( pate, brânză, carne vegetală, iaurturi) au produs efecte asupra caracterelor sexuale secundare, atât la fete, cât și la băieți. Băieți cu ginecomastie sau fete cu creștere în volum a sânilor datorită consumului regulat de alimente bogate în soia nu reprezintă o raritate, ci sunt o realitate.
07-08-2022#povestidincabinet 🤔Putem avea o funcție tiroidiană normală doar cu jumătate de tiroidă? Hemiagenezia tiroidiană de cele mai multe ori nu necesită tratament de substituție, iar copiii și adolescenții au o viață perfect normală necesitând doar monitorizare. Este important totuși să monitorizăm biochimic și imagistic tiroida.
06-08-2022❤️Aceștia sunt doar o parte din copiii care ne arată zi de zi că se poate. Am toată aprecierea pentru micuții care se luptă să scadă în greutate, care se confruntă și cu alte afecțiuni, care au înțeles cât de importantă este alimentația sănătoasă și care sunt un model pentru noi adulții: medici, părinți, educatori, etc. 🙌Numărul cazurilor de obezitate din România este în creștere, însă am toată speranța că și nivelul de conștientizare este mai mare, iar tot mai mulți părinți înțeleg că trebuie să vină, fără rețineri sau rușine cu copiii la consult pentru a găsi soluții.
05-08-2022#povestidincabinet 🤩Din seria “ mă mândresc cu pacienții mei” vă prezint un nou caz de evoluție spectaculoasă și un model extraordinar de ambiție. Robert a reușit în doar 4 luni să scadă cu aproape 10% masa corporală, ceea ce a dus la efecte pozitive precum reducerea tensiunii arteriale și a grăsimii abdominale. Robert este exemplul clar că scăderea în greutate cu peste 8% are efecte pozitive precum scăderea tensiunii arteriale, reducerea țesutului adipos de la 🍎la🍐, creșterea capacității de efort fizic și un somn mai bun. 💪Mergem mai departe cu 13kg scădere ~ 15%!
04-08-2022#povestidincabinet 🙏Am observat că acest tip de postare are impact asupra părinților care ne urmăresc și am observat multe mame care și-au adus copiii la evaluare văzând acest semn extrem de important la nivel tegumentar (Acanthosis Nigricans). 👉Așadar, revin cu o nouă postare de conștientizare a obezității care se află în creștere în rândul copiilor și a efectelor majore pe care aceasta le are asupra organismului. Este important să conștientizăm impactul acestei boli cronice progresive și recurente asupra copilului și să luăm măsuri cât mai devreme posibil! Citiți în Ghidul părinților despre Obezitatea Infantilă despre nutriția, mișcarea, somnul și emoțiile copiilor sănătoși: https://endocrinologiepediatrica.ro/brosura-ghidul-parintilor/a39
03-08-2022#povestidincabinet 👉Hipertricoza este definită ca fiind o creștere excesivă a părului oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism, care este un termen rezervat sexului feminin și definit ca o cantitate excesivă de fire de păr terminal în zone dependente de androgeni. Există mai multe moduri de clasificare a hipertricozei. Acestea se bazează pe distribuție (generalizată versus localizată), vârsta de debut (congenital versus dobândit) și tipul de păr (vellus versus terminal). În cazul copiilor cel mai frecvent întâlnim: Hipertricoza lanuginoasă congenitală - apare mai întâi ca lanugo normal, părul fin găsit la un bebeluș la naștere. Dar, în loc să dispară în săptămânile următoare, părul fin și moale continuă să crească în diferite locuri pe corpul copilului. Hipertricoza terminală congenitală - creșterea anormală a părului începe la naștere și continuă pe tot parcursul vieții unei persoane. Părul, de obicei este lung și gros, acoperă fața și corpul persoanei.
02-08-2022📺 Am vorbit despre problemele glandei tiroide la copii și la Kanal D. Urmăriți mai jos reportajul 👇
01-08-2022👍Ce diferență uriașă poate face strict menținerea în greutate a unui copil în perioada pubertară cu salt de creștere! 👦Bogdan a reușit să își mențină greutatea pe parcursul a patru luni, perioadă în care a experimentat o creștere în înălțime de peste 4 cm ce a condus la o scădere considerabilă a țesutului adipos și la o scădere a percentilei IMC, dar și la o modificare radicală a compoziției corporale. 👉Ce este îmbucurător este că scăderea percentilelor pe curba IMC-ului a condus și la normalizarea tensiunii arteriale, parametru care se află printre primii care se modifică odată cu scăderea în greutate. 👉După cum se poate vedea și în imagini, chiar dacă încadrarea băiatului este încă la Obezitate, procentul de grasime s-a redus semnificativ, ajungând la normalitate.
31-07-2022Am pentru voi un Quiz 😊 Unde este nodulul din ecografia tiroidiană? 🔴🔵🟢🟡? Uneori e destul de greu să descoperim un nodul tiroidian, asa cum este și în acest caz. Lăsați un comment cu cerculețul colorat unde credeți că este nodulul.
30-07-2022🦋Tiroidita autoimună rămâne în continuare principala cauză de hipotiroidism în rândul adolescenților, iar dacă există și un istoric familial, vă recomand monitorizarea funcției tiroidiene a copilului odată cu efectuarea analizelor anuale. 👨⚕️Odată identificată această patologie este important să efectuăm un istoric familial complet și personal de patologii autoimune și de asemenea un screening bianual biochimic.
29-07-2022👨⚕️În obezitate nu este vorba doar de kilogramele în plus, de aspectul fizic sau de impactul psiho-emoțional, ci mai ales de modificarea stării de sănătate a copilului. 👉Este și cazul unei fete care a venit la ceva timp după apariția ciclului menstrual, care a observat dispariția acestuia ca urmare a creșterii masive în greutate în ultima perioadă! Din ce în ce mai multe adolescente care asociază creștere în greutate se prezintă cu sângerări uterine anormale, amenoree, iar rezolvarea nu ar trebui să fie de tip cauză-efect. Scăderea în greutate cu ajutorul unui specialist și a unui ghid elaborat de profesioniști poate restabili echilibrul hormonal în aceste situații. 👉Recitiți Ghidul Părinților pentru a afla despre impactul obezității și ce stil de viață ar trebui să aibă copiii noștri pentru a fi sănătoși. https://www.endocrinologiepediatrica.ro/brosura-ghidul-parintilor/a39
28-07-2022❓Există o legătură între microlitiaza testiculară, cancerul testicular și infertilitatea masculină?Urmărirea este recomandată mai ales în cazul în care sunt prezenți factori de risc de cancer testicular, alții decât microlitiaza testiculară. Microlitiaza testiculară se poate descoperi în urma unei examinări cu ultrasunete a scrotului și se prezintă printr-o serie de formațiuni din calciu existente în testicule. De cele mai multe ori aceasta este identificată în cazul unei ecografii realizate în cazul testiculelor flotante sau necoborâte, pentru stabilirea statusului pubertar, dacă există dureri locale sau creșteri în volum al scrotului.
27-07-2022🥰Sunt foarte mândru de pacienții mei care reușesc constant să aibă rezultate spectaculoase, iar comunicarea cu ei chiar și de la distanță este extrem de importantă. Chiar dacă este mai dificil să ne întâlnim constant la cabinet, putem comunica prin telemedicină și lucrurile chiar funcționează, deoarece în lupta cu obezitatea, această boală cronică progresivă și recidivantă, motivația și conștientizarea sunt esențiale. Mă bucur că uneori pot ajuta și de la distanță și că micii mei pacienți dau dovadă de o ambiție care ne depășește de cele mai multe ori pe noi, adulții🙂. Nu uitați, nu este vorba doar de a scădea în greutate, ci este în primul rând despre a înțelege toate implicațiile acestei afecțiuni și de a modifica stilul de viață, pentru că rezultatele nu se măsoară doar în kilograme!
26-07-2022🤔Ce este pubertatea întârziată și când ar trebui să ne prezentăm la medic? ❓Absența ciclului menstrual la vârsta de 13 ani reprezintă un motiv de îngrijorare? 👉Pubertatea întârziată la fete se definește ca absența apariției semnelor de debut pubertar, adică dezvoltarea sânilor dupa vârsta de 13 ani, sau absența ciclului menstrual în prezența semnelor de debut pubertar după vârsta de 15 ani. 👉Fac această postare pentru că recent am avut-o o fată care practică gimnastică de performanță și care a venit îngrijorată de absența ciclului menstrual la vârsta de 13 ani sub presiunea mediului, fiind singura din clasă care nu avea ciclu menstrual. Așa cum am mai precizat, practicarea unor sporturi de performanță poate întârzia apariția menstruației, însă ecografic și din punct de vedere al dezvoltării clinice nu există în cazul fetei motive de îngrijorare. Conform ultimelor studii, istoricul de antrenament gimnastic intens nu pare să aibă ca rezultat o statură redusă sau disfuncții menstruale la vârsta adultă.
25-07-2022Un scurt filmuleț pentru a ne reaminti cum adiministrăm Vitamina D 🌞
24-07-2022👏Ne adaptăm la orice situație, aceasta este parte a activității noastre de lucru cu copiii! :) 🤓Acest băiețel simpatic a fost diagnosticat cu un sindrom genetic care impune o monitorizare constantă endocrinologică. Sindromul DiGeorge, cunoscut și sub denumirea de sindrom de deleție 22q11.2, este un sindrom cauzat de o microdeleție pe brațul lung al cromozomului 22. Deși simptomele pot varia, ele includ adesea probleme cardiace congenitale, trăsături faciale specifice, infecții frecvente, întârziere în dezvoltare, probleme de învățare și palat despicat. Condițiile asociate includ probleme cu rinichii, schizofrenia, pierderea auzului și tulburările autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă sau boala Graves. În timp ce hipoparatiroidismul a fost prima tulburare endocrină documentată în sindromul DiGeorge, acum se știe că deficiența hormonului de creștere, hipotiroidismul și hipertiroidismul apar la pacienții cu deleție 22q11.2.
23-07-2022Despre dereglările hormonale ale copiilor la Digi24 📺
22-07-2022Alăptarea exclusivă la sân este esențială în primele 6 luni de viață, deoarece oferă o protecție ridicată pentru diabetul de tip 1 și 2. Cum ajută alăptarea și în prevenția obezității? Aflăm în reportajul de mai jos. 🙂
21-07-2022🖐Am pozat această mână pentru a vă arăta o clinodactilie ușor de identificat (curbura unuia sau mai multor degete) și care se asociază în cazul acestui copil unei hipostaturi pe care o vom investiga. Important este să încadrăm clinodactilia într-un context clinic, și nu izolat! De cele mai multe ori situația aceasta apare izolat, însă dacă este însoțită de hipostatură sau alte modificări fizice, vă sugerez o evaluare endocrinologică! 🙂
20-07-2022👨⚕️Dragi părinți, nu trebuie să vă impacientați dacă vedeți aceste urme, pentru că vergeturile de creștere apar frecvent la copiii care au un salt în înălțime în jurul pubertății și mai ales la copiii cu greutate mai mică decât normalul, însă pot apărea și la pacienții supraponderali! Ce se poate remarca la băiatul din #povestidincabinet este că el a trecut printr-un salt în înălțime accelerat (recent cu un stadiu Tanner 5) ceea ce ne duce la concluzia că acestea sunt vergeturi atrofice fiziologice apărute la un adolescent sănătos.
19-07-2022👨⚕️Un medic trebuie să învețe constant! Pentru că și eu ca medic trebuie constant să îmi perfecționez activitatea și expertiza, am fost extrem de încântat să particip la un Masterclass în Obezitate care a avut loc în Annecy, Franța. Au fost trei zile de cursuri intensive dedicate obezității copiilor și adolescenților. Chiar dacă uneori credem că știm totul despre o patologie, mereu există noutăți, iar după aceste trei zile intensive vreau să transmit un nou mesaj de conștientizare a acestei patologii: ❗️Obezitatea este o boală cronică, progresivă, recidivantă și trebuie tratată ca atare, cu seriozitate!
18-07-2022Se pregătește un nou Sezon MediCOOL și am fost invitat la discuții pe două teme extrem de interesante: 👉 Pachețelul pentru școală și.. 👉 Consumul de carne la copil 😇📺 Veți putea vedea emisiunile în această toamnă la Antena1 și sunt sigur că vor fi foarte utile. La timpul potrivit vă voi anunța ziua și data când vor fi difuzate.
17-07-2022❓Cât durează tratamentul bolii Graves la copil și ce șanse de remisiune există? Este greu de aproximat durata de tratament cu antitiroidiene de sinteza atât la copil cât și la adult, însă este foarte clar ca la copii durata tratamentului se întinde pe o perioadă mai lungă de timp. Nu trebuie să vă descurajați pentru că o durată mai mare are șanse mai bune de remisiune. Cu cât antitiroidienele de sinteză au fost folosite pe un termen mai lung, s-a constatat o creștere a șanselor de remisiune a bolii. În grupa de vârstă pediatrică, ratele de remisiune variază de la 20% la 30% după utilizarea ATD timp de doi ani sau mai mult. Cel mai recent studiu efectuat în Franța a raportat că terapia medicamentoasă prelungită a fost asociată cu rate de remisiune de 50% la copii. Ratele estimate au fost de 20%, 37%, 45% și 49%, după 4, 6, 8 și, respectiv, 10 ani de terapie. Trebuie să păstrăm în minte că tratamentul se desfășoară pe termen lung și trebuie să ne înarmăm cu răbdare.
16-07-2022🥳❤️Felicitări pentru Maria, o nouă fetiță care a venit la mine la cabinet și care a reușit în doar 5 luni să treacă de la suprapondere la o greutate normală. 👨⚕️🙏Nu-mi doresc să mă laud constant cu rezultatele pacienților mei însă cred că doar așa putem transmite mai departe că greutatea și obezitatea pot fi învinse. După cum puteți vedea, Maria are deja o masă de grăsime scăzută și ce mă bucură foarte mult este că la întrebarea:“Cum ai reușit? Ți-a fost greu?”, ea mi-a răspuns foarte simplu că acesta este noul ei stil viață și că îi este foarte ușor.🤗
15-07-2022🥳Mă bucur foarte mult când părinții trimit mesaje în care îmi spun că vizitele la cabinetul meu și interacțiunea mea cu copilul au determinat modificări în stilul de viață al acestuia. 👍Cred că aceasta este cea mai importantă informație pe care o pot primi și care îmi validează că ceea ce fac este bine. 👉Deși sunt lucruri simple, ceea ce discut cu copiii în cadrul consultațiilor poate face diferența pe termen lung. 👨⚕️Scăderea în greutate nu înseamnă înfometare și nu trebuie să aibă loc prin înfometare, ci trebuie să ne hrănim organismul, să mâncăm constant, să alegem alimente cât mai sănătoase și să nu uităm de activitate fizică și somn!
14-07-2022🥦🥬Ce sunt cruciferele și cum interferează acestea cu tiroida? Legumele crucifere aparțin unui grup de plante înrudite și includ următoarele: -Broccoli -Varza de Bruxelles -Varza -Conopida -Varza Kale -Gulia -Verdețurile de muștar -Napii și verdeața Aceste legume sunt unice din punct de vedere chimic, au un nivel ridicat de compuși ce conțin sulf numiți glucozinolați, care le conferă mirosul lor distinctiv și care sunt considerate substanțe gușogene. Ele pot interfera cu producția de hormoni tiroidieni, mai ales prin întreruperea utilizării iodului de către tiroidă. Câteva sfaturi: 👉 dacă copilul suferă de hipotiroidism, i-ar trebui limitat aportul de legume crucifere, dar nu să le excludeți complet din alimentație 👉 în caz de hipotiroidism legumele crucifere trebuie gătite pentru a le reduce proprietățile goitrogenice 👉 copiii cu hipotiroidism nu ar trebui să consume mai mult de jumătate de cană de legume crucifere fierte pe zi
13-07-2022#povestidincabinet 🤔Ce trebuie să facem când depistăm Acanthosis Nigricans la un copil? 👉Pe lângă evaluarea greutății, a indicelui de masă corporală și efectuarea unui consult la medicul de familie, pediatru sau endocrinolog, trebuie să luăm măsuri și în vederea reducerii greutății copilului. 👨⚕️🙏Sunt mândru că în acest moment avem posibilitatea să dozăm în cadrul institutului INSMC "Alessandrescu-Rusescu", insulina, glicemia, hemoglobina glicată și putem calcula indicele HOMA IR. ❤️Astfel, micii noștri pacienți care suferă de obezitate beneficiază de servicii medicale de înaltă calitate!
12-07-2022🦋Prezența unui ATPO pozitiv la un copil NU înseamnă 100% tiroidită autoimună. *Ce este ATPO? Anticorpii TPO sau Anticorpii Anti Peroxidază Tiroidiană sunt niște enzime care ajută la sintetizarea hormonilor tiroidieni T3 si T4, iar valorile crescute indică disfuncții ale glandei tiroide. 👉Există ATPO pozitivi și în Boala Graves, iar situația în care o Tiroidită autoimună se convertește în Boală Graves apare rar. Am avut recent un caz al unei fetițe în vârstă de 8 ani diagnosticată în urmă cu câțiva ani cu tiroidită autoimună, dar care după 1-2 ani de tratament de substituție s-a convertit în hipertiroidism necesitând tratament cu antitiroidiene de sinteză. 👉Așadar, patologiile tiroidiene la copii trebuie frecvent monitorizate pentru că valorile crescute ale ATPO pot indica probleme diferite.
11-07-2022#povestidincabinet 🦋Ce știm despre tiroidita autoimună și boala celiacă? 👉Știm că cele 2 se pot asocia frecvent în cazul unor sindroame poliglandulare autoimune și că ele se pot asocia și cu alte patologii de tip autoimun. 👉Tocmai de aceea toți pacienții depistați cu una dintre aceste patologii trebuie să facă un screening bianual interdisciplinar.
10-07-2022#povestidincabinet 🤲💦Oare ce incerc eu sa arăt în aceste poze? Hiperhidroza reprezintă o transpirație excesivă care nu are legătură cu căldura sau exercițiile fizice. 💧Ce îi aduce pe copiii cu hiperhidroză la medic este imposibilitatea de a scrie cu cerneală, senzația de disconfort pe care o aduce transpirație excesivă, mai ales a palmelor și picioarelor, și necesitatea de a schimba multiple tricouri pe timp de zi și de noapte. 👨⚕️De cele mai multe ori Hiperhidroza este de cauză primară (o reactivitate crescută a nervilor care sunt responsabili de transpirație), dar există și cauze secundare pe care eu ca endocrinolog trebuie să le exclud cum ar fi: 👉Diabet 👉Bufeuri 👉Probleme cu tiroida 👉Un nivel scăzut de zahăr din sânge 👉Tulburări ale sistemului nervos 👉Diverse infecții
09-07-2022🤔Ce este indicele HOMA și la ce folosește? Homeostasis Model Assesssment este o metodă alternativă pentru determinarea rezistenţei la insulină și care se calculează pe baza valorilor glicemiei şi a insulinei. În cadrul căror afecțiuni este indicat să-l efectuăm? 👉 Obezitate 👉 Sindrom metabolic 👉 Diabet zaharat tip 2 👉 Sindromul ovarelor polichistice 👉 Tulburări menstruale (amenoree) 👉 Infertilitate Da, indicele HOMA este util de folosit și la copii. De exemplu, rezultatul din imagine este 16 (cel normal fiind 2) este al unui copil pentru care vaolarea este extrem de mare și de aceea am ales să și fac această postare!
08-07-2022#povestidincabinet 👧Care este patologia cea mai frecventă în prezent la fete din punct de vedere endocrinologic? 👉După obezitate și problemele cu tiroida, pubertatea precoce este una dintre patologiile depistate extrem de des în ultima perioadă in cabinetul meu și vreau să atrag atenția asupra complicațiilor care apar pe termen lung. 👉Pubertatea precoce poate aduce cu sine comorbidități endocrinologice, metabolice, dar și psihologice importante care nu trebuie ignorate! 👨⚕️Mergeți la medic la primul semn de pubertate și anume creșterea sânilor!
07-07-2022#povestidincabinet 🤔De ce nu este mereu suficient doar să facem un calcul, fără o evaluare clinică? 👧De exemplu, pentru pacienta din imagine, calculul indicelui de masă corporală a plasat-o în limitele normalului, însă la examenul clinic am putut observa cu ușurință că fetița are un țesut adipos abdominal foarte bine reprezentat și că procentajul de grăsime este peste limitele normalului. 👨⚕️Așadar, ridic din nou un semn de alarmă că indicele de masă corporală nu este metoda perfectă pentru depistarea obezității la copil, iar acesta trebuie completat cu o examinare clinică și bioimpedanță.
06-07-2022#povestidincabinet 👉❓Care credeți că este testiculul care nu a fost prezent încă de la naștere in scrot? El se află în imaginea din stânga sau dreapta? Despre Criptorhidism am mai discutat în multiple rânduri, însă revin către voi cu o provocare, un Quiz. 😊 🧒Așa cum v-am mai spus, Criptorhidismul înseamnă lipsa localizării unui testicul la nivel scrotal ce poate impacta dezvoltarea acestuia. În cazul de mai jos este vorba despre un băiat la care testiculul cu probleme a fost coborât chirurgical.
05-07-2022#povestidincabinet 👧👧Din seriile poveștilor cu gemeni, astăzi vorbim despre Daria și Anastasia, născute mici pentru vârsta gestațională și a căror evoluție o monitorizez de aproximativ 1 an de zile. 👀Din păcate ambele au hipostatură, iar până la vârsta de 3 ani și jumătate nu au reușit să recupereze foarte mult din înălțime. În ultimul timp am constatat o decelerare pe curbele lor de creștere, iar asta le face candidate pentru terapia cu hormoni de creștere. Toți copiii născuți prematur cu greutate mică la naștere, sub 2,5 kg sau născuți mici pentru vârsta gestațională trebuie monitorizați și de un medic endocrinolog pediatru. ❗️Dacă ai îndoieli cu privire la înălțimea copilului tău, nu ezita să folosești calculatorul IMC pentru depistarea indicelui de masă corporal sau a vitezei de creștere. https://endocrinologiepediatrica.ro/calculator-imc
04-07-2022🤸♀️Câtă activitate fizică ar trebui să facă zilnic copiii? Putem porni de la ideea că: “oricât de puține exerciții sunt mai bune decât niciunul!” 👧🧒Activitatea fizică este viguroasă atunci când copiii încep să transpire, fața lor devine roșie, își simt respirația îngreunată și nu pot vorbi în timpul activității. Aceste senzații pot fi noi și incomode pentru copiii și adolescenții care au fost destul de sedentari în ultima perioadă. Vă sfătuiesc să creșteți intensitatea treptat, cu „gustări de exerciții”, care implică câteva minute de activitate care devin mai provocatoare în timp. „Gustările de exerciții” pot include orice activitate care mărește ritmul cardiac pentru un minut sau mai mult, cum ar fi alergarea în sus și în jos pe scări de câteva ori, urmărirea câinelui prin curte, sau pur și simplu să pună niște muzică și să danseze din greu.
03-07-2022🙌Vin cu demonstrația practică și clară că Acanthosis Nigricans dispare cu ajutorul scăderii în greutate, iar scăderea în greutate diminuează rezistența la insulină! 👉În aproximativ două luni de zile pacienta mea a scăzut aproape 8 kg, iar efectul scăderii în greutate se vede deja și la nivelul tegumentelor, la nivelul pielii. Se poate oserva și din imagini comparația remarcabilă a Acanthosis Nigricans - înainte și după. 👉Din păcate în acest moment pacienta mea are suprapusă și o altă patologie care impune asocierea de corticoterapie, ceea ce va face mai dificilă lupta cu greutatea și kilogramele. 👧Fata afirmă că de la începutul corticoterapiei, în urmă cu aproximativ o lună, scăderea în greutate a devenit dificilă și a constatat o accentuare a Acanthosis Nigricans și apariția efectelor corticoterapiei.
01-07-2022🔆De ce a devenit atât de importantă suplimentarea deficitului de vitamina D? Există și alte beneficii ale acesteia în afară de cele pentru sistemul osos? 🙌Există din ce în ce mai multe studii care arată asocierea dintre deficitul de vitamina D și riscul crescut de a dezvolta mai multe boli și tulburări legate de imunitate, inclusiv psoriazis, diabet de tip 1, scleroză multiplă, artrită reumatoidă, tuberculoză, sepsis, infecție respiratorie și COVID-19.
30-06-2022👨⚕️Ce cauzează asimetria sânilor? Asimetria sânilor apare atunci când un sân are o dimensiune, volum, poziție sau o formă diferită de celălalt. 👉Asimetria sânilor este foarte frecventă și afectează mai mult de jumătate din toate femeile. Există o serie de motive pentru care sânii unei femei se pot schimba în dimensiune sau volum, inclusiv traume, pubertate și modificări hormonale. 👉Se poate vedea cu ochiul liber diferența încă de la debutul pubertar, a volumului și a dimensiunilor sânilor unei paciente. Nu este o condiție patologică, ci o condiție normală. Dacă diferența este foarte vizibilă după finalizarea pubertății sau în timpul ei, vă invit să faceți un consult endocrinologic.
29-06-2022🦋Tiroidita autoimună este cea mai frecventă patologie tiroidiană întâlnită la copii și care poate debuta la orice vărstă! 👉Tiroidita autoimună (AIT), cunoscută și sub numele de tiroidita Hashimoto, este cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului dobândit în copilărie, cu o prevalență de 1% până la 3%, atingând vârful în timpul adolescenței. Există o predominanță feminină, cu un raport femeie-bărbați de 8 la 1. 👨⚕️Ce este important de știut? Doar unul din patru copii care sunt depistați cu tiroidită autoimună cu funcție tiroidiană normală, dezvoltă în timp hipotiroidism ce necesită tratament!
27-06-2022🥰Orice kilogram în minus contează! Trebuie să fim fericiți și mulțumiți ca părinți de efortul pe care copilul nostru îl face în lupta cu greutatea! 🙏Alexandra a slăbit în doar o lună de zile 1,5 kg, ceea ce este o scădere mai mult decât bună. Fac această postare pentru că am întâlnit mulți părinți cu așteptări mult prea mari de scădere în greutate! 🥳Orice scădere în greutate, oricât de mică, înseamnă ambiție și efort!
26-06-2022👧Care este primul semn al debutului pubertății? Apariția mugurelui mamar și dezvoltarea, creșterea sânilor, marchează intrarea fetelor la pubertate. 👉Dacă aceasta se petrece înainte de vârsta de 8 ani, este esențial să vă adresați unui medic endocrinolog pediatru.
25-06-2022😍Să o felicităm pe Miruna! Ea a avut o evoluție spectaculoasă și frumoasă, trecând în câteva luni de la obezitate la suprapondere și reducând procentajul de grăsime corporală cu aproximativ 4%. 👨⚕️Sigur că mai avem de lucru, însă este îmbucurătoare scăderea de aproximativ 3 kg in 3 luni - 1kg pe lună. 👧Am întrebat-o cum a reușit și ea a răspuns foarte vesel: ”simplu, am renunțat la a mânca dulce în fiecare zi, la a mânca târziu masa de seară, și am început să mănânc și mult mai multe legume!”
24-06-2022❗️Monitorizați constant înălțimea copilului, ajutându-vă de Calculatorul IMC! 👉Comparați înălțimea copilului cu cea a colegilor din grupă, clasă, din parc de aceeași vârstă. Evitați situația în care să auziți medicul spunând: ”ați venit prea târziu...” 😔 De ce este atât de important să faceți asta? Atunci când radiografia de pumn arată ca cea din imagine, intervenția medicului endocrinolog devine ineficientă în vederea creșterii taliei finale adulte a copilului. Închiderea cartilajelor de creștere reprezintă punctul în care intervenția medicului endocrinolog nu mai este utilă și pentru a preveni situația în care să fim puși în a spune “ați venit prea târziu”, monitorizați constant înălțimea copilului: https://endocrinologiepediatrica.ro/calculator-imc
23-06-2022🤔Ce poate aduce obezitatea pe lângă kilogramele în plus și impactul psihologic? 👉Tenul gras, punctele negre, hirsutismul, toate acestea pot arăta un nivel mult mai crescut al hormonilor androgeni (masculini), mai ales în cazul pacientelor cu Obezitate. 👨⚕️🧑⚕️Când este nevoie de un consult? Atunci când observați că fetița are prea mult păr aspru pe față sau pe corp. Excesul de păr facial sau corporal este adesea un simptom al unei probleme medicale subiacente. Consultați-vă medicul pentru evaluare dacă în decurs de câteva luni vedeți o creștere severă sau rapidă a părului de pe față, de pe corp sau semne de virilizare.
22-06-2022𝐌𝐚𝐫𝐭𝐢, 𝟐𝟖 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟓 👉 cât e normal să scadă un copil în greutate? Care este greutatea ideală pe care ar trebui să o aibă copilul tău? Numărul de calorii pe care ar trebui să le consume un copil în funcție de vârstă sunt: 👉 700 - 1000 de calorii pentru copiii între 12 și 23 de luni 👉 2000 de calorii pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 8 ani 👉 1400 - 3200 de calorii pentru copiii mai mari și adolescenți cu mențiunea că băieții au, în general, necesități calorice mai mari decât fetele Obezitatea este o problemă din ce în ce mai mare la nivel mondial, iar tratarea acesteia este o prioritate. Important este să facem pași mici, dar siguri în procesul de scădere în greutate a copiilor supraponderali. Haideți să discutăm LIVE despre ritmul scăderii în greutate și care este o greutatea ideală a unui copil. Marți, 28 iunie de la ora 15.
21-06-2022🤔⁉️Cât de afectat poate fi un copil de Obezitate? Ceea ce până în urmă cu puțin timp vedeam doar în cărți sau în prezentări de caz, devine mai mult decât frecvent în cadrul cabinetului meu și a activității mele. Avem la cabinet o nouă situație de obezitate severă cu puternic impact clinic, cu un evident Acanthosis Nigricans, vergeturi, țesut adipos extrem, dar și cu impact paraclinic asupra glicemiei, insulinei, transaminazelor, acidului uric la o vârstă foarte mică! Identificăm din ce în ce mai frecvent cazuri de insulino rezistență la vârste foarte mici, de aceea atenție la cantitatea de zahăr pe care o mănâncă cei mici. Acesta este un semnal de alarmă asupra alimentației și a programului zilnic atât de mese, cât și de somn și activitate fizică a copilului.
20-06-2022🤔Ce caută o poză cu un picior în postare? Acesta este un reminder pentru părinții copiilor cu Sindrom Down că aceștia au nevoie și de evaluare endocrinologică periodică având în vedere patologiile asociate sindromului. 👉Recent am avut o pacientă cu Sindrom Down care s-a prezentat la vârsta de 12 ani neavând până acum niciun consult endocrinologic. 👉Din analizele efectuate în ambulator a reieșit un hipotiroidism care poate avea un istoric necunoscut de vechi. Mesajul meu către părinți este de a face o evaluare cel puțin anuală a pacienților cu Sindrom Down. 👉Nu investigăm doar tiroida, sau profilul lipidelor, ci este important să cunoaștem riscul de obezitate pe care îl au acești pacienți și să luăm măsuri încă din perioada de sugari pentru prevenția apariției obezității.
19-06-2022🤸Este bine știut că gimnastele si atletele pot avea în general o talie mai joasă, însă în momentul în care se prezintă în cabinet o fetiță cu o statură joasă sub 2,5 deviații standard , deviație care se poate detecta prin intermediul calculatorului IMC (link în comment🙂), trebuie să investigăm cauzele asociate hipostaturii. 👉Să nu uităm că și alte aspecte sunt foarte importante: istoricul familial, talia părinților și practicarea sporturilor de performanță.
18-06-2022😳Poate să apară ginecomastia (dezvoltarea sânilor) și la băieții slabi? Răspunsul este DA și mai ales în perioada pubertății. Chiar dacă de cele mai multe ori este o fază tranzitorie, ar fi bine să facem o evaluare endocrinologică în următoarele situații: 👉creșterea sânilor este progresivă 👉apare o secreție de la nivelul mamelonului 👉pubertatea nu a apărut încă 👉dezvoltarea pubertară nu pare să fie în limitele normalului În acest caz este vorba de un băiat care a avut o ginecomastie tranzitorie în trecut și acum este la al doilea episod, situație în care am decis totuși și evaluarea paraclinică cu efectuarea axei hormonale sexuale și prolactinei. Vă țin la curent!
17-06-2022👧🧒Copilul tău nu crește suficient de repede, este mai mic decât ceilalți, sau se înalță prea rapid? 👉Folosește calculatorul IMC pentru a monitoriza înălțimea copilului tău periodic. Află viteza de creștere, deviația standard de la normalitate (dacă este cazul), dacă este hiper sau hipostatural pentru vârsta sa. 👨⚕️Dacă ai suspiciuni, sau calculatorul te anunță că ceva este în neregulă, haideți la un consult, cauza poate fi de natură endocrinologică! https://www.endocrinologiepediatrica.ro/calculator-imc
16-06-2022🙌Săptămâna trecută am întâlnit o mamă care merită toate aprecierile! 👍Ea își sacrifică tot timpul pentru sănătatea copilului, fiind vorba de o patologie extrem de consumatoare de timp, cum este Hiperplazia Adrenală Congenitală. 🙋♀️Practic această mamă a depășit bariera recomandărilor de administrare a dozelor de hidrocortizon în trei prize pe zi, în scopul de a mima cât mai mult secreția fiziologică de cortizol și a administrat timp de 10 ani 5 prize pe zi. 👉Nu este ușor să stai și să administrezi un medicament la ore fixe 6 -12 -18 - 21 - 01, dar totuși ea a demonstrat că se poate, iar fata ei are astăzi vâsta osoasă egală cu vârsta cronologică, ceea ce este o performanță extraordinară în cazul copiilor cu Hiperplazie Adrenală Congenitală.
15-06-2022👉Deși nu există o dietă specială pentru problemele cu tiroida, există câteva alimente care ar trebui limitate sau evitate în cazul în care avem hipotiroidism: • Soia,Tofu, Edamame • Crucifere inclusiv Brocoli și Conopida • Gluten • Mâncarea grasă, prajită sau cu unt • Zahărul • Mâncarea procesată • Excesul de Fibre • Pentru adulți : Cafeaua și Alcoolul #nutritie #nutrition #thyroid
14-06-2022🤔Există o asociere între autism și pubertatea precoce? Au copiii care suferă de TSA (Tulburarea de Spectru Autist) un risc crescut de apariție a pubertății precoce? Răspunsul meu este DA! Așa arată și studiile, dar și experiența mea a demonstrat acest lucru. 👉Tulburarea de spectru autist (TSA) este o dizabilitiate complexă de dezvoltare a creierului care afectează 3 arii principale ale funcționării unui copil: comunicarea, interacțiunea socială și comportamentul. 👉Copiii cu TSA au un risc crescut de apariție a Obezității, dar și a Pubertății Precoce și trebuie constant evaluați endocrinologic teritorial.
13-06-2022👨⚕️📚Pentru că educația este extrem de importantă pentru mine și consider că un medic trebuie constant sa se perfecționeze, sunt foarte mândru că am fost acceptat la un masterclass organizat de Asociația Europeană de prevenție a Obezității. Acesta va avea loc între 11 și 15 Iulie în Franța, la Annecy. https://easo.org/education/easo-masterclasses/easo-masterclass-in-the-prevention-and-management-of-obesity/
12-06-2022🫐Suntem mereu în căutarea gustării perfecte. Care să fie aceasta? Afinele sunt un stimulent excelent pentru activitatea cerebrală. 👉Consumul de „alimente care stimulează creierul” poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta probleme neurologice, poate îmbunătăți sănătatea mintală și te poate ajuta să îți păstrezi atenția și concentrarea. 🙌Afinele sunt cele mai benefice în a ajuta creierul să îmbătrânească frumos. Beneficiile principale ale afinelor: 1️⃣ Sunt bogate în flavonoide care scad riscul de a avea demență 2️⃣ Au o mulțime de antioxianți care oferă o toleranță sănătoasă la stres și contracarează inflamațiile în întregul corp, în special în creier. 3️⃣ Sunt bogate în fibre care hrănesc bacteriile bune din intestin 4️⃣ Conțin acid folic, benefic pentru sănătatea mintală, a creierului și a vârstei cognitive ☺️Cum să le consumi? ca pe o simplă gustare pe care să o iei la pachet oriunde te duci, poți face o înghețată acasă cu afine și iaurt sau poți chiar să le incorporezi într-o budincă sănătoasă cu nuci și chia.
11-06-2022📺Am vorbit ieri la Protv la emisiunea Vorbeste lumea despre tulburările de creștere ale copilului și despre modul în care părinții trebuie să-și monitorizeze creșterea copilului și când ar trebui să se adreseze medicului endocrinolog pentru investigații suplimentare. Mulțumesc pentru invitație! 😊
10-06-2022👨⚕️🦠Chiar dacă spre bucuria noastră pandemia a trecut, sau pare că a trecut, sunt multe sechele pe care aceasta le lasă inclusiv la copii și sunt multe cazuri în continuare de tiroidită autoimună pe care le identific post infecție Covid19. 🙏Sfatul meu rămâne să monitorizăm orice copil cu tiroidită autoimună mai ales dacă acesta a trecut printr-o infecție Covid și nu numai tiroidita autoimună, ci și alte patologii autoimune ce pot fi agravate sau declanșate de această infecție.
09-06-2022PODCAST Digi24 cu Carla Tanasie : Greșelile care duc la obezitate. „Fructele au fost înlocuite cu dulciurile, iar varietatea de legume, cu cartoful și făinoasele”. 👇 link în comment 👇
08-06-2022🙂Nu am mai vorbit de mult timp despre pacienții mei cu sindrom Prader Willi. Aici avem o comparație în timp la același copil. Așa cum menționam și mai demult, pe lângă tratamentul cu hormoni de creștere la pacienții cu sindrom Prader Willi contează foarte mult abordarea multidisciplinară și implicarea în caz. După nenumărate încercări și evaluări am reușit o scădere în greutate cu evoluție foarte bună după cum se poate observa și în poze. Nu este vorba doar de hormoni de creștere, ci este vorba de un echilibru în alimentație și de o implicare cât mai activă a părinților în nutriția copilului. 🥳Se poate vedea cu ochiul liber ce evoluție spectaculoasă și frumoasă a avut pacientul în momentul în care ne-am implicat cu toții în corectarea stilului său de viață. 🥳Cristian a slăbit 3 kg și s-a înălțat cu 5 cm, ceea ce i-a modificat radical aspectul fizic.
07-06-2022🤔Ce este telarha izolată prematură? Aceasta reprezintă o dezvoltare izolată a sânilor copilului și prezintă două vârfuri de apariție: unul de la naștere până la vârsta de 2 ani și unul între 6 și 8 ani. Cel din urmă este mult mai greu de diferențiat de pubertatea precoce. 👉Caracteristicile importante ale telarhei premature sunt dezvoltarea izolată a sânilor, uni sau bilaterală, fără progresie de obicei mai mare de stadiu Tanner 3, absența altor caractere sexuale secundare, o vârstă osoasă și o viteză de creștere normală.
06-06-2022🍓🍒🍅🥕🥬 Este sezonul verdețurilor, au apărut căpșunele, chiar și cireșele. Bucurați-vă din plin de abundența de fructe și legume de sezon și vă încurajez să încercați să le luați din piețe de la producătorii locali. #sanatate
05-06-202217 kg!! 😍Sunt foarte mândru de pacienții mei care îmi dau vești din ce în ce mai bune, cum este și cazul acestui băiat care reușește să mă surprindă de fiecare dată când discutăm și îmi transmite raportul din ultimele două săptămâni. 👉Pot să vă spun că la ultimele analize am identificat modificări foarte ușoare asupra nivelului lipidelor, glicemiei sau insulinei, ceea ce dovedește încă odată că scăderea în greutate corectează multe dintre comorbiditățile obezității. #povestidincabinet
04-06-2022❗️Este important să înțelegem că Pectus Excavatum nu este și nu înseamnă rahitism. 👉Acest stern înfundat este mult mai frecvent în cazul pacienților cu un indice de masă corporală scăzut și necesită o abordare de corecție prin kinetoterapie, înot și, iar în cazurile avansate cum este și situația din imagine este important să efectuăm și un consult cardiologic. 👉Datorită faptului că această condiție progresează în timpul saltului pubertar, iar adâncirea sternului poate să provoace și un impact psihologic, este foarte important ca înainte de pubertate să încercăm să facem o corecție cât mai activă. #povestidincabinet
03-06-2022#povestidincabinet 🤩Avem rezultate spectaculoase și îmbucurătoare la pacienta mea cu obezitate severă! Au trecut mai puțin de două săptămâni și Georgiana deja a reușit să scadă 15 kg ceea ce ne dă foarte mare încredere. Georgiana este cazul clasic care arată impactul obezității asupra multor sisteme interne, am identificat dislipidemie, o insulino rezistență, o hemoglobină glicată crescută cu un risc de diabet de tip 2, tiroidită autoimună. Transaminazele sunt normale, însă la ecografia abdominală am identificat un ficat cu dimensiuni crescute, un ficat gras. Ciclurile menstruale sunt neregulate, însă sperăm ca toate acestea să se rezolve odată cu scăderea în greutate. Vă țin la curent!
02-06-2022La mulți ani tuturor copiilor noștri dragi care ne fac zilele mai vesele și mai pline de viață!🥳❤️ În dinamica vieții de zi cu zi, nu uitați să le oferiți copiilor cel mai important dar de la părinți: dragostea și afecțiunea de care au nevoie!
01-06-2022#povestidincabinet 👇Cam așa a decurs diagnosticul de hiperplazie adrenalină congenitală în formă non clasică la o pacientă de șase ani pe care am diagnosticat-o foarte recent. 👩🦰Mama ei ne-a trimis un mesaj prin care ne-a explicat foarte frumos, sensibilizată probabil de ultimele live-uri facute, că fetița a început să aibă o transpirație urât mirositoare și foarte important, un salt de creștere care i-a atras atenția. 👉Exact cum menționăm frecvent este important să monitorizăm creșterea copilului pentru a putea identifica modificări fine care apar. 👉Hiperplazia suprarenală congenitală non-clasică (NCCAH) poate duce la producerea de hormoni masculini în exces. Aceasta este de obicei o afecțiune ușoară și nu tot timpul necesită tratată. 👉Hiperplazia suprarenală congenitală non-clasică (NCCAH) este o boală moștenită care afectează glandele suprarenale și este prezentă la naștere. 👉Glandele suprarenale sunt glande mici în formă de "căciulă" care se așează deasupra rinichilor. Ele produc hormoni precum cortizolul ca răspuns la stres, adolsteron, care reglează nivelul de sare și apă și androgeni, inclusiv hormonii sexuali masculini. 👨⚕️Odată pus diagnosticul, voi începe o evaluare mai complexă și inclusiv testare genetică pentru a decide necesitatea sau nu a tratamentului.
31-05-2022❗️România este pe primele locuri în Europa la obezitate infantilă. Statistici făcute după pandemie arată că aproape 40% dintre copii au probleme de greutate. https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/romania-este-pe-primele-locuri-la-obezitate-infantila-parlamentarii-cer-taxarea-suplimentara-a-dulciurilor.html
30-05-2022Uneori trebuie să ne adaptăm la orice situație, mai ales în cazul micilor pacienți cărora nu le place deloc să stea pe spate. 😁
29-05-2022#povestidincabinet 🤔Trebuie acneea evaluată și din punct de vedere endocrinologic? Răspunsul este DA, necesitând să cercetăm eventuale cauze de hiperandrogenism. 👉Hiperandrogenismul este o afecţiune caracterizată de excesul de androgeni, hormoni care în mod firesc prezintă niveluri mult mai crescute la bărbaţi comparativ cu femeile. 👉Testosteronul este cel mai cunoscut hormon androgen şi, în cazul hiperandrogenismului, acesta este produs în cantităţi crescute faţă de valorile normale. 👇Manifestările comune ale hiperandrogenismului sunt: - Părul corporal şi facial excesiv - Căderea excesivă a părului (alopecia) - Acneea şi excesul de sebum - Dereglările menstruale, sângerări uterine anormale (lipsa ovulaţiei, spotting, menoragie) - Creşterea în volum a clitorisului - Creşterea în greutate (în special în partea de sus a trupului – braţe, spate, abdomen) - Vocea groasă - Creşterea masei musculare - Apariţia unor pete închise la culoare la subraţ sau sub sâni (acanthosis nigricans) - Şolduri şi sâni mici - Nivel crescut de colesterol - Hipertensiune
28-05-2022#povestidincabinet 🤔De la ce vârstă putem depista tiroidita autoimună la un copil? 👉Aceasta este o întrebare la care în momentul de față nu am un răspuns exact, însă cert este că identific din ce în ce mai frecvent cazuri de patologii tiroidiene autoimune la vârste din ce în ce mai mici. 👧În situația de față este vorba despre o fetiță în vârstă de doar 7 ani, care a venit pentru că s-a depistat la investigații de rutină un TSH mai mare de 15. Am repetat funcția tiroidiană împreună cu anticorpi antitiroidieni și am efectuat o ecografie de tiroidă, iar diagnosticul de Tiroidită Autoimună s-a concretizat.
27-05-2022#povestidincabinet 👨⚕️Pacienții trebuie evaluați complet și întotdeauna dezbrăcați, pentru a nu rata elemente importante pentru diagnostic. 👦Băiatul a a venit la mine pentru a investiga o statură joasă, însă la un examen amănunțit am observat o hiperlordoză care m-a îndemnat să fac și o evaluare imagistică și ortopedică. 👉Este destul de clar pentru mine că talia copilului este impactată în acest cazi și de deformarea coloanei vertebrale.
26-05-2022#povestidincabinet ❤️Sunt foarte mulți copii care arată că se poate și care trebuie să devină un exemplu chiar și pentru adulți. 😍Să nu o recunosc pe Alesia când a intrat în cabinet în urmă cu câteva zile pentru reevaluare. 😱A scăzut în greutate foarte mult, s-a schimbat fizic complet, se antrenează zilnic, și are un erou lăngă ea: tatăl ei cu care face zilnic antrenamente. 😎Nu uitați, copiii au nevoie de eroi, exemple pozitive, iar aceia suntem NOI, PĂRINȚII!
25-05-2022#povestidincabinet Creșterea în greutate nu are limite! 🥲❗️Nu există o limită de greutate maximă la care putem ajunge și nici nu trebuie să ne complacem în ideea că un copil care începe să ia în greutate își va reveni de la sine, fără ca noi să luăm atititudine! ❗️Nu trebuie să ne bazăm pe gândul că “ așa am fost și eu la vârsta lui/ei și apoi am slăbit”. Acesta este cazul impresionant al unei paciente recent venite la consult care la doar 16 ani cântărește aproximativ 150 kg. Pacienta este o adolescentă foarte inteligentă pasionată de istorie. ❗️Mesajul este unul simplu: Luați atitudine de la primul semn sau de la prima suspiciune pe care o aveți că cel mic/cea mică are o greutate crescută, pentru că este mult mai ușor să corectăm problema de la vârste cât mai mici, efectele negative ale obezității neavând timp să se instaleze. 👨⚕️Bineînțeles că în cazul adolescentei noastre vom investiga și cauze sindromice/genetice de obezitate! Vă țin la curent!
24-05-2022☀️Vă invit la o nouă sesiune de întrebări și răspunsuri despre Vitamina D, Joi, 26 Mai de la ora 14. 👧 Aș mai vrea să abordăm încă o temă, și anume Hiperandrogenismul la fete. 👉Hiperandrogenismul este o afecţiune caracterizată de excesul de androgeni, hormoni care în mod firesc prezintă niveluri mult mai crescute la bărbaţi comparativ cu femeile. 👉Testosteronul este cel mai cunoscut hormon androgen şi în cazul hiperandrogenismului, acesta este produs în cantităţi crescute faţă de valorile normale. 👉Hiperandrogenismul poate fi asociat și cu SOPC - sidromul ovarelor polichistice și cu afecțiunea genetică Hiperplazia Adrenală Congenitală, care presupune producerea in exces de hormoni androgeni și care poate duce la diverse dereglări: acnee severă, menstruații neregulate, un clitoris mărit la naștere, pilozitate facială și pe corp. Vorbim mai multe joi.
23-05-2022⏰Cât valorează timpul nostru? Am găsit un studiu recent foarte interesant care echivalează timpul de activitate fizică intensă, cu timpul de somn. 🔍Ca să vă traduc rezultatul studiului: pentru o ușoară scădere în greutate ar trebui să avem 19 minute de activitate fizică intensă sau 55 minute de somn extra și să scădem sedentarismul cu 89 de minute sau să creștem activitatea fizică ușoară cu 34 de minute. 😊Cu alte cuvinte profitați de orice ocazie pentru a face activitate fizică împreună cu copiii dumneavoastră și încercați să creșteți numărul de ore de somn pe cât posibil.
22-05-2022🥳Mai avem ceva până să ajungem la perfecțiune, dar sunt foarte mândru de pacienta mea care a reușit în aproximativ trei luni de zile să slăbească peste 6 kg. Săptămâna trecută am avut foarte mulți pacienți cu rezultate bune și sunt tare mândru de ei! 🙂 👍Am profitat de ocazie pentru a-i face o poză fetei cu scopul de a observa în timp modificările atât fizice, dar și biochimice care vor apărea odată cu scăderea în greutate a copiilor cu suprapondere sau obezitate.
21-05-2022👍La ultimul live am primit această întrebare, mi s-a părut foarte bună și vreau să aduc clarificări. 🤔În cazul hipertiroidismului, putem da copilului sare iodată? Consumul anumitor alimente nu va vindeca hipertiroidismul, dar unii nutrienți și minerale joacă un rol în gestionarea afecțiunii de bază. Dieta noastră zilnica poate afecta atât producția de hormoni tiroidieni, cât și modul în care funcționează tiroida. Următorii nutrienți și substanțe chimice se numără printre cele care pot afecta hipertiroidismul: 👉 Iodul, pe care glanda tiroidă îl folosește pentru a produce hormonii tiroidieni. Prea mult iod în dietă poate crește producția de hormoni. 👉Calciul și vitamina D sunt esențiale deoarece hipertiroidismul poate afecta densitatea mineral osoasă 👉Alimentele și băuturile care conțin cofeină pot agrava simptomele hipertiroidismului O persoană cu hipertiroidism ar trebui să evite să mănânce cantități excesive de alimente bogate în iod, cum ar fi: - sare iodată - pește și crustacee - alge marine - lactate - suplimente de iod - gălbenușuri de ou - produse de patiserie cu aluat iodat
20-05-2022🥳Am creat pentru părinți posibilitatea de a monitoriza online evoluția copilului: greutate, înălțime, indice de masă corporală și altele. 👉Ce trebuie să faceți? Intrați pe https://endocrinologiepediatrica.ro/calculator-imc , introduceți prima dată informațiile în calculatorul IMC, iar mai apoi alegeți să vă faceți cont cu adresa de email. 👉Astfel, veți avea ocazia să aveți toate datele copilului într-un singur loc, în contul dumneavoastră. În plus, la fiecare 3 luni vă vom reaminti pe email să efectuați măsurătorile și să le introduceți în fișa online.
19-05-2022#povestidincabinet 🤔Despre ce era vorba în postarea de ieri? În cazul în care fiica dumneavoastră adolescentă prezintă o durere abdominală sau pelvină, mergeți cât mai repede la camera de gardă! 👉Poate fi vorba despre un chist ovarian de dimensiuni crescute care să dea această simptomatologie. 👧Așa s-a întâmplat și cu pacienta mea în vârstă de 14 ani cu o menstruație instalată nu de foarte mult timp, sub 24 de luni, cu cicluri menstruale neregulate care a venit la camera de gardă. 👉La o primă ecografie colegele mele au depistat un chist ovarian de 5 cm care după numai 6-7 zile ajunsese la 7 cm, așa că am îndrumat tânăra către chirurgie pediatrică. Vă țin la curent cu evoluția ei.
18-05-2022👉👨⚕️Așa cum am făcut și în ultimele săptămâni, vă lansez o nouă provocare: haideți să depistăm împreună care este vezica urinară și ce mai putem vedea în această imagine… 😉 Ca să vă dau un indiciu este vorba despre ecografia unei adolescente în vârsta de 14 ani cu menarha instalată de aproximativ doi ani și care a venit la consult pentru o durere abdominală. Mâine revin cu deslușirea misterului....
17-05-2022🥰Ce se ascunde în spatele acestei conversații? Se poate vedea bucuria pacientului, dar și a mea că am putut să ajut un copil, un adolescent să-și modifice stilul de viață, să fie mai atent la alimentație, la somn, la activitatea fizică și să slăbească într-un interval scurt de timp 15 kg. Aceasta este satisfacția extraordinară pe care o poate avea un medic și este ceea ce ne face să continuăm și să înțelegem că misiunea noastră esre una importantă și dă roade.
16-05-2022#povestidincabinet❓Există vreo fereastră terapeutică prin care să prevenim apariția complicațiilor obezității la copil? De la ce vârstă ar trebui să ne facem griji? 👉Din datele pe care le-am adunat până în acest moment, am identificat că cea mai bună perioadă de depistare și prevenție este în jurul vârstei de 2-5 ani, pentru că după această vârstă deja complicațiile încep să fie tot mai dese. 👨⚕️Cu cât depistăm obezitatea mai devreme și începem un program de management inclusiv parental al acesteia, cu atât avem șanse mai mari de succes și de prevenție a complicațiilor. 🙄Deci nu vă bazați pe “așa eram și eu la vârsta lui” cand copilul dumneavoastră are o greutate peste limitele normalului. Nu uitați să monitorizați Indicele de Masă Corporală pe https://endocrinologiepediatrica.ro/calculator-imc Deja la vârstele de 6-8 ani complicațiile vor fi tot mai dese....‼️
15-05-2022#povestidincabinet 🤔Ce este sindromul metabolic de care tot auzim și poate el apărea la copil? 👉Din poze putem observa clar că această condiție este din ce mai frecventă și la copii! 👉Sindromul metabolic (MetS) este un ansamblu de factori de risc cardiovascular de origine metabolică interconectați. 👉Trigliceridele crescute (TG), metabolismul alterat al glucozei, HDL colesterolul scazut (HDL-C), tensiunea arterială crescută și adipozitatea sunt principalii factori de risc. Acest sindrom este cauzat în principal de rezistența la insulină din cauza metabolismului celular anormal care duce la diabet zaharat, creșterea nivelului de acid uric, steatoză hepatică, sindromul ovarului polichistic și apnee obstructivă în somn. 👧🧒La copiii și adolescenții obezi de orice vârstă, s-a observat o asociere puternică între IR (rezistența la insulină) și o prevalență mai mare a componentelor sindromului metabolic, prin urmare un risc cardiovascular mai mare.
14-05-2022#povestidincabinet 👉Nu uitați să verificați la băieți prezența testiculelor în scrot atât la baie, cât și în timpul zilei. Dacă aveți suspiciuni adresați-vă medicului pediatru sau unui medic endocrinolog. 🤔Deși pare un lucru evident și extrem de simplu, sunt în continuare foarte mulți băieți care se prezintă târziu la medic pentru că a fost omisă această operațiune de control. 👉Criptorhidismul sau lipsa de coborâre a testiculelor uni sau bilaterală în scrot este o afecțiune destul de frecventă la băieți, la nou născuți și trebuie să atragă și un consult endocrinologic. 🧬Sunt cazuri în care Criptorhidismul se poate asocia în sindroame genetice și multisistemice, de aceea este recomandată și evaluarea endocrinologică.
13-05-2022Sesiune de întrebări și răspunsuri despre administrarea Vitaminei D. 🌞
12-05-2022#povestidincabinet 👉Așa arată o formă de insulino-rezistență cu debut destul de precoce în viața unui copil de doar 10 ani. Întâlnesc această expresie la nivelul pielii numită Acanthosis Nigricans din ce în ce mai frecvent în cabinetul de endocrinologie și în acest caz avem o dovadă clară de insulină cu valori crescute și a unui indice Homa IR (care calculează nivelul de rezistență la insulină) mult crescut. Pe lângă modificarea stilului de viață cu scăderea in greutate, avem de făcut mai multe investigații pentru a depista o eventuală patologie care să conducă la acest grad de insulino rezistență asociată unei obezități severe. ❓Ce este rezistența la insulină? Rezistența la insulină apare atunci când celulele din mușchi, țesut gras și ficat nu răspund bine la insulină și nu pot folosi glucoza din sânge pentru energie. Pentru a compensa, pancreasul produce mai multă insulină, iar în timp, nivelul zahărului din sânge crește. Sindromul de rezistență la insulină include un grup de probleme precum obezitatea, hipertensiunea arterială, colesterolul crescut și diabetul de tip 2 și poate afecta până la 1 din 3 persoane.
11-05-2022Cocktail impotriva durerilor menstruale. 🍸🍹 Cum ne putem echilibra hormonii prin alimentatie? Putem? Dr. Bogdan Pascu - Endocrinologie Pediatrica Mihaela Brailescu In fiecare Sambata ✅ 12:00 ✅ MediCOOL A1 MediCOOL
11-05-2022Vă aștept Joi, 12 Mai, de la ora 14, să povestim LIVE despre administrarea Vitaminei D la copii și adolescenți. Pregătiți întrebări și orice nelămuriri aveți despre acest subiect, iar eu vă răspund cu drag. Ne vedem online! 🙂
09-05-2022🤔Cât de importantă este genetica pentru un endocrinolog? Foarte importantă! 🧬Genetica reprezintă în acest moment una din cele mai importante specialități interconectate endocrinologiei fără de care nu am putea pune un diagnostic în multele cazuri de hipostatură. 🧒Acest lucru este valabil și în cazul pacientului meu care s-a prezentat pentru o statură mai joasă și pentru criptorhidism, dar la care am apreciat și niște modificări faciale care m-au făcut să recomand pe lângă analizele medicale și un consult genetic. 👉Suntem în continuare în faza de probabilitate de diagnostic, însă îmi este foarte clar că fără genetică multe cazuri nu pot avea o finalitate și că genetica nu doar pune un diagnostic, dar ghidează și tratamentul copilului pe mai departe. #povestidincabinet #medicine #endocrinologist
09-05-2022🙌Avem speranțe noi pentru pacienții care suferă de Obezitate! 💊O nouă clasă de medicamente (Twincretine) urmează să fie aprobată! Rezultatele sunt spectaculoase cu peste 20% șanse de scădere în greutate! Așteptăm să le avem curând și în sfera pediatrică! https://www.medscape.com/viewarticle/972936 👉Tirzepatida a fost denumită „twincretine” deoarece funcționează ca agonist al receptorului GLP-1,dar și al receptorului GIP. 👉Astfel, scade pofta de mâncare și crește consumul de energie ducând la o scădere mai mare și mai rapidă în greutate! Și… administrarea este săptămânală! 🎉🎉🎉 Progresele pe care le face știința pot fi cu adevărat uimitoare!
08-05-2022🥰Nu am putut să nu admir și să nu pozez portul popular minunat al pacientei mele. Ea are un hipotiroidism congenital în tratament de substituție de la naștere cu o evoluție foarte bună. 🙌Aș vrea ca acest exemplu să liniștească temerile multor părinți cu copii proaspăt diagnosticați cu această patologie. Ei se tem că cei mici nu se vor dezvolta normal sau că nu vor avea o viață normală. 👉Atât timp cât depistăm cât mai devreme și începem tratamentul devreme, copiii se vor dezvolta foarte bine și vor avea o viață perfect normală având grijă să ia tratamentul de substituție corect și zilnic!
07-05-2022#povestidincabinet 🙌Recent am pus diagnosticul de hiperplazie adrenală congenitală formă non-clasică la o pacientă foarte tânără de doar 2 ani bazându-mă doar pe spiritul clinic și pe vigilența mamei care a sesizat o schimbare a mirosului transpirației copilului. Practic, mama a sesizat că transpirația fetiței a început să miroasă ca o transpirație de adult și a venit cât de repede pentru o evaluare. În urma unui examen clinic am decis efectuarea unor analize țintite și a unei radiografii de pumn. Depistarea unor valori mari a DHEAS și a 17-hidroxi progesteronului a confirmat suspiciunea de Hiperplazie Adrenală Congenitală formă Non- Clasică, fără pierdere de sare și fără semne de virilizare la naștere. 🤔Ce este ? Hiperplazia suprarenală congenitală non-clasică (NCCAH) poate duce la producerea de hormoni masculini în exces. Este de obicei o afecțiune ușoară și nu tot timpul necesită tratament. 👉NCCAH este o boală moștenită care afectează glandele suprarenale și este prezentă la naștere. 👉Glandele suprarenale sunt glande mici în formă de rinichi care se așează deasupra rinichilor. Ei produc hormoni precum cortizolul ca răspuns la stres, adolsteron, care reglează nivelul de sare și apă și androgeni, inclusiv hormonii sexuali masculini.
06-05-2022😉Am o provocare pentru voi: în care din imaginile ecografice există tiroida și în care nu? 2️⃣ Există două forme de hipotiroidism congenital cu aceeași manifestare, adică lipsa de secreție a hormonilor tiroidieni diferențiate prin prezența sau absența glandei tiroide. Acestea sunt: 1️⃣ Agenezia - absența totală a tiroidei 2️⃣ Dishormonogeneza - tiroida există integral sau parțial, însă are erori în secreția și utilizarea hormonilor tiroidieni Tratamentul este același însă diferă abordarea terapeutică pe termen lung. 🤔Așadar, unde este tiroida? în 1 sau 2?
05-05-2022❗️Atenție la cantitatea de vitamina D3 pe care o administrați constant copilului! Sunt părinți care îmi spun frecvent că dau doze peste 4000 UI! “Îi dau copilului meu 4000 de unități să mă asigur că are un nivel bun “. 🙌Recomandarea mea este să nu depășim 1000 de unități la copiii mici și sugari și să nu dăm mai mult de 2000 de unități la copiii mari și adolescenți sau adulți, bineînțeles monitorizând constant nivelul vitaminei D. Doza zilnică de menținere ar trebui să fie între 1000-1200 UI și 2000 UI. 🙌Nu uitați ca printre analizele uzuale sau oricând recoltați copilului dumneavoastră analize, să adăugați și metabolismul fosfo-calcic: calciu, fosfor și vitamina D. 👉Sunt cazuri în care administrăm doze mai mari în cazul deficitului sau insuficienței de vitamina D precum și în cazul copiilor cu obezitate sau sindroame de malabsorbție, dar acestea se administrează pe perioade determinate și sub control medical!
04-05-2022❓Cum identificăm un chist ovarian la o fată aflată în plină pubertate? 👨⚕️În primul rând trebuie să construim un istoric al pacientei, al debutului ei la pubertate, al debutului menstruației și a modului în care aceasta evoluează. 👉Analizăm cum este ciclul menstrual și bineînțeles trebuie să apreciem dimensiunile și consistența chistului ovarian. 🙌Este extrem de important să facem atât o monitorizare ecografică, dar și o evaluare endocrinologică, dacă există sângerări uterine anormale, dacă menstruația lipsește, sau dacă există semne de hiperandrogenism. 🙌Și... foarte important de știut este că nu orice folicul principal de dimensiuni mai mari este catalogat drept chist ovarian! #povestidincabinet
03-05-2022Marți de la ora 16:00 vorbesc despre Vitamina D la copii pe Digi24 HD - LIVE. Ne vedem la TV 😉
02-05-2022👨⚕️ Cum abordez eu aportul zilnic de Vitamina D3 în timpul verii? Aportul alimentar recomandat de vitamina D pentru pacienții cu risc de insuficienta sau deficit de vitamina D este următorul : ✅ La sugari și copii cu vârsta de până la 1 an, cel puțin 400 UI/zi, pentru a maximiza sănătatea oaselor ✅ La copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 1 și 18 ani, cel puțin 600 UI/zi pentru a maximiza sănătatea oaselor ✅ La adulții cu vârsta între 19 și 50 de ani, cel puțin 600 UI/zi pentru a maximiza sănătatea oaselor și a funcției musculare ✅ Creșterea constantă a nivelului seric de 25(OH)D peste 30 ng/ml poate necesita un aport de vitamina D de cel puțin 1000 UI/zi ℹ️ În prezent, nu se știe dacă nivelurile recomandate de aport de vitamina D vor oferi toate beneficiile potențiale pentru sănătatea non-scheletică asociate cu vitamina D.
01-05-2022👨⚕️Ce putem vedea în aceste imagini ? 👉Un aspect ecografic clasic de tiroidită autoimună întâlnit la o pacientă în vârstă de doar 12 ani pe care o am în urmărire și care își menține funcția tiroidiană în limitele normalului cu toate că ecografia și anticorpii arată clar o evoluție progresivă către un hipotiroidism. 🤔Rămâne întrebarea: când va debuta acesta și ce putem face pentru a încetini progresia? Monitorizarea constantă și administrarea de seleniu în cazul acestei fetițe rămâne abordarea mea de bază împreună cu activități recreative și reducerea stresului emoțional.
30-04-2022Mâine, 30 Aprilie, de la ora 12:00 ne vedem la MediCOOL pe Antena1! Ne amuzăm, dar vorbim și despre lucruri medicale serioase. 😎
29-04-2022🙌Această imagine nu trebuie să vă sperie, deoarece Boala Graves poate fi însoțită și de Oftalmopatia Graves. 👧🧒Aceasta din păcate poate apărea chiar și la copii, iar abordarea în acest caz este mult mai complicată și ne pune în situația de a căuta împreună cu medicul oftalmolog soluții pentru pacienții noștri de vârste mici. 👁Oftalmopatia Graves, cunoscută și sub denumirea de boala tiroidiană a ochilor sau oftalmopatia tiroidiană, este o afecțiune inflamatorie autoimună a orbitei și a țesuturilor periorbitale, caracterizată prin retracția pleoapei superioare, umflare, roșeață (eritem), conjunctivită și ochi bombați, exoftalmie. 👉Apare cel mai frecvent la persoanele cu boala Graves și mai rar la persoanele cu tiroidită Hashimoto.
29-04-2022❗️Aceasta este expresia insulinorezistenței la o pacientă cu obezitate severă clasa trei la care ”acanthosis nigricans” este deja evident la nivelul multor pliuri. De asemenea, tensiunea arterială este deja mult peste valorile normale. 🙌Ce vreau să clarific este că ”acanthosis nigricans” nu înseamnă diabet, ci doar un risc de a dezvolta in timp această patologie. Aceasta nu dispare și nu se șterge daca spălați frecvent zona sau folosind produse abrazive. ℹ️ 🩺Acanthosis nigricans este o condiție a pielii pe suprafața căreia se prezintă pete de culoare închisă, mai late decât țesutul cutanat înconjurător. 👉Aceste pete se asociază cu obezitatea și o întâlnesc la mulți copii care au probleme de greutate. Partea bună este că pe măsură ce copilul sau persoana scade în greutate și petele hiperpigmentate dispar. #povestidincabinet
28-04-2022#povestidincabinet 👨⚕️Vă mai aduceți aminte de pacienta recent descoperită cu Boala Graves? 👉Ea este acum în tratament cu antitiroidiene de sinteză și seleniu și se simte foarte bine. Funcția ei tiroidiană evoluează către reducerea hipertiroidismului și foarte curând se va normaliza. 👉Hormonii tiroidieni liberi care erau de două ori normalul, acum sunt foarte aproape de valorile normale. 👉Să ne reamintim ce este Boala Graves: o afecțiune autoimună care provoacă hipertiroidism, cunoscută și sub numele de tiroidă hiperactivă la copii.
27-04-2022🔆Este nevoie să asigurăm substituția cu vitamina D și în timpul verii? 👉Întâlnesc această întrebare destul de frecvent și întâlnesc părinți care nu asigură suplimentarea cu vitamina D3 decât în lunile cu R.* *Lunile cu R sunt ianuarie, februarie, martie, aprilie, septembrie, octombrie și decembrie. 🙌Așadar, răspunsul meu este: DA! Trebuie să administrăm vitamina D3 copiilor și în timpul verii deoarece noi ca parinți grijulii suntem atenți la expunerea solară și protejăm copilul cu cremă solară. 👶👧🧒Noi nu expunem copiii la soare complet între orele 10 și 15 când apare cea mai mare producție de Vitamina D și de aceea avem nevoie să venim cu supliment.
26-04-2022Cred că este destul de evidentă diferența dintre o tiroidă normal ecografic și una cu aspect de tiroidită autoimună, dar vă voi lasa pe voi să ghiciți care este normalul 🙂. Unde este tiroida sănătoasă? În poza 1 sau 2?
25-04-2022🥰Dragi părinți și copii, vă doresc Sărbători Pascale cu bucurii și sănătate! Hristos a înviat! 🙏
24-04-2022🐰🍫🐣 Mici trucuri de Paște ca să mâncăm mai puțin dulce, valabil și pentru noi, dar mai ales pentru copii. ✅ vorbim cu rudele care vin in vizită să nu aducă dulciuri, sau să aducă mai puține ✅ alegem ouă de ciocolată sau iepurași mai mici de 10, 15 grame ✅ tăiem cozonacul sau pasca în felii mai subțiri și în mai multe bucăți ✅ gătim dulciurile cu jumătate din cantitatea de zahăr - pasca, prăjiturile, gogoșile, etc. ✅ pregătim masa de Paște bogată în foarte multe legume și verdețuri de sezon 🙏 Dragi părinți, consumul de zahăr la copii este ca o cutie a Pandorei. Cu cât o deschidem mai des, cu atât copiilor le va fi din ce în ce mai greu să se oprească din mâncat dulce. 👉Necesarul zilnic de zahăr pentru un copil mai mare de 2 ani este de 25 grame. Asta poate însemna 2, 3 porții de fructe, sau un singur ou de ciocolată de dimensiuni medii care poate avea între 25-55 grame de zahăr. 🤗Haideți să încercăm să dozăm mai bine dulcele zilele acestea! :)
23-04-2022🤔Ce facem când depistăm o valoare a TSH-ului aproape de 10? 👉Începem tratamentul sau evaluăm clinic și repetăm funcția tiroidiană complet? 👨⚕️Abordarea mea personală este de a evalua clinic și ecografic pacientul, de a repeta toată funcția tiroidiană inclusiv anticorpii și apoi de a lua o decizie de introducere a unui tratament de substituție.
22-04-2022#povestidincabinet 👨⚕️Fiind atât de prezentă la tineri și adolescenți, probabil v-ați obișnuit deja cu ginecomastia apărută în condiții de obezitate și accentuată de apariția pubertății, nu-i așa? 👦 👉Ce este important însă, este să nu o considerăm o condiție normală, ci mai degrabă să o evaluăm, să o monitorizăm si să o prevenim prin măsuri de normalizare a greutății. 👉Nu uitați că ea poate aparea și la adolescenții cu o greutate normală!
21-04-2022#povestidincabinet ❓Are vreun rol efectuarea ecografiei pelvine la fetele cu suspiciune de pubertate precoce?👧 👉Desigur! Ecografia pelvină are un rol extrem de important în evaluarea și diagnosticul pubertății precoce precum și în decizia de tratament. 🤓Prezența unor caracteristici ecografice evidente, de exemplu un uter crescut în dimensiuni care evoluează în continuare sau ovare cu aspect și dimensiuni evident progresive către maturizare pot cântări în diagnosticul și tratamentul acestei patologii.
20-04-2022#povestidincabinet 🤔De ce e nevoie să monitorizăm constant greutatea copilului și să îi urmărim evoluția? 👉Dacă ne uităm cu atenție la fișele de mai jos, ne dăm seama că orice copil poate avea o predispoziție către obezitate. 👉Dacă cel mic se află deja în zona de graniță între normopondere și suprapondere sau este deja supraponderal trebuie luate măsuri rapide împreună cu părinții și medicul care îl are în observație pentru a preveni evoluția greutății care este de multe ori extrem de rapidă. 👉După cum vedeți, în doar patru luni un copil poate trece de la supraponderale la obezitate. 🏃♀️🏃Ce putem face imediat este să intensificăm activitatea fizică, să suplimentăm numărul de ore de sport, să acordăm o atenție mai mare asupra orarului de mese și a numărului de gustări dintre mese care trebuie să fie bazate cât mai mult pe fructe! 🍓🍳🥐🍽PS.: nu uitați de importanța micului dejun!
19-04-2022#povestidincabinet 🤔Pot avea hirsutismul și acneea cauze endocrinologice? Răspunsul este DA și orice adolescentă care suferă de hirsutism (pilozitate în exces în zonele caracteristic masculine) precum și acnee ar trebui evaluată și endocrinologic! 👉Obezitatea, sindromul de ovar polichistic și hiperandrogenismul asociat pot conduce la apariția unui ten gras seboreic, acnee, puncte negre, precum și apariția hirsutismului. Aceste probleme trebuie evaluate neapărat și de un medic endocrinolog!
18-04-2022🎥1 subiect endocrinologic în 60 de secunde: hipotiroidismul congenital, cum se depistează și ce putem face. 👍
17-04-2022#povestidincabinet 🙌Despre Sindromul Turner am mai discutat, însă vă prezint un caz fericit al unei paciente recent diagnosticate care a venit pentru talie joasă și la care după realizarea consultului genetic, investigațiilor hormonale și a radiografiei de pumn, consulturi cardiologice, ORL, ecografii renale, am putut iniția tratamentul cu hormon de creștere. 😇Partea fericită este că încă mai avem puțin timp pentru a asigura măcar o creștere aproape de limita inferioară a normalului însă partea tristă este că majoritatea fetelor cu Sindrom Turner sunt diagnosticate foarte târziu atunci când cartilajele de creștere nu mai permit tratamentul. 🙏 Așadar mergeți la medic atunci când copilul pare că este prea scund în comparație cu ceilalți copii de vârsta lui.
16-04-2022#povestidincabinet 👦Hipostatura rămâne în continuare una din principalele cauze de stres psihologic cu impact emoțional pentru copii atât pentru băieți cât și pentru fete. 👉Este esențial să încercăm să o prevenim și să ne asigurăm că luăm toate măsurile posibile pentru a asigura o talie finală adultă a copiilor cât mai aproape de normal. 👨⚕️Așa că, monitorizați înălțimea copiilor acasă la tocul ușii sau oriunde în altă parte astfel încât să nu ajungeți prea târziu la un consult de specialitate. 👉Mai multe detalii despre Hipostatură aici:https://www.endocrinologiepediatrica.ro/hipostatura/a30
15-04-2022#povestidincabinet ❤️ Mă bucur că postările mele legate de tiroidita autoimună care poate fi declanșată de infecția cu virusul Covid-19 au atras atenția părinților. 🙌Recent o mamă care a urmărit live-urile și postările mele a reușit să depisteze împreună cu mine o tiroidită autoimună apărută la fetița ei de doar 3 ani. 👉Făcând niște analize uzuale după infecția Covid a depistat o valoare a TSH-ului modificată și a cerut investigații suplimentare ale funcției tiroidiene care au arătat valori ridicate ale anticorpilor anti peroxidază tiroidiană și instalarea unui Hipotiroidism clinic manifest în doar 2 luni. 🙏Ceea ce mă bucură este că prin mesajele mele am ridicat nivelul de conștientizare asupra riscurilor. 👉Astfel am reușit să depistăm extrem de rapid această patologie fără a putea da șansa apariției unor manifestări clinice mai grave. 🤞Pe scurt, am intervenit la timp!
14-04-2022#povestidincabinet 🐣Bebelușul meu “galben” cu hipotiroidism congenital este din ce în ce mai bine. 👉După cum se poate vedea și în imagini, icterul s-a remis și bebelușul este foarte activ. Cu o doză stabilă de tratament de substituție el evoluează atât neurologic cât și clinic de parcă nimic nu s-a întamplat. 🙌În general are o evoluție pe curbele de creștere foarte bună, dar bineînțeles că trebuie să ținem copilul sub monitorizare constantă endocrinologică, neurologică și prin kinetoterapie.
13-04-2022Comportamentul alimentar și importanța mișcării în perioada Sărbătorilor Pascale
13-04-2022🙌 Începem astăzi #povestidincabinet cu un caz recent de boală Graves pe care l-am diagnosticat în urmă cu câteva zile și la care partea clinică și imagistică nu erau suficient de convingătoare, de aceea am făcut și o scintigrafie tiroidiană. 👉Despre această boală am mai discutat și am mai făcut prezentări, însă ce este atipic este că am descoperit-o foarte rapid pentru că părinții mi-au trimis inițial niște analize și am monitorizat copilul constant. 👨⚕️Am ajuns la diagnostic foarte rapid, în doar câteva săptămâni, perioadă în care copilul a trecut de la hipotiroidism la hipertiroidism, iar pentru că ecografia de tiroidă nu era foarte sugestivă, am făcut și o scintigrafie tiroidiană care pe lângă investigațiile paraclinice de sânge au contribuit la diagnosticul final. Avantajul diagnosticului rapid este că semnele clinice nu apar și putem trata mult mai rapid, cu o șansă mult mai mare de a se instala remisiunea.
12-04-2022🙌Un reportaj foarte reușit și concis despre pubertatea precoce, cauzele acesteia, tratament și un stil de viață mai sănătos pentru copii.
11-04-2022🤔Poate Seleniul să controleze o Tiroidită Autoimună? Răspunsul este “posibil”, însă sub supravegherea unui medic endocrinolog! 👧 Pentru Irina s-a putut! Ea a reușit să regleze Hipotiroidismul foarte aproape de clinic manifest descoperit în urmă cu câteva luni cu un TSH de 9.6, printr-un tratament cu Seleniu si managmentul stresului 🙂. Acest caz este unul fericit, însă nu poate fi considerat o regulă. 🙌Hipotiroidismul apărut în urma unei tiroidite autoimune trebuie monitorizat de un medic endocrinolog și trebuie tratat în situația în care apare un hipotiroidism clinic manifest.
10-04-2022#povestidincabinet 👶Alexandru este unul dintre cei doi frați diagnosticați cu deficit de hormon de creștere și care urmează cât de curând să înceapă tratamentul cu hormon de creștere recombinat uman. După cum putem vedea el are un facies aparent de păpușă, rotund, cu piramida nazală înfundată, fruntea boselată, maxilarul hipoplazic și are o voce subțire și înaltă. În prezent băiețelul are o înălțime foarte joasă - doar 65 cm la 2 ani. Vă țin la curent cu evoluția sa.
09-04-2022#povestidincabinet 🧒Ginecomastia reprezintă o cauză de stress major pentru băieți. 👉Ea apare ca urmare a unui dezechilibru între hormonii masculini și cei feminini și este cel mai frecvent depistată în perioada pubertății. 👉Este mai bine reprezentată la băieții cu greutate crescută (suprapondere sau obezitate) și recomand să fie supusă unei evaluări endocrinologice pentru stabilirea diagnosticului și tratamentului în cazul în care acesta este necesar. ❗️De cele mai multe ori soluția este scăderea în greutate, optimizarea stilului de viață, activitatea fizică regulată și monitorizarea constantă.
08-04-2022#povestidincabinet 🥰 O zi veselă pentru Andreea care a reușit să ajungă de la 76 kg, la 71.5 kg în doar 2 luni. 👍Andreei i-a scăzut aproape 7% din masa ei corporală și cu ajutorul noului analizor corporal putem monitoriza mult mai în detaliu modificările care au loc în corpul ei! 👧Cum a reușit? Face mult mai multă activitate fizică, este mai atentă la orarul de mese și la ceea ce mănâncă și se răsfață cu dulce odată pe săptămână. În rest mănâncă multe fructe 🙂 🙌Ține-o tot așa, te așteptăm la următoarea consultație!
07-04-2022🙏Alături de colegii mei de la Insmc Alessandrescu Rusescu am susținut la sfârșitul săptămânii trecute în cadrul Congresului pentru Medicină de Familie o prezentare a ultimelor noutăți legate de impactul obezității asupra sistemului endocrin al copiilor. Am prezentat și cifrele de la finalul lunii martie a campaniei de identificare a ratei de obezitate infantilă al copiilor din România. 👍Avem aproape 30 000 de copii înscriși în sistem (https://endocrinologiepediatrica.ro/calculator-imc) ceea ce e super, din care: 👉12% copii subponderali 👉46% copii normoponderali 👉15% copii supraponderali 👉26% copii obezi 🙏Sperăm ca prin toate aceste eforturi să ni se alăture un număr cât mai mare de medici care să contribuie la eforturile noastre intense de prevenție și conștientizare a Obezității Infantile în România!
06-04-2022🥳💓Faptul că sunteți alături de mine în număr din ce în ce mai mare mă motivează să merg mai departe în misiunea mea de a contribui la sănătatea copiilor din România. 🙏Vă mulțumesc din suflet și...continuăm!
05-04-2022⚠️Iodura de potasiu este un remediu doar împotriva iodului radioactiv emanat în cazul unui accident nuclear! 💊Pentru a preveni (în cadrul unei catastrofe nucleare) absorbția iodului radioactiv de către tiroidă, se administrează iodura de potasiu, astfel că iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va duce la oprirea acumulării de iod radioactiv de către aceasta. ❗️Atenție, iodura de potasiu, nu se ia preventiv!
04-04-2022👨⚕️1 subiect endocrinologic în 60 de secunde: ce reprezintă creșterea sânilor la băieți sau ginecomastia?
03-04-2022#povestidincabinet 🙌Cât de puternic poate afecta copilul tratamentul cu corticoizi? 👉👧Din culisele glucocorticoizilor și efectele lor secundare, o prezint pe Daria (o fetiță veselă de altfel) care este în a doua cură de corticoterapie în urma căreia a acumulat în doar trei săptămâni peste 6 kg și se vede foarte clar o creștere agresivă a țesutului adipos cu până la 33%. 🙏Cu ajutorul noului analizor corporal reușim să monitorizăm mult mai precis impactul corticoterapiei asupra copiilor. Daria este acum în remisiune și a renunțat la corticoterapie sperând ca într-un timp cât mai scurt să reușim și readucerea greutății ei la normal.
02-04-2022#povestidincabinet 😳Uneori se întâmplă ca analizele să ne bage mai mult în ceață, și de aceea insist mereu pe ideea evaluării clinice complete. 🤔Este cazul unei fetițe de 7 ani aflată în monitorizare, care de 2 ori consecutiv a avut o axă hormonală inhibată, dar la care monitorizarea completă a arătat clar o progresie a pubertății și de aceeea am decis să facem teste amănunțite. 👉Situația fetei este una de obezitate (IMC cu percentila 95) și are semne de pubertate precoce. Deși obezitatea nu explică în totalitate creșterea numărului de cazuri de pubertate precoce, există o asociere directă între aceste două condiții medicale. 👉În ecografie se poate observa un uter cu o lungime de peste 4 cm și destul de matur pentru vârsta pacientei.
01-04-2022#povestidincabinet 🙌Este extrem de important ca din când în când să ne măsurăm copilul, să îl examinăm și dacă ni se pare ceva schimbat la el să ne adresăm medicului. 👧Este si cazul unei fetițe în vârstă de 4 ani a cărei mame a observat modificări la nivelul sânilor și care a venit de urgență la consult pentru a verifica dacă totul este în regulă. Am confirmat și eu același lucru examinând copilul clinic și ecografic. 👉În acest moment fata este în observație pentru Pubertate precoce versus Telarhă Precoce Izolată. 🤔Dar ce este Telarha Precoce Izolată? 👉Aceasta reprezintă o dezvoltare izolată a sânilor copilului și prezintă două vârfuri de apariție: unul de la naștere până la vârsta de doi ani și unul între șase și opt ani, cel din urmă fiind mult mai greu de diferențiat de pubertatea precoce. 👉Caracteristicile importante ale acestei condiții medicale sunt dezvoltarea izolată a sânilor (uni sau bilaterală), dar fără o progresie spectaculoasă, cu absența altor caracteristici sexuale secundare, o vârstă osoasă în parametri și o viteză de creștere normală.
31-03-2022Reportaj pentru Digi24 📽👍. Ne vedem în curând la TV. 🙂
30-03-2022🙌Vrei să afli care este IMC - Indicele de Masă Corporală al copilului tău? Noi, medicii, avem nevoie să știm câți copii din România suferă de obezitate. 👉Intră pe https://www.endocrinologiepediatrica.ro/calculator-imc direct de pe mobil, introdu înălțimea, greutatea, vârsta copilului și descoperă dacă este normoponderal, subponderal sau supraponderal, ce viteză de creștere are, ce înălțime medie va avea ca adult și multe alte informații esențiale. ❤️Sănătatea copilului tău înainte de toate!
29-03-2022🙌Știați că stresul și trăirile negative din perioada copilăriei determină mâncatul emoțional și tipare alimentare care duc la obezitate? 🤓Vă aștept astăzi de la ora 18 la un LIVE alături de Dr. Diana Voican, medic pediatru și Simona Retea, psiholog psihoterapeut să vorbim despre cum ferim copilul de riscurile de obezitate și pubertate precoce și cum îl ajutăm să-și proceseze sănătos emoțiile.
28-03-2022🔆😎1 subiect endocrinologic în 60 de secunde: beneficiile Vitaminei D și cum se administrează aceasta la copii.
27-03-2022#povestidincabinet 🤔Cât de important este să examinezi complet pacientul și cât de departe trebuie să mergi ca medic pe instinctul clinic în a căuta mai multe răspunsuri? 🧒Am avut chiar zilele acestea în vizită un copil care a venit pentru o statură mai joasă, dar și pentru o creștere în greutate. 👉La examenul clinic complet am observat pe lângă distribuția ginoidă a țesutului adipos, care masca destul de mult coloana vertebrală, că aceasta din urmă are multiple zone de deformare așa că nu am ignorat și am trimis pacientul mai departe la investigații radiologice și bineînțeles la investigații hormonale și genetice. 👉De cele mai multe ori un copil cu obezitate care se apropie de pubertate are o înălțime comparabilă cu cea a copiilor mai mari, iar la el am descoperit mai mult de două deviații standard față de semenii lui, iar acest lucru mi-a dat de gândit. 👍Revin cu noutăți!
26-03-2022#povestidincabinet ❓Cât de repede poate evolua pubertatea? 👧Nu există un tipar anume și asta o demonstrează și cazul de față al unei fetițe în vârstă de opt ani și nouă luni. 👉Ea a venit în urmă cu trei luni la consult, am luat-o în observație, iar la reevaluare am descoperit un debut pubertar rapid progresiv, cu o dublare a volumului uterin și a ovarelor ecografic și niște analize hormonale care indică valori mari ale hormonilor sexuali! 👉Rămâne acum să stabilesc împreună cu mama și pacienta mea cum vom acționa din punct de vedere terapeutic. ❗️Ce este important de reținut este că în zona pubertății transformările se produc cu o viteză spectaculoasă și monitorizarea trebuie să se adapteze la această viteză.
25-03-2022#povestidincabinet 🙌Vă mai aduceți aminte de pacienta mea de 10 ani, cu țesut tiroidian ectopic, cu o tiroidă sublinguală? 🦋👅 👉Practic această fată a avut norocul să aibă o dezvoltare normală doar pentru că are un țesut tiroidian localizat sub limbă, ea neavând glanda tiroidă formată și localizată în loja tiroidiană. Fetița a venit astăzi la control și este foarte bine din punct de vedere clinic. 👉Ea este în tratament de substituție tiroidiană și am reușit să depistăm și ecografic unde este localizat țesutul tiroidian sublingual. 👉Rămâne în continuare să monitorizăm ecografic țesutul tiroidian ectopic, funcția tiroidiană și sănătatea ei generală!
24-03-2022🥰Care este gustarea perfectă? Mărul!🍏 Ce beneficii are mărul? 👉 conținut scăzut de calorii - 50 calorii la 100 grame 👉 bogat în fibre alimentare (pectină) 👉 sursă bună de vitamine din complexul B și minerale 🍎Merele nu conțin grăsimi saturate și colesterol, însă sunt bogate în fibre alimentare care impiedică absorbția de colesterol rău (LDL) în intestine. 🍏Fibrele dietetice ajută la protejarea mucoasei colonului de la expunerea la substanțe toxice cauzatoare de cancer de colon. Mărul conție cantități semnificative de vitamina C (un puternic antioxidant natural) și beta-caroten.
23-03-2022🤔Ce ilustrează aceste de poze? Ele arată cât de importantă este monitorizarea copilului și ce informații utile putem obține cu ajutorul datelor antropometrice (înălțime și greutate).👍 👉Nu uitați că acum aveți posibilitatea de a monitoriza chiar și pe site-ul www.endocrinologiepediatrica.ro evoluția copilului în timp cu ajutorul unui profil dedicat pe care îl puteți crea cu ușurință.
22-03-2022Un nou webinar împreună cu prietenii de la #SanatosdeMic despre cum rupem legătura dăunătoare dintre emoțiile negative si mâncare!
22-03-2022Mulțumesc, MediCOOL, pentru invitație. 😎Emisiunea a fost foarte interactivă și de mare interes pentru publicul larg în ceea ce privește obiceiurile alimentare și sporturile la copii. M-am bucurat mult să fiu alături de voi! 😊
21-03-2022🥰Din Septembrie pană astăzi Sara a reușit să se transforme complet! 🤸♀️Ea a evoluat de la fetița suferind de Obezitate care nu făcea activitate fizică mai deloc, în gimnastă, pasionată de gimnastică ritmică, extrem de activă și care aproape zilnic face mișcare și se antrenează. ❤️🥳Felicitări Sara! Ești un model de urmat pentru noi toți!
20-03-2022🙌Săptămâna trecută am avut 3 cazuri confirmate de hipotiroidism congenital. Se observă că cei mici care se află sub tratament rapid instituit au o evoluție spectaculoasă în bine. Are loc o trecere rapidă de la un copil nou născut apatic, icteric (colorație galbenă a pielii) și cu hernie ombilicală bine reprezentată, la un copil plin de viață, activ, cu o colorație a pielii care își revine la normal și cu hernie ombilicala retrasă. 🦋 Hipotiroidismul congenital este cea mai frecventă boală endocrină a copilăriei și trebuie diagnosticat în primele săptămâni de viață ale bebelușului. Deși este greu de depistat, iată câteva simptome: 👉 icter prelungit la naștere 👉 plâns răgușit 👉 constipație 👉 piele palidă și uscată 👉 limbă crescută în volum (macroglosie) 👉 bebeluș apatic 👉 falimentul creșterii 👉 hernie ombilicală 👉 hipotonie 👉 edem periorbital Cât de repede ar trebui să instituim tratamentul? Cu cât mai repede, cu atât mai bine și cu atât mai puține sechele neurologice.
19-03-2022👉1 subiect endocrinologic în 60 de secunde: Tiroidita autoimună la copii - cum se diagnostichează și se tratează.
18-03-2022#povestidincabinet 👧Andreea are aproape 8 ani și de 9 luni este în tratament pentru pubertate precoce. 👉Așa arată o ecografie mamară la 9 luni de tratament cu analog de hormon eliberator de gonadotropine pentru Pubertate Precoce. 👉Se constată dispariția țesutului glandular, cu țesut adipos bogat reprezentat, însă Andreea face progrese și a înregistrat o scădere în greutate trecând de la obezitate la suprapondere. 🤔Când este momentul să oprim tratamentul? De obicei în jurul vârstei de 11-12 ani la fete (sau cu vârsta osoasă de 12 ani).
17-03-2022Sâmbătă, 19 Martie, de la ora 12:00, ne vedem la MediCOOL pe Antena1!🤩
16-03-2022🔅Cum tratăm corect DEFICITUL de Vitamina D? La sugari sau copii cu vârsta de până la 1 an: 👉tratament cu 2000 UI de vitamina D2 sau vitamina D3 pe zi sau... 👉50.000 UI de vitamina D2 sau vitamina D3 o dată pe săptămână timp de 6 săptămâni 👉după tratament pacientul urmează o terapie de întreținere de 400-1000 UI/zi La copii cu vârsta cuprinsă între 1 și 18 ani: 👉tratament cu 2000 UI de vitamina D2 sau vitamina D3 pe zi timp de cel puțin 6 săptămâni sau... 👉50.000 UI de vitamina D2 o dată pe săptămână timp de cel puțin 6 săptămâni 👉după tratament urmează o terapie de întreținere de 600-1000 UI pe zi La pacienții obezi, la pacienții cu sindroame de malabsorbție și la pacienții tratați cu medicamente care afectează metabolismul vitaminei D, sugerăm o doză mai mare, de cel puțin 6000-10.000 UI de vitamina D pe zi urmată de o terapie de întreținere de 3000–6000 UI/zi
15-03-2022🥳Vești bune de la INSMC "Alessandrescu-Rusescu" unde săptămâna trecută a avut loc inaugurarea Ambulatoriului de Specialitate al INSMC - Spitalul de Pediatrie, un loc de poveste unde vă aștept începând de astăzi. 🥰
14-03-2022🤔 Care sunt cauzele obezității? Cercetările recente au arătat că există o serie de factori care contribuie la obezitatea pediatrică: 1️⃣ Factori genetici - mai puțin de 5% din cazurile de obezitate infantilă se datorează geneticii 2️⃣ Factori comportamentali - principalul vinovat pentru dezvoltarea obezității este stilul de viață sedentar, caracterizat prin alimentația necorespunzătoare, lipsa activităților fizice și a practicării sporturilor 3️⃣ Factori de mediu - poluare, lipsa spațiilor verzi 4️⃣ Statutul socio-economic - cât iși permit familiile să ducă un stil de viață sănătos 5️⃣ Factori psihologici - o legătură strânsă între obezitate și depresie #endocrinologist #healthylifestyle #MedicalEducation #medicine #medical #children #pediatrics #endocrinology #pubertychallenge #healthylife #healthychildren #obesity #obese #weightloss #food
13-03-2022🤔 Care sunt cauzele obezității? Cercetările recente au arătat că există o serie de factori care contribuie la obezitatea pediatrică: 1️⃣ Factori genetici - mai puțin de 5% din cazurile de obezitate infantilă se datorează geneticii 2️⃣ Factori comportamentali - principalul vinovat pentru dezvoltarea obezității este stilul de viață sedentar, caracterizat prin alimentația necorespunzătoare, lipsa activităților fizice și a practicării sporturilor 3️⃣ Factori de mediu - poluare, lipsa spațiilor verzi 4️⃣ Statutul socio-economic - cât iși permit familiile să ducă un stil de viață sănătos 5️⃣ Factori psihologici - o legătură strânsă între obezitate și depresie https://endocrinologiepediatrica.ro/#programari
13-03-2022🙌 1 subiect endocrinologic în 60 de secunde! Astăzi vă povestesc despre cum să intervenim asupra nutriției copilului pentru ca acesta să aibă o greutate normală.
12-03-2022👉Consumul cronic ridicat de iod poate duce la o afecțiune numită hipertiroidism indus de iod. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când oamenii iau suplimente de iod pentru a-și îmbunătăți funcția tiroidiană. 👉Se poate dezvolta toxicitate cronică atunci când aportul este > 1,1 mg/zi. Majoritatea persoanelor care ingeră cantități în exces de iod rămân eutiroidiene. 👉Unii oameni care ingerează cantități în exces de iod, în special cei care anterior aveau deficit, dezvoltă hipertiroidism (fenomenul Jod-Basedow). 👉Paradoxal, excesul de absorbție a iodului de către tiroidă poate inhiba sinteza hormonilor tiroidieni (numit efect Wolff-Chaikoff). Astfel, toxicitatea iodului poate provoca în cele din urmă gușă, hipotiroidism sau mixedem.
11-03-2022⚠️Cât de des trebuie luată iodura de potasiu? ❗️Iodura de potasiu se ia doar în cazul unor recomandări oficiale! 👉Administrarea unei doze mai puternice de iodură de potasiu sau administrarea mai des decât este recomandat, NU oferă mai multă protecție și poate provoca boli severe sau deces. 👉O singură doză de iodură de potasiu protejează glanda tiroidă timp de 24 de ore. 👉O doză unică la nivelurile recomandate este de obicei tot ceea ce este necesar pentru a proteja glanda tiroidă. ⚠️În unele cazuri, oamenii pot fi expuși la iod radioactiv mai mult de 24 de ore. Dacă se întâmplă acest lucru, oficialii de sănătate publică sau de management al urgențelor vă pot spune să luați o doză de iodură de potasiu la fiecare 24 de ore timp de câteva zile. 🤰🤱Se evită repetarea dozelor de iodură de potasiu la femeile însărcinate, la cele care alăptează, precum și la nou-născuți.
10-03-2022🤔Ce se poate întâmpla dacă admininstrăm IOD fără sfatul medicului? Excesul de iod poate provoca disfuncții tiroidiene, subclinice sau clinic manifest la pacienții cu factori de risc specifici, inclusiv la cei cu o patologie tiroidiană preexistentă, vârstnici, fetuși și nou-născuți. Efectele excesului de iod sunt variabile între indivizi și au legătură cu patologia tiroidiană preexistentă. Toxicitatea iodului poate duce la tiroidită, hipotiroidism, hipertiroidism și cancer papilar tiroidian. Caracteristicile clinice ale toxicității iodului din ingestia orală pot varia de la ușoare, la severe. Simptomele mai ușoare ale intoxicației cu iod includ: 👉 diaree 👉 senzație de arsură în gură 👉 greaţă 👉 vărsături 👉 delir Simptomele severe ale intoxicației cu iod includ: 👉 umflarea căilor respiratorii 👉 colorația albastră a pielii (cianoză) 👉 puls slab 👉 comă
09-03-2022Iodura de POTASIU. Este eficientă sau nu în cazul unui atac nuclear? Răspunde LIVE la toate întrebările și îngrijorările medicul Bogdan Pascu, medic endocrinolog in cadrul INSMC Alessandrescu Rusescu
08-03-2022La mulți ani tuturor Doamnelor și Domnișoarelor! 🤗 💗 🌹
08-03-2022👀🤔Cum afectează lipsa iodului glanda tiroidă? 👉În absența iodului nu se pot produce cantitățile necesare de hormoni tiroidieni care rezultă în creșterea în volum a tiroidei (gușă) și hipotiroidism cu dizabilități intelectuale, tulburări neuro-cognitive la nou născuții și copiii ai căror mame au avut un deficit de iod în timpul sarcinii. 👉La nivel mondial deficitul de iod rămâne cea mai frecventă cauză de creștere în volum a tiroidei și a apariției gușei, iar pe acest fond se pot dezvolta noduli tiroidieni. 🤰Toate femeile gravide sau care alăptează trebuie să aibă un aport de 250 mcg iod pe zi. https://endocrinologiepediatrica.ro/tulburarile-glandei-tiroide/a38
07-03-2022🦋Iodul este un element necesar pentru producerea hormonilor tiroidieni. 👉Organismul nu produce iod, acesta trebuie preluat din dietă. 👉El se găsește în alimente variate cum ar fi brânza si laptele de vacă, ouă, iaurt, iaurtul înghețat, carne de curcan, sare iodată sau multivitamine conținând iod, pește de apă sărată, alge de mare, lapte de soia, unt de cocos, sos de soia și crustacee, merișoare, căpșuni, porumb, fasole verde, cartof, ovăz, linte, quinoa. ❗️⚠️Cum spuneam și ieri, în cazul unui atac nuclear și al unor informări oficiale, există posibilitatea de a administra preventiv copiilor tablete de iodură de potasiu, care conțin o doză foarte mare de iod (65 mg pentru copiii între 3 și 18 ani și sub 70 de kg). 👉Nu tratăm preventiv cu tablete de iod în alt context decât în cazul unui accident nuclear oficial. De asemenea, este important să vedem cât durează contaminarea cu iod radioactiv. ⚠️Contaminarea prin inhalare în urma norului radioactiv, este în general de durată mult mai scurtă și mult mai redusă decât cea care urmează prin consumul de apă și alimente contaminate (legume, lapte) în săptămânile și lunile care urmează. 💊Tabletele de iodură de potasiu folosite în scopul prevenției expunerii nucleare conțin doze foarte mari de iod, de aproape o mie de ori mai mult decât avem nevoie în mod obișnuit zilnic!
06-03-2022❗️⚠️Prevenția cu iod la copii în cazul unui accident nuclear. 👉Trăim niște vremuri interesante și dificile, haideți să aflăm ce se poate face în cazul unui atac nuclear pentru a proteja organismul copiilor. ✅ Cea mai importantă măsură pe care o putem lua în cazul unui atac nuclear este adăpostirea. Dacă se hotărăște oficial (în cazul unui atac nuclear) să se administreze copiilor tablete de iodură de postasiu preventiv, doar atunci avem voie să le dăm copiilor, altfel nu. 💊Tabletele de iodură de potasiu conțin o doză mare de iod care are ca rol blocarea tiroidei astfel încât iodul radioactiv rezultat în urma accidentului nuclear să nu mai poată fi captat. ✅ Reușim astfel să protejăm tiroida și mai departe prevenim apariția unui cancer tiroidian care este mai frecvent la persoanele cu vârste sub 20, 30 de ani, prevenția fiind mult mai importantă în cazul copiilor. ❗️ATENȚIE! Nu tratăm copiii cu iod preventiv după ureche, pentru că tabletele de iodură de potasiu folosite în scopul prevenției expunerii nucleare conțin doze foarte mari de iod, care pot dăuna grav sănătății copilului. ✅ Este important de știut că administrarea de iod în cazul unui atac nuclear protejează doar de iodul radioactiv și nu de alți izotopi, iar administrarea nu se face profilactic (de prevenție) decât în cazul unei informări oficiale și de la medici.
05-03-2022❗️🙏Astăzi este ziua internațională a obezității și cu toții trebuie să acționăm! 👉OBEZITATEA este una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică și afectează în prezent 800 de milioane de oameni. 👉OBEZITATEA crește riscul comorbidităților și dublează riscul de spitalizare a celor care se îmbolnăvesc de Covid-19. 🙌Din păcate, există mulți copii și adulți care suferă de această boală și nu au sprijin din partea familiei, a prietenilor sau a sistemului de sănătate. 🙏Pentru a putea să-i ajutăm și să prevenim extinderea obezității, e nevoie să acționăm local, național și global! https://www.worldobesity.org/news/world-obesity-day-is-on-the-horizon
04-03-2022Obezitatea la copii are implicații cu impact major asupra sănătății fizice și emoționale a acestora. Efectele kilogramelor în plus asupra sistemului endocrin la copii sunt cuantificabile pe mai multe planuri, iar importanța conștientizării și a prevenției sunt un prim pas spre schimbare.
03-03-2022Vă reamintesc că astăzi ne vedem LIVE la ora 17 (https://fb.me/e/1dzZ0YUiy )să vorbim despre: 👉 Hipotiroidismul și Hipogonadismul la copii 👉 Pubertatea Precoce ( De ce apare? Cum se manifestă? Ce trebuie să urmărească părintele? Când trebuie să ajungem cu copilul la consult?) 👉 Impactul obezității asupra valorilor din sânge 👉 Impactul obezității asupra creșterii copilului 👉 Impactul obezității asupra dezvoltării organelor sexuale. 👉 Cum luăm atitudine și cum prevenim obezitatea?
03-03-2022❗️O cauză a obezității este Sindromul Prader-Willi - o afecțiune genetică complexă care influențează dezvoltarea copilului. La bebeluși boala se manifestă sub formă de tonus muscular scăzut, dificultăți de hrănire, creștere lentă și dezvoltare întârziată. Când cresc, copiii cu acest sindrom dezvoltă un apetit de nestăpânit, ceea ce duce la o supraalimentare cronică și obezitate. Alte probleme determinate de Sindromul Prader-Willi: 👉 insuficiență intelectuală 👉 dificultăți de învățare 👉 probleme de comportament 👉 încăpățânare și comportament compulsiv
02-03-2022Cu gând și solidaritate către vecinii noștri! 🙏
01-03-2022👨⚕️🩺Săptămâna aceasta este una foarte importantă pentru sănătate! Pe 𝟒 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞 este ziua mondială a obezității, iar în acest context dedicăm întreaga săptămână acestui subiect: 𝐎𝐛𝐞𝐳𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚. 💗Începem cu Calculatorul IMC (Indicele de Masă Corporală) - https://endocrinologiepediatrica.ro/calculator-imc 👉Vă reamintesc să treceți datele copiilor voștri în acest calculator, pentru ca noi medicii să vedem care este rata Obezității infantile în România. Sistemul calculează corect IMC de la copiii mici până la adolescenți, respectiv vârstele 2- 19 ani și ia în considerare vârsta, sexul, greutatea și înălțimea. În funcție de rezultatul obținut, putem încadra copilul la categoriile: subponderabilitate, masă normală, supraponderabilitate și supraponderabilitate severă (obezitate). Ca repere utile pentru părinți: 🧡 subponderal, mai mică decât percentila a 5-a 💚 normopondere, cuprins între percentila 5 și 85 💛 supraponderal, cuprins între percentila 85 și 95 ❤️ obezitate, egal sau mai mare decât percentila 95 ... după ce calculați, vă aștept la consult. Programări online, aici: https://endocrinologiepediatrica.ro/#programari
28-02-2022Cum măsurăm corect copiii între 2 și 18 ani? 😊
27-02-2022Cum afectează punctual obezitatea infantilă sistemul endocrin? Aflăm Joi, 3 Martie, de la ora 17 👉 https://fb.me/e/1dzZ0YUiy
27-02-2022#povestidincabinet💧Am avut săptămâna trecută la cabinet 3 copii cu hiperhidroză. 🤔Ce înseamnă? Hiperhidroza este transpirație excesivă anormală, care nu este neapărat legată de căldură sau de exerciții fizice. 👉Este posibil să transpire copilul atât de mult încât să i se înmoaie hainele sau să îi picure de pe mâini când scrie la școală. 👉Pe lângă perturbarea activităților zilnice normale, acest tip de transpirație puternică poate provoca și anxietate socială sau jenă. 🤔Care pot fi cauzele medicale? 👉Diabet 👉Probleme cu tiroida 👉Nivel scăzut de zahăr în sânge 👉Dezechilibre ale sistemului nervos 👉Infecții
26-02-2022👉1 subiect endocrinologic în 60 de secunde! 👈 🙌Astăzi vă spun într-un minut ce este hiper și hipotiroidismul și cum se manifestă la copii.
25-02-2022🩺Vă aștept Joi, ora 17:00, să discutăm de efectele kilogramelor dincolo de greutate în cadrul unui eveniment marca INSMC!
25-02-2022#povestidincabinet 🤔Cât de stresat este un copil cu o statură joasă? 👉Răspunsul meu este: foarte stresat, iar dacă simți că și copilul tău este îngrijorat, consultați un endocrinolog cu expertiză în hipostatură la copii. 👦Este și cazul unui băiat în vârstă de 13 ani foarte afectat că statura lui este sub cea a nivelului clasei și care își dorește cu orice preț să aibă o înălțime în limitele normalului. 🙏Această poveste se repetă destul de des și mă bucură că acești copii ajung la mine sau la alt medic endocrinolog pentru evaluare. 👉Este important ca un copil cu această problemă să își clarifice dacă problema este reală sau nu. În acest caz având în vedere că stadiul Pubertar Tanner este unul prepubertar, adică nu a început pubertatea, este destul de probabil să avem de-a face cu o întârziere constituțională în creștere și pubertate, însă urmează să investigăm complet!
24-02-2022☀️⭐️De câtă vitamina D are nevoie copilul sau adolescentul pentru a avea valori normale în organsim? 👉Sugarii și copiii cu vârsta de până la 1 an necesită cel puțin 400 UI/zi (UI = 25 ng - nanograme) de vitamina D, iar copiii cu vârsta de peste 1 an au nevoie de cel puțin 600 UI/zi pentru a maximiza sănătatea oaselor. 👉În acest moment, nu se știe exact dacă 400 și 600 UI/zi pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0–1 an și, respectiv, 1–18 ani, sunt suficiente pentru a oferi toate beneficiile potențiale pentru sănătatea oaselor și a funcției musculare. 👉Cu toate acestea, pentru a crește constant nivelul sanguin poate necesita cel puțin 1000 UI/zi de vitamina D. ☀️Sugerez copiilor/adulților obezi și copiilor și adulților care iau medicamente anticonvulsivante, glucocorticoizi, antifungice precum ketoconazolul și medicamente pentru HIV să li se administreze de cel puțin două până la trei ori mai multă vitamina D pentru grupa lor de vârstă, pentru a satisface necesarul de vitamina D a organismului.
23-02-2022#povestidincabinet 𝗖𝗮𝘁 𝗱𝗲 𝘀𝗲𝗿𝗶𝗼𝗮𝘀𝗮 𝗽𝗼𝗮𝘁𝗲 𝗳𝗶 𝘁𝗶𝗿𝗼𝗶𝗱𝗶𝘁𝗮 𝗮𝘂𝘁𝗼𝗶𝗺𝘂𝗻𝗮? 🤔Chiar este important să o monitorizăm îndeaproape? Răspunsul este clar da, iar cazul acestei fetițe întărește răspunsul meu. 👉Așa cum se poate vedea în ecografii procesul de autodistrugere (tiroidita atrofică) este foarte avansat. Ceea ce vedeți încercuit cu verde este ce a mai rămas din tiroida fetiței, versus cum arată organul sănătos. 👉În cele mai multe cazuri monitorizarea ajută la instituirea din timp a tratamentului de substituție, pentru ca organismul să poată funcționa optim în continuare cu doza de hormoni tiroidieni de care are nevoie. 👨⚕️Extra info medical: Tiroidita autoimună este cea mai frecventă boală cu tiroida la copii. S-a distins atât o variantă cu gușă (tiroidită Hashimoto) cât și o variantă fără gușă, tiroidită atrofică, numită și mixedem primar.
22-02-2022Dragi părinți și pacienți, în perioada 𝟐𝟏 - 𝟐𝟓 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 sunt în concediu, așa că veți putea face programări doar online. Cum? Intrați pe https://www.endocrinologiepediatrica.ro/#programari, solicitați data și ora pentru consultație, apoi dați click pe Solicită Programare. Telefonic veți putea face din nou programări începând cu 28 februarie. Aveți grijă de sănătate, ne revedem în curând!
21-02-2022👀👧Este pregătită fetița să devină femeie? Nu este prea mică? 🤔Acestea sunt întrebările pe care ni le-am pus împreună cu mama Sarei când am decis împreună cu Sara începerea tratamentului cu analog de hormon eliberator de gonadotropină pentru oprirea progresiei pubertății. 👧Sara are 8 ani, am mai povestit despre ea, este o fetiță minunată, dar care din punct de vedere psihologic nu este pregătită pentru pubertate. ❗️Pubertatea precoce nu înseamnă doar ce se întâmplă în corpul fizic, ci înseamnă și un impact psihologic puternic, aspect de care trebuie neapărat să ținem cont.
20-02-2022👨⚕️👀Poate seleniul să vindece boala Graves? #povestidincabinet 👉Nu știu sigur să răspund la această întrebare, însă pot să vă spun că am rămas uimit de evoluția unei paciente cu Graves confirmat care doar sub recomandarea de Seleniu și terapie psihologică are acum valori normale ale hormonilor tiroidieni și ai anticorpilor anti receptor TSH. 👇
19-02-2022❗️Să nu uităm de efectele obezității asupra copilului! #povestidincabinet 🙏❗️👨⚕️Trag din nou un semnal de alarmă asupra monitorizării tensiunii arteriale la copiii care suferă de obezitate și la care valorile acesteia sunt identificate constant crescute!
18-02-2022🙏🥰Sunt foarte fericit să primesc asemenea mesaje de mulțumire și de apreciere, ele mă ajută să merg mai departe în vocația și meseria mea, îmi dă putere și încredere în mine că ceea ce fac este bine! 👉Băiețelul a trecut printr-o intervenție chirugicală după ce a fost diagnosticat cu hipospadias. 🤔Ce este hipospadiasul? O malformație congenitală prezentă la băieți, manifestată printr-o localizare anormală a orificiului uretrei.
17-02-2022👉Despre probleme cu tiroida la copii și adolescenți în era Covid. Mulțumesc tuturor celor care ați fost alături de mine la acest nou live... și vă aștept și data viitoare. 🌟😇
16-02-2022👧A trecut o săptămână de la măsurătoarea de la tocul ușii. 👀Vă mai aduceți aminte cu siguranță de mămica ce ne-a trimis o poză cu saltul în înălțime a fetiței ei…. 👉Ce am descoperit în urma analizelor? Un diagnostic de pubertate precoce, cu o vârstă osoasă mult avansată, peste doi ani, valori specifice de pubertate ale gonadotropinelor și estradiolului. 👉Având în vedere vârsta mică de debut, 6 ani aproape și rapiditatea progresiei, vom efectua și un RMN cerebral și vom iniția tratamentul cu analog de hormon eliberator de gonadotropine pentru a frâna evoluția pubertății precoce.
15-02-2022Acum LIVE la Digi24 🙂 https://www.digi24.ro/live/digi24
15-02-2022🦋❗️Da, aceasta este o situație reală despre care am și scris recent. Infecția cu Covid-19 poate declanșa la unii copii probleme cu tiroida. https://www.antena3.ro/actualitate/sanatate/avertisment-medici-copii-probleme-tiroidita-autoimuna-post-covid-628995.html
14-02-2022🦠Da, este posibil ca virusul Covid-19 să afecteze tiroida copiilor care trec prin boală! Vorbim pe 16 februarie LIVE despre acest lucru: https://fb.me/e/37XzI6Zba 👉 În ultima perioadă am observat mai mulți copii pe care eu îi monitorizez de ceva ani și cu o funcție tiroidiană normală care au venit cu valori TSH foarte mari după infecția cu Covid-19. 👉 Vă povestesc miercuri despre aceste situații, cu ce simptome pot rămâne copiii și adolescenții după Covid și ce soluții există.
13-02-2022🙏🙏❤️Aș vrea să vă mulțumesc, dragi părinți, pentru completarea datelor copiilor voștri în calculatorul IMC de pe website! https://endocrinologiepediatrica.ro/calculator-imc Am ajuns la 20000 de inregistrări, iar noile cifre vorbesc despre: 47% din copii - normoponderali 12% din copii - subponderali 15% - copii supraponderali 26% - copii obezi Vă rugăm să ne ajutați cu share în continuare la această postare sau la Calculatorul IMC pentru a ajunge la câți mai mulți părinți.
13-02-2022#povestidincabinet 🤩😍Cum arată un miracol? Poate un copil cu hipotiroidism congenital să aibă o dezvoltare perfect normală până la vârsta de 10 ani? ❤️Doar printr-un miracol! 🙏Mă bucur că există rețele sociale și că mama acestei fete m-a urmărit și abordat online, după care a venit și la consult. 👧Mica noastră pacientă a venit săptămâna trecută cu un TSH mult crescut, însă cu hormoni tiroidieni liberi în limite normale. Ea a avut încă de la naștere valori foarte mari ale TSH, dar care au fost repetat ignorate de medici. ✨🌟În ce constă miracolul? 👉Văzând istoricul pacientei, dar și situația din prezent, mi-am dat seama că deși la nivelul lojei tiroidiene nu exista glanda tiroidă, trebuie să existe țesut tiroidian în altă parte, așa că am făcut imediat o scintigrafie tiroidiană și am găsit un țesut tiroidian ectopic sublingual. 👉Practic această fată a avut norocul să aibă o dezvoltare normală doar pentru că un țesut tiroidian s-a localizat sub limbă, ea neavând glanda tiroidă.
12-02-2022